TEST Samsung Galaxy SmartTag+: Riječ izgubljeno nestat će iz vašeg rječnika

blank

Nema više izgubljenih ključeva, a lako ćete pronaći i svoj automobil u nekoj od obližnjih ulica, mačku, psa ili pak dijete u trgovačkom centru

Lokatori poput Samsung Galaxy SmartTag+ na prvi pogled ne izgledaju kao nešto novo u svijetu tehnologija, ali Samsungov lokator nudi dodatne mogućnosti kakve ne omogućuju klasični lokatori.

blank

Sve počinje skeniranjem QR koda na malenoj kutiji u kojoj SmartTag+ dolazi. Usmjerili smo kameru prema QR kodu, potvrdili link koji je iščitan iz koda i zatim pokrenuli mobilnu aplikaciju SmartThings. Aplikacija za rad koristi lokacijsku uslugu, što je potrebno uključiti na telefonu. Logično!

Zatim smo, prema uputi s ekrana telefona, na SmartTag+ lokatoru htjeli pritisnuti središnji gumb, ali već kroz nekoliko sekundi telefon je sve sam obavio tako da nismo morali napraviti niti taj korak. Obavili smo nadogradnju samog lokatora, što je bio sljedeći korak te kroz izbornik na telefonu odabrali vrstu predmeta na koju se SmartTag+ zakvači.

blank

Mogu to biti ključevi, mačka, pas, ruksak, novčanik, bicikl, ID kartica, kišobran (ovo je jako pametno!), automobil (da, može se staviti u automobil), bicikl, dron, laptop, torba itd. Još smo kroz sljedeći korak na Samsung Galaxy S21 Ultra preuzeli aplikaciju SmartThings Find kroz koju se upravlja potragom do zagubljenog predmeta.

Kad se SmartTag+ nalazi u neposrednoj blizini, u dosegu telefona, ali ga ne vidite, moguće je proizvesti zvuk kako bi se pronašao. Možete odabrati neki od 10 ponuđenih zvukova. Na primjer, zakvačili ste SmartTag+ na mačku, a ona se sakrila ispod kreveta. Ili pak ne možete pronaći ključeve od automobila.

blank

Do izgubljenog predmeta na većoj udaljenosti dolazi se korištenjem navigacije, a kad se dođe u neposrednu blizinu onda se uključuje kamera. Na ekranu će se prikazivati upute u kojem se smjeru trebate kretati, uz tehnologiju proširene stvarnosti (AR).

Kroz aplikaciju se može provjeriti i status baterije – ne puni se baterija nego mijenja, a radi se o 3 V litij bateriji Bexel CR2032 promjera 20 mm koja se jednostavno zamjenjuje. Na stranici proizvođača pronašli smo podatak da je vijek trajanje ove baterije tri godine. Baterija je namijenjena upotrebi u kalkulatorima, satovima, daljinskim upravljačima za automobile, termometrima, kamerama i mnogim drugim uređajima koje koristimo kod kuće. Cijena joj je nekoliko (desetaka) kuna.

blank

Ono što SmartTag+ ističe pred mnogim drugim lokator uređajima iste funkcionalnosti je mogućnost komunikacije SmartTaga+ s bilo kojim Galaxy telefonom, s aktivnom SmartThings aplikacijom. Dakle, ako neki korisnik izgubi svoj SmartTag+ povezan s predmetom, a lokator se ne nalazi u njegovoj blizini (cca 120 metara), pomoći će mu drugi korisnik sa svojim Galaxy telefonom, koji će zatim informaciju o lokaciji poslati na centralno mjesto te će na taj način vlasnik izgubljenog predmeta biti informiran. Naravno, pri tome se lokacija izgubljenog predmeta ne otkriva osobi koja prva pronađe zagubljeni lokator.

blank

blank

blank

U praksi, najbitnije je prvo podešavanje koje traje nekoliko minuta te od tog trenutka samo koristite aplikaciju SmartThings. U aplikaciji se nude tri stvari: pronađite svoj predmet ako je u blizini, navigirajte do njega te potraga korištenjem zvuka.

Samsung Galaxy SmartTag+ za komunikaciju koristi Bluetooth Low Energy na 2,4 GHz, uz 8 dBm izlazne snage, a u upotrebi je i UWB (Ultra-wideband – ultra širokopojasna tehnologija) na 6 do 8,5 GHz koja koristi vrlo nisku razinu energije, za komunikaciju kratkog dometa preko radio valova. Doseg komunikacije prilikom potrage je do 120 metara udaljenosti, što znači da je pokriveno područje u vašoj neposrednoj blizini.

SmartTag+ omogućuje i neke dodatne mogućnosti poput upravljanja pametnim uređajima kao što je rasvjeta, dok nismo kod kuće. Spomenimo i minijaturne dimenzije: promjer je 4 centimetra, a debljina oko 7 mm.
Cijena za Samsung Galaxy SmartTag+ je 299 kuna (lipanj 2021.), dva komada dobit ćete za 499 kuna, a funkcionalan je uz Samsungove pametne telefone i tablete s Android 11 i ultra-wideband (UWB) tehnologijom.

blank

blank

blank blank