TEST Samsung Galaxy A9: Savršenstvo broja 9

blank

Za broj 9 smatra se kako predstavlja nadmoć nad drugim brojevima – provjerili smo koliko je Samsung Galaxy A9, prvi smartfon na svijetu s čak četiri stražnje kamere, moćniji od drugih pametnih telefona.

Brojevi su vrlo bitan dio našeg svijeta, kroz cijelu ljudsku povijest, a vrlo je bitno i koji ćete broj odabrati za određeni model mobitela. Broj 9 nismo uspjeli pronaći niti kod jednog od tehničkih podataka koji karakteriziraju Samsung Galaxy A9 pa smo zavirili u značenje broja 9. Za broj devet se smatra kako predstavlja najmoćniji od svih brojeva (od 1 do 9), a kasnije u našem testu to će se tako i pokazati; očigledno je netko u Samsungu, kad su birali oznaku, i o tome razmišljao. Uz broj devet se veže povezanost s mjesecom listopadom, prema astrološkim tumačenjima, a upravo je u listopadu 2018. predstavljen Samsung Galaxy A9. Ovo postaje zanimljivo…

blankBroj 9 se smatra sretnim brojem. Nemojte da vas zavara značenje broja 7 kojeg na našim prostorima smatramo sretnim jer je recimo broj 8 sretan u Kini. Istovremeno, Kinezi broj 4 smatraju nesretnim dok je u našim krajevima to broj 13. U većini zrakoplova nema reda sjedala s brojem 13, ali smo recimo pri vožnji ruskim zrakoplovima pri odlasku u Moskvu uočili taj broj.

Odlika broja 9 su idealizam, mističnost, hrabrost, energičnost, borbenost, ali i majstorstvo te perfekcionizam. Smatra se kako nije dobro ulaziti u sukob s devetkama jer ćete možda dobiti bitku ali nikada i rat. Osobe koje su rođene pod brojem 9 su vođe, uspješni su, a između poznatih osoba rođenih pod brojem 9 je glumac Chuck Norris.

Zaigramo li se s brojevima, kao što to znaju činiti neke osobe pa recimo na posao dolaze točno u 9 sati, s posla na pauzu izlaze u 11:09 sati, bitne odluke donose samo kad se na satu nalazi broj 9, onda ćemo broj 9 pronaći u dijagonali ekrana. Samsung Galaxy A9 ima ekran od 6,3 inča pa ako zbrojimo ta dva broja dolazimo do devetke.

Radi se o full HD+ ekranu u Super AMOLED tehnologiji (1080 x 2220 piksela), uz gustoću od 393 ppi po inču te omjer 18,5:9. Očekivano, Samsungova ekranska tehnologija nudi najbolji prikaz, već godinama je AMOLED tehnologija nedodirljiva po pitanju živosti boja, dinamičkom rasponu, vidljivom kutu. Više od toga ne može, a ekran ima veliku širinu pa ga preporučujemo svima koji puno pišu na mobitelu jer će dobiti široku tipkovnicu s malim brojem pogrešaka, za razliku od drugih mobitela koje testiramo i na kojima, zbog užeg i izduženog ekrana, radimo više grešaka pri tipkanju.

blankblankSamsung Galaxy A9 (SM-A920F) s Androidom 8.0.0 i Samsung Experience 9.0 dostupan je u tri boje kućišta – crnoj, plavoj i ružičastoj, a nas je dopala ružičasta inačica (Bubblegum Pink) koja pruža više nijansi boje pa se na vrhu nalaze svjetliji tonovi, a na dnu je tek prisutna čisto ružičasta odnosno pink boja. Stakleno kućište je elegantno, izgleda skupo, na boku se nalazi metalni okvir tako da nema nikakvih pucketanja kućišta koje je izrazito utegnuto i čvrsto. Ali je istovremeno i ergonomsko, ugodno telefon leži u ruci, iako je sklizak. Svakako nabavite (prozirnu) zaštitnu masku, ali ga nemojte sakriti s nekom maskom u boji jer se mora vidjeti lijep dizajn.

