TEST Nokia G21: Brend za sva vremena

blank

Svevremenska Nokia uvijek nas pozitivno iznenadi – u lijepo dizajnirano kućište smjestili su sve bitno za korisnike koji u trgovinu ne idu s neograničenim sredstvima

Vrag je u detaljima, kaže poznata poslovica. Danas gotovo svi pametni telefoni imaju veliki kapacitet baterije, lijepu sliku na ekranima, velike ekrane, više senzora kamere na stražnjoj strani. Ali, pitanje je kolika je iskoristivost svih tih komponenti. Jedni se hvale da će baterija u njihovom telefonu izdržati cijeli dan, drugi imaju fantastične boje, treći se hvale sa snažnim punjačima.

Što korisnici žele?

Žele bateriju koja im neće stvarati anksioznost već u popodnevnim satima, žele dobru sliku na ekranu nakon što pritisnu okidač, žele koristiti aplikacije po cijeli dan te žele nadogradnje. Ako netko priča o novoj verziji Androida, svi se pitaju: a zašto i ja to nemam?

Može li baterija izdržati više od tih 24 sata, to je ono što muči mnoge. Nokia je bacila mamac s modelom G21 i obećala korisnicima tri dana korištenja između dva punjenja. Kako je to moguće?

Vrlo jednostavno! Optimizirate sve što se može optimizirati, ne stavljate suvišne aplikacije, ugradite veći kapacitet baterije, ali ne toliko velik da će vas ruka boljeti od njegove mase i debljine telefona. Pri tome treba biti i lijep. I treba izgledati kao svi drugi pametni telefoni.

Dakle, bitne su tri komponente, od kojih se i sastoje današnji smartphone uređaji: u prvom planu je ekran, u sredini je matična ploča koja svime upravlja dok je u pozadini baterija, kao najbitniji motor u svemu tome.

blank

Dobra baterija

S baterijom su pogodili – Nokia G21, nasljednik modela G20, ima ugrađenu bateriju od 5050 mAh. Lijepo! U praksi, dužem trajanju baterije, uz Super Battery Saver, pomaže operativni sustav Android 11 na kojem uskoro očekujemo Android 12. Ali, ovo je posebna verzija Androida. To je Android One. Pročišćen od svega suvišnog, ima samo ono što vam zaista treba. Trebate li još nešto, sami instalirajte. S Android One ovaj telefon ima veliki plus.

Nokia jamči i da ćete dobiti Dva puta više sigurnosnih ažuriranja od konkurencije za vaše sigurne podatke, uz dvije godine nadogradnje operativnog sustava. Dakle, nakon Androida 12 doći će sigurno i Android 13.

Spomenuli smo Super Battery Saver odnosno super uštedu baterije. Uključite li taj način od tog će se trenutka isključiti jako puno toga na telefonu tako da praktički nećete imati funkcionalan pametni telefon nego klasični telefon koji prima pozive i SMS poruke, uz mrežu povezanost dok će se sve aplikacije u pozadini zatvoriti. Dakle, nećete znati da vas je netko označio na Instagramu. Saznat ćete kasnije, čim se spojite na punjač.

IPS LCD ekran s 90 Hz

Dužem trajanju baterije pomaže i HD+ rezolucija. Naime, što je rezolucija veća, više je piksela koje treba osvijetliti. Uz 6,5 inča dijagonale ekrana ova HD+ rezolucija će mnogima biti itekako dovoljna. Ne treba im više.

blank

Unutar nordijsko plave boje kućišta, s lagano rebrastim finišem za bolje ležanje u ruci, Nokia je ugradila i 90-hercno osvježavanje slike. Ako to koristite, kao što smo mi koristili tijekom testa Nokia G21, baterija će potrajati oko dan do dan i pol. Isključivanjem tog featuresa, koji je ipak dobro došao (po prvi put u Nokijinu seriju G), dobit ćete nešto sporije reakcije na ekranu, a osjetit ćete to pri igranju i surfanju dugačkim web stranicama.

