TEST Samsung Galaxy Watch: Sat kao ogledalo mobitela

blank

– Oprostite koliko je sati? Kad ste posljednji na ulici čuli to pitanje? Mi se ne sjećamo. Danas svi imaju sat sa sobom, ali u digitalnom obliku, samo je pitanje forme koja se koristi – pametni telefon, tablet ili pametni sat kao što je Samsung Galaxy Watch.

Ljudima je prvi sat bilo Sunce, prema njegovom izlasku su se organizirali i pazili na zalazak kako bi stigli ono što su planirali. Zatim su uslijedili različiti načina praćenja odnosno mjerenja vremena – pratilo se vrijeme istjecanja vode, pijeska pa čak i izgaranje svijeće. Vodeni sat pojavljuje se u Egiptu 2000 godina prije Krista, a radi na istom principu kao i pješčani – protokom vode odnosno pijeska između dvije posude spojene s cijevi. Sunčani sat koristi sjenu koju Sunce stvara na nekom objektu, kao što je recimo štap, a poznat je oko 6000 godina.

Zatim dolazi vrijeme mehaničkih satova koji koriste mehaničke oscilatore, a prvi je slobodno njihalo primijenio Christiaan Huygens 1656. godine. Elektronički satovi koriste elektronički oscilator, a pojavljuju se 70-ih godina, dok su se prije njih koristili električni satovi s elektromotorima sredinom 20. stoljeća. Vrhunac satova je atomski sat koji može pogriješiti samo jednu sekundu tijekom 3 milijuna godina, a po prvi je put proizveden 1949. godine.

Zatim dolaze pametni satovi, a u povijest se kao prvi pametni sat s telefoniranjem upisao Samsung s modelom SPH-WP10 iz 1999. godine s monokromatskim ekranom te integriranim zvučnikom i mikrofonom za telefoniranje. Zatim pametni satovi padaju u zaborav, ali i klasični ručni satovi jer sve veći broj stanovnika ima mobitel na kojem imaju sat.

Možemo reći kako su u jednom periodu mobiteli doslovce uništili satove na rukama, a samo su najuporniji i dalje nosili sat na ruci. Zatim se ponovo satovi pojavljuju kao dodaci pametnim telefonima, prvi su modeli bili s pravokutnim ekranom, a zatim dolaze i okrugli ekrani te čak i zakrivljeni ekrani (ponovo Samsung).

blank
Samsung Galaxy Gear
blank
Samsung Gear 2
blank
Samsung Gear S
blank
Samsung Gear S2
blank
Samsung Gear S3 classic i Gear S3 frontier
blank
Samsung Gear Sport

Sjećamo se pametnog sata Samsung Galaxy Gear predstavljenog oko 1. rujna 2013. na IFA sajmu u Berlinu, s ekranom od 1,63 inča koji je koristio Tizen OS, a zatim je u travnju 2014. stigao Samsung Gear 2 kojem je takt povećan na 1 GHz dok je većina toga ostala ista kao i na prvom Gearu (primjećujete kako se u to vrijeme Samsung odrekao naziva Galaxy, kod pametnih satova). Zatim stiže Samsung Gear S sa zakrivljenim 2-inčnim ekranom predstavljen u listopadu 2014, ne smeta mu prašina niti voda, a okrugli ekran donosi Gear S2 (plus Gear S2 Classic) iz listopada 2015, također na Tizen OS-u.

Ima rotirajući bezel odnosno okvir kao i Gear S3 classic / Gear S3 frontier iz studenog 2016. s kojim je moguće i plaćanje, preko Samsung Pay platforme u nekim zemljama. U povijesni niz upisuje se i Samsung Gear Sport u listopadu 2017, a posljednji model je Samsung Galaxy Watch predstavljen 10. kolovoza 2018. zajedno s Galaxy Note9 (ponovo je vraćen naziv Galaxy). Sljedeći model koji možemo očekivati vjerojatno će nositi oznaku Samsung Galaxy Watch 2.

Samsung Galaxy Watch

blank

Samsung Galaxy Watch dostupan je u dvije verzije, 42 mm i 46 mm inačica, a brojevi se odnose na širinu sata odnosno promjer s obzirom da su okrugli. Mi smo na test uzeli veću, inače i Wi-Fi/Bluetooth inačicu od 46 mm zaštićenu Gorilla staklom otpornim protiv grebanja, mase je 63 grama, a ekran ima promjer 1,3 inča, uz rezoluciju 360 x 360 točkica. Pokreće ga Samsungov kućni čipset Exynos 9110 s dvije procesorske jezgre koje rade na taktu do 1,15 GHz.