Četiri kamere

Gotovo sve ostalo što Samsung Galaxy A9 nudi je već viđeno (6 GB radne memorije, 128 GB interne plus microSD slot za maksimalnih 512 GB, baterija od 3800 mAh, Snapdragon 660 s osam procesorskih jezgri na taktu do 2,2 GHz, prednja kamera od 24 megapiksela, prepoznavanje lica, otisak prsta na stražnjoj strani kućišta mase 183 grama), ali četiri kamere nismo vidjeli. Huawei je krajem ožujka 2018. predstavio prvi model s tri kamere P20 Pro, a šest mjeseci kasnije učinio je to i Samsung s modelom Galaxy A7. Huawei nije otišao korak dalje te u studenom 2018. na modelu Mate 20 Pro dodao još jednu kameru, ali je veliki (is)korak učinio Samsung kad je 11. listopada 2018. predstavio Galaxy A9 s čak četiri stražnje kamere. Dakle, ukupno pet kamera ima ovaj model.

blank

blankStražnja se konfiguracija kamera sastoji od četiri uredno posložene četiri leće te nas podsjeća na skupocjene zvučničke sustave. Sve četiri leće su nešto izdignute od ostatka staklene površine, a ispod se nalazi jedna LED bljeskalica. Možda su mogli staviti dodatnu kako bi se pokrili hladniji i topliji uvjeti rada.

Na vrhu se nalazi ultraširoka leća koja daje 8 megapiksela, uz otvor blende f/2.4, ispod nje je smještena telefoto od 10 megapiksela i 2x optičkim uvećanjem (f/2.4), treća po redu je glavna leća od 24 megapiksela uz f/1.7 dok se na dnu nalazi četvrta leća (senzor dubine) od 5 megapiksela i f/2.2 namijenjena dubinskom snimanju. Ukupno je to 47 megapiksela. Huawei u konačnici nudi ukupno više megapiksela (40 + 20 + 8 = 68 megapiksela), ali Samsung u povijesti ostaje zabilježen kao prvi proizvođač koji je predstavio pametni telefon s četiri kamere.

Postavke kamere

blankPrvo smo u postavkama provjerili što se nudi, a tamo na izbor imamo odabir veličine fotografije, od 9,1 megapiksela uz omjer 1:1 do najvećih 24 megapiksela u omjeru 4:3; trebamo li širu perspektivu, dostupni su omjeri 16:9 i 18,5:9. Video zapise se snima u 4K (HDR je dostupan za niže rezolucije od UHD), podržano je usporeno i ubrzano snimanje, a stabilizacija video zapisa ima određena ograničenja kada se može koristiti. Dakle, u ovom se dijelu uopće ne primjećuje nikakva posebnost, bez obzira što imamo četiri kamere.

blankStražnja kamera nudi više različitih načina rada, imamo i AR emotikone uz koje smiješnije izgledamo te profesionalni način za koji trebate imati neko predznanje ili se pak sami igrati s postavkama dok ne dobijete zadovoljavajući rezultat. Uz Bixby Vision otkrivaju se dodatne zanimljivosti o onome što snimamo, možemo čak odabrati i kupnju takvih proizvoda, prevesti ono što ne razumijemo s drugog jezika, vidjet ćemo druge zanimljive lokacije u blizini.

Kakav je konačni rezultat stražnjih kamera? Prije nego li krenemo u pisanje rezultata, treba napomenuti kako se radi o pripadniku A serije, dakle nije vrh Samsungove ponude, ali se radi o poprilično isprofiliranom segmentu, uređajima koji nude zanimljiv hardver, koji vrlo često koketira s hardverom ugrađenim u Galaxy S seriju, ali se ipak rade i neki kompromisi. Cijena nije kakvu biste očekivali za ovakav telefon, s čak četiri kamere i velikim ekranom, zar ne? Kad bi nas netko na slijepo pitao koliku bi cijenu Samsung Galaxy A9 trebao imati, sigurno bismo „bubnuli“ 7000 ili 8000 kuna. S obzirom da uvijek vrijedi pravilo „koliko para, toliko muzike“, tako niti s A9 ne možemo i ne smijemo očekivati čud(es)a.

