TEST Vivo X80 Lite 5G: Nije se štedjelo ni na čemu

blank

Novi Vivov model oživljava mnoge funkcionalnosti pametnih telefona za koje je inače potrebno izdvojiti puno više novca

Lite verzija je naprednija od mnogih „laganih“ verzija konkurenata. I dok samo flagship modeli dolaze s 256 GB memorije već u osnovnoj konfiguraciji, kod jeftinijih modela se uvijek na nečemu reže. Jedni će smanjiti radnu memoriju, drugi internu, treći će staviti slabije kamere, četvrti će smanjiti bateriju, peti će smisliti nešto peto.

Vivo X80 Lite 5G, iako asocira na glavni model Vivo X80 Pro, s njim nema baš neke veze. Ustvari, nema nikakve veze, što je s jedne stane čak i dobro jer Lite verzija ima svoj identitet, ali je lijepo da asocira na nešto dobro i uspješno. Znamo da je Pro verzija bogato opremljena, koristi Zeiss optiku, ali povezuje ih dobar, iako ne isti – hardver.

blank

Memorija kao na flagshipu

256 GB memorije je zaista jako puno i u svijetu mobitela potrebno je izdvojiti puno novca za takav telefon. Istovremeno, Vivova strategija kao da nije toliko orijentirana na zaradu nego na korisnika. Jasno da u tom lancu svi žele i svi moraju zaraditi, ali kad stavite na papir sve što Vivo nudi, čini se to kao dobra i pametna kupnja. Recimo i da su rijetki modeli telefona na tržištu koji imaju 256 GB, ali i proširivu memoriju. Postoje korisnici kojima je ta dodatna memorija bitna. Iako je inferiornija, sporija. Korisnici ju koriste za sigurnosnu kopiju, za dodatnu glazbu…

8 GB radne memorije nije okljaštreno s početnih 4 GB ili 6 GB, kao što rade mnogi proizvođači. Reklamiraju najbolje opremljen model, ali cijena se piše najniža. Uz 8 gigabajta RAM-a moći ćete pokrenuti gotovo sve što vam padne na pamet, bez da će telefon štekati. Ono što je još zanimljivije je dodatnih 8 GB radne memorije koji se preuzimaju od 256 GB pa imate softverski prošireni RAM. Dakle, kakvu god da igru pokrenete ne bi trebalo biti otpora s druge strane. Možete istovremeno pokrenuti do 27 aplikacija u pozadini.

blank

Jasno, u tom lancu radna memorija nije glavni motor, bitan je i čipset, ali radna memorija je poput cijevi kroz koju u stambenu zgradu prolazi voda. Bitno je da cijev ima veliki promjer, ako svi stanari odluče pustiti vodu. Tako je i kod Vivo X80 Lite 5G – bez obzira koliko aplikacija u pozadini pokrenuli sve lijepo radi.

Čipset Dimensity 900 izrađen je u 6 nm tehnološkom procesu, što nije kao 4 nm kod X80 Pro, ali je i više nego dobro i brzo. Takt MediaTekovog procesora na 2,4 GHz je visok, a uz dvije brze jezgre preostalih šest radi na maksimalno 2 GHz.

Ekran s 90 Hz

Lite verzija nema 120 Hz, što je još uvijek (uglavnom) rezervirano za skuplje modele, ali i 90 Hz je razlika koja se u odnosu na standardnih 60 osjeti. Ako se ne igrate na telefonu onda odaberite 60 Hz kako biste štedjeli bateriju. Ukoliko su web stranice koje posjećujete prepune animacija onda uključite 90 Hz. Kombinacija 90 Hz + 5G dobra je svakako za gaming i ako igrate protiv nekog online protivnika isplatit će se veća brzina osvježavanja slike na ekranu.

blank

Ekran je AMOLED, prepun boja i živosti, dijagonale je 6,44 inča pa spada u sredinu ponude u današnje vrijeme. Nije tako velik kao 6,78-inčni kod Pro verzije, ali je više nego dovoljan za gledanje filmova. Na direktnom će suncu dobro doći maksimalnih 1300 nita osvjetljenja, što znači da nema potrebe za zaklanjanjem ekrana i stvaranjem hlada.

Uz 409 točkica po inču nema niti nazubljenosti slike, sve je oštro i odlično vidljivo iz svih kutova. FullHD rezolucija uz 20:9 omjer stranica ekrana više je nego dovoljna. Čak i jači pametni telefoni, s quadHD rezolucijom, najčešće koriste fullHD, a veća rezolucija je opcija koja se nudi u postavkama i može se uključiti.

S obzirom na do sada viđeno – radna i interna memorija te ekran Vivo X80 Lite 5G se čini kao dobar pogodak, ukoliko njega odaberete s police. Punjač koji dolazi u pakiranju je snage 44 W, što je prosječno, ali u odnosu na neke konkurente je i dalje jače.

blank

Baterija od 4500 mAh bi se, prema tvorničkim podacima, za pola sata trebala napuniti do 61 posto (u praksi koju minutu duže) pa nadopuna baterije ne predstavlja gnjavažu tijekom dana, ako je potrebno to napraviti. Za oko sat vremena se puni do 100 posto, ovisno kakav napon imate u svojoj utičnici.

