TEST Samsung Galaxy A32 5G: Najljepša boja jednog mobitela

Foto: Krunoslav Ćosić
Foto: Krunoslav Ćosić

Ne sjećamo se kad nas je boja mobitela toliko zaintrigirala i oduševila kao na modelu Galaxy A32 koji uz to radi i na 5G frekvencijama

Samsung Galaxy A32 5G na hrvatsko tržište stiže u pravo vrijeme. Upravo je raspisan natječaj za dodjelu 5G frekvencija pa svi koji dugoročno razmišljaju imaju priliku povoljno kupiti 5G smartphone. Ipak, nije to jedina stvar koja nam se sviđa kod A32 5G modela.

Najbolja stvar nam je plava boja kućišta, a naziv Awesome Blue najbolje govori. Predivna azurno plava boja nije mamac za otiske prstiju, ali je mamac za poglede. Iako se radi o plastici, na prvi pogled kućište asocira kao da se radi o keramici. Jednog dana ovu boju telefona obavezno želimo u muzeju starih mobitela. Znate što? Ne možemo odvojiti pogled od ove boje. Kao da je u boju ugrađen magnet.

Foto: Krunoslav Ćosić
Foto: Krunoslav Ćosić

Na stražnjoj su strani dizajneri lijepo složili pet rupica unutar kojih se nalazi četverostruki postav kamere plus LED-ica. Dizajn je čist, jednostavan, a opet nekako efektan. Iako površina djeluje (i jeste) glossy, telefon u ruci nije sklizak. Kao da se zalijepi za dlan te nema straha od pada.

Prije nego krenemo na specifikacije, koje nas uvijek najviše zanimaju, spomenimo bočne strane na kojima se nalaze 3,5 mm ulaz za slušalice, USB Type-C ulaz za punjač, na boku tipka za otisak prsta i općenito pokretanje telefona (ovo je idealna pozicija za senzor otiska prsta) te ladica za SIM i microSD kartice.

Foto: Krunoslav Ćosić
Foto: Krunoslav Ćosić

A32 5G vs. A32

Masa telefona je 205 grama, što se baš i ne osjeti u ruci. Djeluje kao da ima 170 ili 180 grama. Ne zaboravimo spomenuti jedan vrlo bitan detalj, a to je da Galaxy A32 5G s Galaxy A32 nema gotovo nikakve veze. Kao da ne dijele iste brojeve. Jedina poveznica im je baterija kapaciteta 5000 mAh te punjenje snagom od 15 W (u pakiranju dolazi kompletan punjač). Spomenimo i da je 5G verzija deblja od 4G verzije (9,1 mm u odnosu na 8,4 mm).

Da, vizualno su vrlo slični, naročito na stražnjoj strani, iako oba imaju po četiri senzora kamere, ali kamere im se razlikuju. Na prednjoj strani nije niti isti utor za selfie kameru, a nije ugrađena niti ista prednja kamera.

Foto: Krunoslav Ćosić
Foto: Krunoslav Ćosić

Najveća razlika, uz podršku za 5G i 4G, svakako je u ekranu. I dok A32 5G koristi TFT matricu, A32 se može pohvaliti s AMOLED ekranom i osvježavanjem od 90 Hz. Nekako nismo očekivali taj detalj u ovoj klasi uređaja, što je pravo iznenađenje. Svaka čast Samsung! A32 5G pokreće čipset MediaTek MT6853 Dimensity 720 5G na 7 nm dok A32 koristi Mediatekov čipset Helio G80 na 12 nm tehnologiji.

Foto: Krunoslav Ćosić
Foto: Krunoslav Ćosić

Ekran od 6,5 inča na A32 5G ima 6,5 inča te samo HD+ rezoluciju, ali u praksi se to niti ne primjećuje. Nema pikselizacije koja je nekada pratila ekrane s malom rezolucijom, kao niti nazubljenosti detalja na ikonama. Dakle, ne govorimo o nečemu što privlači pozornost, kad se pogleda HD+ rezolucija u odnosu na fullHD+, ali u praksi je to za većinu korisnika sasvim dovoljno.

Samsung Galaxy A32 ima ekran od 6,4 inča, uz AMOLED su boje nešto vjernije i življe dok su kod A32 5G boje nešto ispranije i manje vjerne. To je i za očekivati. Dakle, A32 5G je povoljan 5G mobitel, za one kojima je to bitno (žele imati 5G zbog brzina prijenosa podataka, žele kupiti mobitel za sljedećih nekoliko godina).

4x kamera

Foto: Krunoslav Ćosić
Foto: Krunoslav Ćosić

Ne možemo modelu A32 5G zamjeriti ništa niti po pitanju kamera, s obzirom na cjenovni rang. Glavna kamera od 48 megapiksela nije (u današnje vrijeme) ništa posebno na tržištu, ali barem znate da imate dobru kameru za većinu situacija. Jasno, u noćnim uvjetima se situacija nešto mijenja. Ali, ako se znate služiti profesionalnim (Pro) načinom rada kamere tada ćete dobiti ipak neke bolje rezultate od onih na automatici.