Fotografirano sa Samsung Galaxy A9:

blank

blank

Kombinacija tri kamere i senzora dubine od 5 megapiksela uz koji se mogu dobiti bokeh efekti s izoštravanjem ili zamućivanjem objekata na fotografiji daje osrednje do vrlo dobre rezultate, ukoliko bismo detaljno pregledali snimljene fotografije na ekranu računala ili pak zumirali na ekranu telefona A9. U nekim se situacijama primjećuje šum, u drugim ispoliranost, možemo primijetiti i nedostatak prikaza svih boja u odnosu na ono što smo snimali, ali u konačnici za Samsung Galaxy A9 telefon s cijenom od 3.999 kuna (veljača 2019.) čak možemo tvrditi i kako su mu vrlo često boje vjernije nego što smo naviknuti na Samsung i na nabrijavanje boja u Samsungovoj prošlosti.

blank
Vjesnikov neboder u Zagrebu fotografirali smo uz 2x optički zum

U konačnici, dobit ćete veliki telefon za komotan rad, imat ćete što staviti na stol i pokazati čak četiri kamere, dobit ćete dobre foto rezultate za ovaj cjenovni rang, uzevši u obzir i ostale (hardverske) karakteristike telefona, ali nemojte očekivati čuda i usporedbu s jačim telefonima na tržištu jer Galaxy A9 to jednostavno nije. On je poseban po svoje četiri stražnje leće, uz prednju selfie kameru koja je dobra do vrlo dobra u realizaciji nakon okidanja te uz 6 GB RAM-a s kojima će još dugo raditi bez ikakvih poteškoća, a to je daleko veći ulog u ovom slučaju.

blankblank

RETRO Povratak u prošlost:
Samsung mobiteli s kamerama

Prvi Samsung s kamerom od 0,35 megapiksela bio je SCH-V200, bilo je to u 2000. godini, a telefon je bio namijenjen korejskom tržištu. Prvi model koji nam je tijekom povijesti ostao u pamćenju bio je SGH-D600 iz 2005, s 2-megapikselnom kamerom u kliznom kućištu, a zatim smo bili oduševljeni modelima SGH-G800 i SGH-G810 koji su imali 3x optički zum i kameru od 5 megapiksela i ksenon blic; s tim da je G810 Symbian 9.2 Series 60.

blank
Samsung D600
blank
Samsung G810

Samsung se može pohvaliti kako su imali prvi mobitel na svijetu s kamerom od 8 megapiksela, a bio je to INNOV8 odnosno Innovate (također klizni model kao i G800/G810). Kroz povijest je Samsung vrlo često istraživao smještaj kamera, sjećamo se različitih preklopnih modela koji su imali različite inačice kamere koja se rotirala i različito prilagođavala.

blank
Samsung INNOV8

Zasigurno ostaje u povijest zapisan model Samsung Galaxy S4 Zoom iz 2013. koji izgleda poput klasičnog fotoaparata, a na stražnjoj strani ima ekran od 4,3 inča (originalni Galaxy S4 ima 5-inčni ekran). Kamera na S4 Zoom nudi 16 megapiksela, 10x optički zum (24 – 240 mm, a senzor je veličine 1/2.33″, uz optičku stabilizaciju slike.

blank
Samsung S4 Zoom

Samsung je otišao još i dalje te je s modelom GN120 Galaxy NX ponudio izmjenjive objektive, uz 20,3 megapiksela, dok se straga nalazi ekran od 4,77 inča.

blank
Samsung GN120 Galaxy NX