Velika je stvar danas dobiti strujni adapter, a mi smo u testnom pakiranju imali još i žičane slušalice te prozirnu silikonsku zaštitnu masku kao i adapter za 3,5 mm slušalice koje se zatim mogu koristiti preko USB-C konektora. Lijepo!

blank

 

blank

Dizajn i kamere

Kad već spominjemo riječ lijepo onda moramo pogledati i dizajn. Bokovi su nešto ravniji, što je napravljeno s puno stila i djeluje elegantno, ali glavna stvar je na stražnjoj strani. Diamond Black boja je više siva nego crna, ali ostavlja dojam dijamanta koji se presijava. Još je efektniji taj detalj na drugoj boji kućišta Sunrise Gold dok je na dijamantnoj upravo takav, kao da gledate dijamant pod svjetlom.

blank

blank

blank

Dok gledate igru svjetla na stražnjem staklu teško je ne primijetiti dva velika kruga unutar kojih se nalaze foto senzori od 64 megapiksela te širokokutnog od 8. Glavni senzor ima ugrađenu optičku stabilizaciju slike (OIS), što je VELIKI plus za model Vivo X80 Lite 5G. To znači da će snimke i u pokretu biti bolje oštrine, a stanete li na trenutak i zadržite mirno ruku te okinete rezultat je vrlo dobar do odličan.

Snimali smo kao i sa svakim drugim telefonom na testu, kamere su uz ekran zasigurno najzanimljiviji dio testa. Telefon se dobro nosi u svim situacijama, snimit će odlične snimke neba i objekte u kadru koji neće izgubiti na oštrini ako je svjetlo u pozadini prejako. Niti sjene ne muče kameru, detalji su na zumiranim kadrovima oštri i ne dobivaju šumove. Malo usporavanje primijetili smo pri korištenju širokokutne kamere, ali toga nema kod glavne kamere.

Noćne snimke su zaista dobre te s vrlo malo svjetla kamera uspijeva dodati osvjetljenje, ali bez dodavanja šumova. Vidjeli smo više nego kad ne gledamo kroz objektiv na ekranu. Zgodno ako tražite nešto u podrumu, a imate vrlo malo svjetla. Odabirom noćnog načina rada boje postaju još vjernije te bijeli zid izgleda bijelo, za razliku od uobičajenog načina kada zid ima primjesu toplije boje.

blank

blank

Ne odaberete li u postavkama kamere visoku razlučivost dobit ćete dobru fotografiju, ali bez mogućnosti kasnijeg zumiranja detalja jer ima 16 megapiksela. I veličine je recimo oko 4 megabajta. Ali, imate dostupno 10x zumiranje. Tek se uz visoku rezoluciju može dobiti ono najviše moguće, a to je 64 megapiksela. Jasno, takva fotografija zauzima i više memorije; konkretno tri puta više (oko 12 MB). Istovremeno, u tom načinu nema mogućnosti zumiranja slike (dok se nešto snima) nego je to dostupno samo van načina visoke rezolucije.

Ima tu još nekih mogućnosti pa uz dvostruku ekspoziciju imamo mogućnost miksanja slike s nekom od pozadina. Recimo, možemo imati svemirsku maglicu te dobiti neku efektnu situaciju. Sve veći broj telefona ima dvostruki prikaz kod kojeg se kombiniraju prednja i stražnja kamera pa u konačnici imamo video snimku kao kad na televiziji imaju javljanje uživo, a taj kadar je umanjen.

Isto to nudi i Vivo X80 Lite 5G, ali ne samo u kvadratu nego i kružni oblik te u obliku srca. Dakle, možete nekome snimiti sebe kako govorite unutar tog srca, a veći dio kadra je scena kojoj u tom trenutku prisustvujete.

blank

Vivo je ugradio i poprilično skriven senzor od 2 megapiksela koji služi za makro snimke te je stavljen u drugi plan pogledate li dizajn stražnje strane. U urezu na vrhu ekrana smješten je selfie senzor od 50 megapiksela, što je superiornije u odnosu na 32 Mpx na modelu Vivo X80 Pro. Sve kamere, i prednja i stražnja snimaju maksimalno 4K video.

To znači da bi Vivo X80 Lite 5G mogao biti odabir vloggera koji snimaju video filmove za svoju zajednicu. Zato u postavkama kamere i postoji Vlog način koji već pri snimanju daje razne efekte, ovisno jeste li na izletu u prirodi, snimate noću, snimate hranu, šećete se po gradu, na putovanju ste itd. Odlično za početnike koji ulaze u ovaj svijet.

blank

blank

blank

Dodatne mogućnosti

Cijena za Vivo X80 Lite 5G je 3499 kuna (studeni, 464,40 eura), u Kini je poznat pod nazivom Vivo 25. Možete ga kupiti u mobis.hr trgovini, što se čini kao više nego fer cijena, uzevši u obzir memoriju, ekran, kamere, dizajn, senzor otiska prsta na ekranu. Ima i NFC za beskontaktno plaćanje.

Možda bismo za taj iznos već mogli očekivati i 120 Hz na ekranu, s obzirom na cijenu, ali taj detalj bi sigurno povećao cijenu uređaja. Ili bi trebalo raditi kompromis u nekom drugom dijelu telefona. Spomenimo da ima ugrađen jedan zvučnik. Sviđa nam se kvaliteta izrade, uređaj je uz 7,8 mm elegantan. Jasno, podsjeća na uređaje dizajnirane u Cupertinu.

Uz Android 12 dolazi Funtouch OS s mogućnošću podešavanja izgleda, dodavanja dinamički efekata i raznih animacija. Moguće je koristiti razne načine koji olakšavaju igranje s telefonom, razna uljepšavanja sučelja koja istovremeno treba potražiti po postavkama. Svakako nakon kupnje prvo pregledajte sve postavke i podesite telefon po svojim preferencijama. Nećete požaliti.

blank

blank

blank blank

blank

blank