TEST HTC Desire 12 i HTC Desire 12+: Nevjerojatan broj 12

blank

Broj 12 pronalazimo vrlo često kroz povijest čovječanstva – 12 mjeseci u godini, 12 Isusovih apostola, 12 znakova horoskopa, kralj Artur je imao 12 vitezova, a HTC ima seriju 12 s pet modela pametnih telefona. Do sada je ukupno 57 HTC-ovih pametnih telefona imalo riječ Desire u svojem nazivu.

Svaki put kad u ruci imamo bilo koji HTC mobitel osjećamo poštovanje prema tom brandu koji spada u pionire pametnih telefona, pa čak i dok nisu proizvodili mobitele pod svojim imenom nego pod brandom Qtek, ali i za mnoge mobilne operatere poput T-Mobile, Orange… Tijekom duge povijesti HTC je svojim inovacijama mijenjao svijet – izradili su 2008. godine prvi Android uređaj pod oznakom T-Mobile G1, proizveli su i prvi Windows Phone 8 mobitel – HTC Windows Phone 8X, a s modelom HTC U11 i funkcijom Edge Sense predstavili su 2017. godine mogućnost stiskanja kućišta mobitela čime se mogu pokrenuti bezbrojne različite radnje.

blank
HTC One (M7) u aluminijskom kućištu sa stražnjom kamerom od 4 megapiksela, 2 GB RAM-a te fullHD ekranom od 4,7 inča

Čak su bili inovativni i što se tiče dizajna – već nekoliko godina pametni telefoni imaju one crte na rubovima kućišta, a predstavili su ih na modelu HTC One M7 iz 2013. godine; kasnije je taj dizajnerski izričaj preuzeo čak i Apple s iPhone modelima (iako to ne žele priznati), ali i mnogi drugi proizvođači i dan-danas koriste linije kao prostor kroz koji unutar metalnog kućišta prolaze razni signali potrebni za rad mobitela. I ono što je bitno za spomenuti – svaki HTC se može pohvaliti vrhunskom izradom koja je besprijekorna, bez obzira radi li se o cijenom povoljnijim ili skupljim uređajima. Eh da, dok su mnogi proizvođači ugrađivali po samo jedan zvučnik, HTC već godinama u svoje flagship modele ugrađuje stereo zvučnike koji daju više od 100 dB zvuka. Prije nego li napišemo što donose modeli HTC Desire 12 i HTC Desire 12+ vratimo se do značenja broja 12.

Značenje numerologije

Riječ numerologija složenica je od latinske riječi numerus (broj) i grčke riječi logos (govor, riječ, pojam, misao).

Broj 12 se u numerologiji, koja se može definirati kao znanost o brojevima, doživljava simbolom svemira, zodijaka, sklada, ali i dovršenosti. Pronalazimo ga i u crkvi (12 apostola), kalendarska godina ima 12 mjeseci iz razloga što se puni Mjesec pojavljuje 12 puta prije nego li se krug godišnjih doba zatvori, a podijelimo li dan na dva dijela dolazimo do zaključka kako u prosjeku ima 12 sati dana i 12 sati noći. 12 je zvjezdanih znakova (i kineski horoskop ima 12 znakova), Suncu je potrebno 12 mjeseci dok napravi svoj puni krug od godine dana. U kemiji element ugljik ima redni broj 12, a sav život temelji se na ugljiku i njegovim molekularnim lancima. Ne zaboravimo kako su podne i ponoć sati s oznakom broja 12.

Pronašli smo još velik broj primjera značenja i spominjanja broja 12: grčki mitski junak Heraklo obavio je 12 teških zadataka kako bi došao na Olimp, kralj Artur imao je 12 vitezova s kojima je 12 puta pobijedio, Jakov iz Biblije imao je 12 sinova, antički Grci su imali 12 bogova s Olimpa. Budisti vjeruju kako je život čovjeka sastavljen od 12 etapa, Jeruzalem je opisan kao grad osnovan na 12 temelja uz 12 vrata.

HTC serija 12

blankU seriji 12 HTC ima pet modela: HTC U12+, HTC U12 life, HTC Desire 12, HTC Desire 12+ i HTC Desire 12s. Za model HTC U12+ već smo objavili test, a sad su na red došli modeli HTC Desire 12 i HTC Desire 12+.

Ako bismo ih htjeli svesti pod isti nazivnik, onda pronalazimo IPS HD ekran u rezoluciji 720 x 1440, radna memorija iznosi 3 GB, uz 32 GB interne memorije, uz proširivost microSD karticama do 2 TB. Karakterizira ih i kvalitetna, besprijekorna završna obrada kojoj se ništa ne može prigovoriti jer su spojevi prednje, bočne i stražnje strane odlično finiširani. Jasno, glosi materijal ostavlja tragove otisaka prstiju pa je oba modela potrebno vrlo često obrisati, ukoliko se ne koristi zaštitna maska. Koristite li ih bez zaštitne maske, očekujte i da budu vrlo skliski u ruci te pripazite dok ih koristite u situacijama kada bi pad mogao uzrokovati oštećenje.