Ali, ako idete na put i to vam nije presudno bitno, u postavkama postavite standardno 60 Hz osvježavanja ekrana. Ovo je 4G telefon na kojem možete slobodno aktivirati 3G jer su brzine surfanja pri toj tehnologiji poprilično brze. Uhvatit ćete i tu poneki postotak za duže trajanje baterije.

blank

Ekran se u praksi dobro bori s vidljivim kutom, podržava i tamnu temu za dodatnu uštedu, možete u večernjim satima uključiti korisno noćno svjetlo odnosno smanjivanje plavog osvjetljenja u korist žutog, što bi nam trebalo olakšati spavanje, ako u krevet idemo s telefonom i očekujemo da nas uspava. Obavezno podesite automatsku aktivaciju u večernjim satima, kako ne biste morali na to misliti.

Drugačiji dizajn kamere

Vizualno je nova Nokia G21 u odnosu na Nokiju G20 drugačija u stražnjem dijelu, tamo gdje su kamere. Nema više kružnog dizajna iz 2021. godine, sada se koristi uspravni s dodatnom pozadinom koja štiti objektive. Nisu previše istaknuti iznad ostatka površine telefona, ali primijetili smo da je ta površina nešto više osjetljiva na ogrebotine.

blank

blank

Glavna kamera sada nudi 50 megapiksela umjesto 48 na G20 modelu i ako imate samo malo strpljenja dobit ćete sasvim dobre do vrlo dobre fotografije. Nakon što u ekranu pronađete ono što želite snimiti, pričekajte koju milisekundu kako bi se slika izoštrila i dobit ćete zaista dobar rezultat. Nije za natjecanje, nije za zumiranje detalja, ali za gledanje na ekranu telefona je više nego dobro.

Tu su još i standardne dvije kamere za makro i dubinsko snimanje, ali nema širokokutnog senzora. Kamera kao funkcionalna cjelina nudi puno toga – makro snimke s 4 centimetra udaljenosti, noćno snimanje koje solidno funkcionira, portretno koje je traženo u posljednje vrijeme, ali i usporedno video snimanje. Istina, samo fullHD, uz 30 sličica, ali bit će za većinu sasvim u redu.

blank

Selfie kamera od 8 megapiksela dobro se i brzo snalazi s kontra svjetlom, kada se snima s jakim svjetlom ili prozorom u pozadini. Snimka je sasvim dobra i iskoristiva ne samo za društvene mreže nego i za vlastitu arhivu.

Na prednjem dijelu kućišta, ispod ekrana, više ne piše Nokia. Nokia je valjda „posljednji Mohikanac“ koji je najduže zadržao svoj logo u prednjem dijelu kućišta. Mnogi su od toga odustali već prije nekoliko godina. Nedostaje nam to.

blank

Sporiji čipset

U preostalom dijelu spomenimo kako se kao i kod prethodnika koristi čipset na 12 nm tehnologiji, ali sada je to Unisoc T606 na maksimalnih 1,6 GHz. Nokia G20 koristi Mediatek Helio G35 na 2,3 GHz. Možda je i to razlog zašto ova Nokia može tako dugo izdržati s jednim punjenjem. Zadržali su 4 GB radne i 64 GB interne memorije, uz proširenje do 512 GB putem kartica.

I dalje je prisutan 3,5 mm ulaz za slušalice. Recimo kako je punjenje nadograđeno mogućnošću korištenja jačeg punjača – uz standardni punjač u kutiji od 10 W moguće je koristiti i neki drugi punjač snage do 18 W. Ono što bi moglo nedostajati je NFC kojeg ova verzija koju smo dobili na test nema, ali je NFC ipak dostupan na nekim tržištima. Vjerojatno razvijenijim od našeg na kojem rijetko tko naslanja mobitel umjesto kartice na terminal za plaćanje. Valjda se ljudi još uvijek plaše. Ali, telefon ima FM radio koji radi uz spojene žičane slušalice jer se koriste kao antena.

blank

Uz G21 sigurno se nećete plašiti za trajanje baterije, neće vas biti strah niti fotografija koje ćete snimiti kao niti gledanja video filmova u formatu 20:9, a niti cijena vas neće plašiti. Cijena za dual SIM model Nokia G21 (TA-1418 DS je oko 1800 kuna (travanj 2022.), što je sasvim fer cijena s obzirom na trajanje telefona koje možete očekivati u godinama koje dolaze.

Ne brinite za 5G, on je i dalje u povojima, a full ga možemo očekivati tek oko 2024. ili 2025. godine. Bitnije su sigurnosne nadogradnje i trajanje baterije.

blank

blank