Dodali su i još tri senzora pa uz 8 megapiksela radimo širokokutne snimke (dobro dođe za snimanje više ljudi na maloj udaljenosti), uz 5 megapiksela je dostupno makro snimanje dok uz četvrti senzor od 2 megapiksela slijede zamućivanja i drugi efekti.

I prednja kamera od 13 megapiksela ima širokokutni način, a također radi dobre snimke, iako su poprilično softverski popeglane, kad se detaljno zumira snimka. Ako ne zumirate, reći ćete da je jako dobar rezultat. Isto to vrijedi i za stražnju kameru – na ekranu izgleda dobro, ali ako se zumiraju detalji onda se gubi oštrina.

Fotografirano sa Samsung Galaxy A32 5G (foto: Krunoslav Ćosić)
Fotografirano sa Samsung Galaxy A32 5G (foto: Krunoslav Ćosić)

Dodatne mogućnosti

Nekad je rubni (Edge) pločasti prikaz na ekranu bio rezerviran samo za zakrivljene ekrane, pa samim time i skuplje modele. Tu mogućnost nudi i Galaxy A32 5G, što nam se sviđa jer na taj način imamo funkcionalan prečac do mnogih često korištenih funkcija. Jasno, mogu se one staviti na početni ekran, ali obično na tom dijelu bude gužva.

Foto: Krunoslav Ćosić
Foto: Krunoslav Ćosić

U A32 5G Samsung je ugradio i mnoge sigurnosne funkcionalnosti pa imamo senzor otiska prsta i prepoznavanje lica. Dakle, imate sve što vam danas treba. U Android 11 ugrađen je Android Auto, a One UI 3.1 nadogradnja na Android 11 znači i neke sitne kozmetičke detalje koji će razlikovati ovaj Android 11 od iste verzije Androida na telefonima drugih brandova.

U pogledu memorije, Galaxy A32 smo na test dobili sa 64 GB interne memorije koja je proširiva microSD karticama do čak 1 TB. To će poprilično koštati jer cijene kartica od 512 GB kreću od oko 500 kuna pa do iznad 700 kuna.

Cijena za Samsung Galaxy A32 5G (SM-A326B/DS) s 4 GB radne i 64 GB interne memorije je 1999 kuna (lipanj 2021.). Generalno, postoje još i verzije sa 6 GB i 8 GB radne memorije, ali u Hrvatskoj je dostupna verzija s 4 GB. Osobno, preporučili bismo 6 GB kako biste duže vremena mogli koristiti svoj pametni telefon jer će buduće nadogradnje softvera i aplikacija poprilično iskoristiti tu količinu memorije.

Foto: Krunoslav Ćosić
Foto: Krunoslav Ćosić

Za sada telefon radi jako ugodno, a tome pripomaže sigurno i HD+ rezolucija koja ne zahtijeva previše snage pa samim time i baterija daleko duže traje. U praksi, baterija traje i do dva dana, bez ikakvih problema, jer HD+ rezolucija nije veliki potrošač baterije. Samsung jamči do 106 sati slušanja glazbe, više od 20 sati korištenja interneta te gledanje 20 sati videa. U stvarnosti, imat ćete od cca 7 do 10 sati uključenog ekrana.

Nekad je Samsung nudio manje funkcija za više novca, ali kineska konkurencija natjerala ih je na ubacivanje hardvera inače rezerviranog za njihove skuplje telefone te funkcija koje nismo baš nalazili na povoljnijim cijenama telefona.

Foto: Krunoslav Ćosić
Foto: Krunoslav Ćosić

Ako zanemarite 5G, koji će kod nas zaživjeti tek za dvije-tri-četiri godine, alternativa je Samsung Galaxy A32 4G jer ima jaču kameru od 64 megapiksela (ali, snima fullHD video dok A32 5G snima 4k video), bolji ekran (i veću rezoluciju, uz 90 Hz osvježavanje), bolju selfie kameru od 20 megapiksela, ali i senzor otiska prsta ispod ekrana. Iako se nama bočni smještaj senzora u različitim situacijama čini praktičnijim.

Da, i A32 je dostupan u Awesome Blue plavoj boji kućišta, ako ste se zaljubili u ovu boju. A32 dolazi sa 128 GB memorije, također s 4 GB radne te ima gotovo istu cijenu – 1994 kune. U svakom slučaju, dobit ćete smartfon s velikim kapacitetom baterije (punjenje ipak traje nešto duže, a u pakiranju ćete dobiti kompletan punjač snage 15 W), solidne kamere za većinu situacija, OK cijenu za brandirani pametni telefon i plavu boju. Ako ne volite plavu, možete birati između crne i bijele boje.

Foto: Krunoslav Ćosić
Foto: Krunoslav Ćosić
Foto: Krunoslav Ćosić
Foto: Krunoslav Ćosić