Vizualno su ipak, različiti, kad ih se malo bolje pogleda: Desire 12 prednju kameru ima s desne strane zvučnika, a Desire 12+ s lijeve (ima i prednju bljeskalicu) dok se na stražnjoj strani modela Desire 12+ nalazi senzor otiska prsta i dvostruka stražnja kamera (Desire 12 ima jednostruku stražnju kameru). U donjem dijelu kućišta na oba su modela smješteni microUSB ulazi za punjenje te perforirane rupice zvučnika i 3,5 mm ulaz za slušalice.

blank
HTC Desire 12 i Desire 12+ imaju isti omjer stranica ekrana od 18:9

Oba ekrana su u omjeru 18:9, a Desire 12 nudi 5,5 inča dok Desire 12+ ima pola inča više (6 inča dijagonale ekrana). Iako govorimo o HD rezoluciji, nazubljenost teksta se ne primjećuje pa uopće ne možemo govoriti o nedostatku nego o dovoljnoj rezoluciji za većinu radnji koje će se obavljati, s tim da za VR naočale ovo ipak nisu prihvatljivi modeli jer nude 293 odnosno 268 točkica po inču. Vidljivi kut kod oba modela je dobar, prikaz boja je vjeran, bez nabrijavanja.

blank
HTC Desire 12+

Baterije su kapaciteta 2730 mAh (Desire 12) i 2965 mAh (Desire 12+) te se ne mogu mijenjati bez odlaska u servis, što i utječe na kvalitetu izrade kućišta, ali i veći mogući kapacitet unutar kućišta nego kada se koriste izmjenjive baterije. Potrajat će i do dva dana korištenja, upravo zbog prethodno spomenute niže rezolucije ekrana pa nema opterećenja za procesore koji moraju iscrtavati veći broj informacija na ekranu. Manji model puni se punjačem snage 1 A, a jači s 1,5 A uz podržan način za uštedu energije prilikom rada telefona.

HTC Desire 12 pokreće 64-bitni te 28 nm MediaTek MT6739 s četiri procesorske jezgre na taktu do 1,3 GHz dok Snapdragon 450 na 14 nm tehnologiji i uz osam jezgri pokreće HTC Desire 12+. Praksa nam je pokazala kako se uz 3 GB radne memorije može očekivati ugodan rad na većini srednje velikih aplikacija dok za igranje zahtjevnijih igara ipak treba više snage i memorije. Android 8 pokreće Desire 12+, a 7.1.1 verzija instalirana je na Desire 12.

blank
HTC Desire 12+

Stražnja dvostruka kamera na Desire 12+ u kombinaciji 13 + 2 megapiksela i otvorom blende f/2.2 omogućuje dubinsko izoštravanje pa je moguće dobiti i efektne rezultate, dodirom po ekranu osvjetljujemo ili zatamnjujemo detalje tako da se za dobru fotografiju treba malo i potruditi, a ne samo okinuti. Možemo digitalno zumirati do 8 puta, koristiti prilagodbu raznim situacijama (portret, sportovi, cvijeće, zalazak sunca, noć, plaža, snijeg…), imamo efekte (mono, sefija, negativ, izobličeno…), uljepšavanje lica, a video se snima u fullHD rezoluciji. Prednja kamera od 8 megapiksela i f/2.0 ne pegla lice nego je fotografija puna detalja, uz dobar kontrast, oštrinu i jasnoću boja. Dakle, na kamere nemamo nikakve zamjerke, naročito kad uzmemo u obzir o kojem se cjenovnom rangu radi.

blank
HTC Desire 12 i Desire 12+ na stražnjoj strani imaju kućište od akrilnog stakla

Kameru od 13 megapiksela i f/2.2 koristi i manji model HTC Desire 12, ali on nema dodatnu 2-megapikselnu kameru koja se koristi za dubinsko izoštravanje. Ipak, većinu onoga što smo radili s Desire 12+ uspjeli smo napraviti i na modelu bez plus oznake – izoštravali smo detalje, osvjetljenje pojedinih dijelova fotografije, a digitalni zum funkcionira do 4x. HDR pomaže u radu, a u opcijama kamere nema toliko funkcionalnosti kao kod većeg Desire modela. Zumiranjem detalja ne otkrivamo anomalije niti prevelike šumove tako da ćete i s kamerom od Desire 12 modela biti zadovoljni. Prednja kamera od maksimalnih 5 megapiksela dobro radi svoj posao, eventualno joj smeta jače pozadinsko osvjetljenje, a bez problema prepoznaje naše lice. Snimit će najviše HD video dok Desire 12+ s prednjom kamerom snima fullHD video.