Također koristi Tizen OS, verzija 4.0, a ima 1,5 GB radne memorije te 4 GB interne. Postoji i Bluetooth verzija sa 768 MB RAM-a. Sat radi s bilo kojim Androidom 5.0 ili više verzije te s Appleovim iPhone telefonima iznad 9.0 verzije iOS-a (podržani su modeli iznad iPhone 5).

Pametni sat postaje pametan tek nakon što na njega instaliramo aplikacije, povežemo ga s pametnim telefonom i podesimo. Aplikaciju Galaxy Watch Plugin smo instalirali nakon preuzimanja glavne aplikacije Galaxy Wearable. Samo postavljanje je prošlo vrlo brzo, bez stresa, kroz doslovce nekoliko minuta.

blank

blankNa telefonu možemo birati izgled sata koji se odmah i primjenjuje na Galaxy Watchu. Moguće je to napraviti i na samom satu, pritiskom na ekran u trajanju od nekoliko sekundi, ali se uz rotirajući bezel odnosno okvir iznad kućišta mogu podesiti i dodatne postavke za sam izgled. Sam bezel, odlična stvar na satu, koristi se za brzi pristup aplikacijama, zakrenemo li ga u smjeru kazaljke na satu odnosno notifikacijama ukoliko ga zarotiramo u smjeru suprotnom od kazaljke na satu.

Po ekranu dijagonale 1,3 inča moguće je gestom prema dolje doći do postavki koje se tiču zrakoplovnog načina rada, uključiti štednju baterije (uz sive tonove na ekranu te isključen Wi-Fi, uz dostupne pozive, poruke i obavijesti), zvukove, uvijek uključen izgled sata a ne da se pojavljuje samo kada sa satom napravimo gestu podizanja. Ima tu štošta za podešavanje.

blankSamsungov sat nije nikakva novost u svijetu pametnih satova, sve je tu već standardno i viđeno, ali nas uvijek veseli korištenje gadgeta koji proširuju funkcionalnost pametnih satova. Pa smo tako na Galaxy Wathu mjerili kolikoj smo razini stresa izloženi nakon što nas je sat 20-ak sekundu analizirao, pratili smo otkucaje srca, ali i dok smo recimo napisali ovaj tekst pratili sve obavijesti o mailovima, Instagramu, s Facebooka itd.

Rotirajući bezel je praktičan za rad i zasigurno spada među najbolja rješenja, ali se sat može koristiti i bez njega, pokretima prstom po ekranu osjetljivom na dodir. Spomenimo kako se s desne strane kućišta nalaze dvije tipke – gornja služi za povratak natrag, a donja za pokretanje i isključivanje sata te za dolazak do popisa svih aplikacija koje imamo na satu.

blank

Što smo još radili sa satom, osim što smo s vremena na vrijeme promijenili izgled točnog vremena? Mjerili smo altmetrom broj katova koje smo prešli u zgradi, barometar nam pokazuje tlak zraka u posljednjih šest sati. Ali, primali smo i telefonske pozive preko sata, uspostavljali pozive, a sat smo držali na udaljenosti od oko pola metra. Druga strana nas je dobro čula, ali su nam rekli kako se ipak najbolje naš zvuk čuje kad je sat od naših usta udaljen oko 20 centimetara.

blank

blankŠto se tiče trajanja baterije od 472 mAh, ona će potrajati dva do tri dana ovisno koliko se sat koristi i što je sve uključeno na njemu, a sjećamo se kako su nam prethodni modeli trajali čak i do gotovo četiri nepuna dan. Sat se puni jedino bežičnim putem, uz priloženi punjač koji se dakle uvijek mora nositi sa sobom na put pa se ne može koristiti punjač pametnog telefona.

blankSamo korištenje sata na ruci je ugodno, promjenjiva narukvica nas nimalo ne opterećuje tijekom nošenja na ruci, a možemo se s njim kupati, ići u vodu do dubine 50 metara. Izbor dizajna satova na početnom ekranu je velik, a moguće je za desetak ili manje kuna kupiti i neke posebnije. Nudi se čak 60.000 različitih dizajna.

blankSamsung Galaxy Watch pravi je gadget uz koji vrijeme brzo proleti, nudi puno toga za istraživanje, instaliranje različitih novih aplikacija te je u većini situacija ogledalo našeg pametnog telefona, ali je praktičniji za trčanje i šetnju od mobitela pa ima svoje mjesto u našim (aktivnim) životima.

Zgodan je i kad se nalazimo na sastanku, a nepristojno je gledati na telefon dok pogled na sat neće izgledati toliko nametljivo. A i možemo se za vrijeme dosadnog sastanka igrati s bezel okvirom na vrhu kućišta te tako smanjiti stres kojem smo možda izloženi. I istovremeno ga i izmjeriti. Cijena za Samsung Galaxy Watch (veljača 2019.) je 2499 kuna.