blank
HTC Desire 12 nudi jednostavnije sučelje kamere

Uz velike ekrane, prosječnu debljinu nešto veću od 8 mm, ugodnu ergonomiju, lijep dizajn, kvalitetno ali sklisko kućište od akrilnog stakla, HTC Sense Companion za pametnije korištenje te dobre kamere HTC Desire 12 i Desire 12+ predstavljeni 20. ožujka 2018. na Tajlandu odličan su izbor za korisnike koji nemaju niti plan niti želju potrošiti previše na mobitel, ali žele uživati u svim danas dostupnim mogućnostima.
Cijena za HTC Desire 12 (travanj 2019.) je od 983 kune na više
Cijena za HTC Desire 12+ (travanj 2019.) je od 1720 kuna na više

blank
HTC Desire 12 i Desire 12+ koriste microUSB ulaze za punjenje, a imaju i 3,5-milimetarski ulaz za slušalice

RETRO Povratak u prošlost: Desire naziv kroz povijest

High Tech Computers odnosno HTC osnovan je 1997. godine na Tajvanu te oduvijek proizvode samo pametne telefone. U početku su proizvodili pametne telefone za druge tvrtke i mobilne operatore, a zatim pokreću proizvodnju pametnih telefona pod nazivom Qtek te kasnije kao HTC. U povijest će ostati zapisani kao proizvođač prvog Android pametnih telefona T-Mobile G1 odnosno HTC Dream 23. rujna 2008. godine. Proizveli su i prvi Windows Phone 8 mobitel – HTC Windows Phone 8X (19. rujan 2012.), HTC Desire Eye – prvi HTC vodootporni telefon (listopad 2014.), HTC U11 – prvi HTC s Edge Sense rubovima osjetljivim na pritisak (16. svibnja 2017.).

blank
HTC Desire (PB99200)

Prvi model s oznakom Desire bio je HTC Desire (PB99200) iz veljače 2010. s 3,7-inčnim AMOLED ekranom rezolucije 480 x 800 piksela ispod kojeg se nalazi optički trackpad. Pokreće ga Snapdragon S1 takta 1 GHz, uz 576 MB RAM-a, a Android je bio u verziji 2.1 Eclair (nadogradiv na 2.2 Froyo), uz HTC Sense 2.1 dodatak. Ima samo stražnju kameru od 5 megapiksela koja snima video u 476 i 720 rezoluciji, nema prednju kameru. Baterija je kapaciteta 1400 mAh, a mreža je 2G i 3G. Ovo je bio svojevrsni klon tada vrhunskog modela Google Nexus One.

blank
HTC Desire Z

U travnju 2010. HTC Desire stigao je u prodaju u Hrvatsku, a cijena je tada iznosila 4.499 kuna. Sjećamo se kako je Vipnet, s početkom prodaje u travnju 2010. godine, organizirao nagradnu igru u kojoj su podijelili 91 mobitel HTC Desire, a da bi se sudjelovalo u nagradnoj igri trebalo je doći u Vipnetovu zagrebačku trgovinu u Gajevoj ulici obučeni u Vipnetove boje (crvenoj, narančastoj, žutoj i bordo boji odjeće). Ostale su zabilježene fotografije iz tog vremena jer su mnogi već od jutra krenuli s kampiranjem ispred trgovine, a ukupno je na mobitel čekalo 500 ljudi. Prvih 80 od glave do pete obučenih u Vipnetove boje su u nagradnoj igri „Samo poželi“ dobili HTC Desire, a za preostalih 11 primjeraka trebalo je biti kreativan, o čemu je odlučio žiri.

blankDesire oznakom okitili su se i modeli HTC Desire Z s kliznom tipkovnicom (2010.), Desire HD (2010.), Desire S (2011.), te cijela serija modela iz 2012. godine: Desire C, Desire V, Desire VC, Desire VT, Desire X, Desire SV, Desire 400.
U 2013. su stigli modeli: Desire L, Desire P, Desire Q, Desire XC, Desire U, Desire 200, Desire 300, Desire 500, Desire 501, Desire 600, Desire 601, Desire 700.
Desire modeli u 2014: Desire 210, Desire 310, Desire 510, Desire 516, Desire 610, Desire 612, Desire 616, Desire 620, Desire 626, Desire 816, Desire 820, Desire Eye.
Desire modeli u 2015: Desire 320, Desire 326, Desire 520, Desire 526, Desire 626, Desire 728, Desire 820, Desire 826, Desire 828.
Desire modeli u 2016: Desire 530, Desire 625, Desire 628, Desire 630, Desire 650, Desire 728 Ultra, Desire 825, Desire 830, Desire 10 Lifestyle, Desire10 Pro.
HTC Desire 10 Compact jedini je Desire model iz 2017, a u 2018. su predstavljena tri modela: Desire 12, Desire 12+ i Desire 12s.