CAT S62 Pro bez problema preživljava i nadljudske uvjete poput pustinje

blank

Sedmodnevna avantura je i pred čovjeka i pred pametni telefon stavila velika iskušenja. CAT S62 Pro i Slavko Ćosić sve su (ponovo) izdržali

Isti pametni telefon i isti planinar zaputili su se u novu avanturu koja samo na prvi pogled podsjeća na turističke ponude i putovanja. Krajem prošle godine, u studenom i prosincu su super-izdržljivi smarthone CAT S62 Pro i hrvatski planinar Slavko Ćosić 18 dana proveli u Nepalu, od čega su čak 14 dana zajedno savladavali Himalaju, na slikama predivne planinske lance i vrhove, ali u stvarnosti izrazito surove uvjete s temperaturama ispod -20° Celzijusa. Spavali su na -5°C.

Nesalomljivi se dvojac iz krajeva s ekstremno niskim, minus temperaturama ovaj put zaputio u drugu krajnost – u krajeve s ekstremno visokim temperaturama. I ovaj put nije bilo „revijalno“ putovanje na koje može otići svatko. Biste li mogli po pustinji u jednom danu prehodati 20 kilometara?

Mnogi će na takvo turističko putovanje otići s običnim pametnim telefonom, u rashlađenim džipovima, malo će jahati konje i deve, spavat će u udobnim krevetima hotelskih soba. Takav aranžman nije bio u opisu sedmodnevnog putovanja CAT-a i Slavke Ćosića.

blank

blank

Jedno od sedam svjetskih čuda

Prije nego su krenuli u predjele s pijeskom pod nogama Slavko i CAT S62 Pro posjetili su jedno od sedam svjetskih čuda – Petru. Na popisu svjetskih čuda, koja postoje duže od 2000 godina još iz vremena stare Grčke, nalaze se veličanstvena čovjekova dostignuća u arhitekturi i građevinarstvu.

Do Petre, što u prijevodu znači stijena, možete “otputovati” i uz Street View, možete i kao obični turist, ali sve to u Jordanu možete osjetiti i istinski kao naš planinar Slavko Ćosić koji je istražio helenističke građevine, ali i vodovodni sustav male i velike Petre, nekoć sjedišta Nabatejskog kraljevstva. Naravno, selfie je s CAT S62 Pro bio obavezan.

blank

Mala Petra nije toliko impozantna kao velika Petra, nema toliko glamurozan stil kao velika. I u jednoj i u drugoj Petri nema vode, nema drveća. Ima jako puno stijena i uklesanih građevina koje i danas fasciniraju istraživače i znanstvenike, pitajući se kako su ljudi prije više od 2000 godina uspjeli sve to napraviti. Osmislili su i vlastiti vodovodni sustav s bazenima, osigurali su se od lopova jer je Petra u to vrijeme bila bitno trgovačko središte.

U Petru su Slavko i CAT ušli glamurozno, na konjima, a zatim su po Petri hodali savladavajući jako puno stepenica. Za razliku od udobnosti u Ammanu, glavnom gradu Jordana, spavanje u pustinji nije ugodno – spava se u šatorima koje pustinjske oluje mogu odnijeti daleko, kao i stvari koje se ostave preko dana.

blank

blank

Upravo se to i dogodilo. Kad su se nakon višesatne šetnje i posjete kamenom mostu Um Fruth vratili do šatora njega tamo nije bilo kao niti stvari. Tražili su ih stotinama metara uokolo, u pijesku. Navečer je uslijedila zaslužena večera uz peku prekrivenu pijeskom. U posudi su se nalazile piletina i janjetina.

Iscrpljujući hod po pustinji

Najteže je bilo hodanje do sljedećeg kampa – pri 36 stupnjeva samo su se neki odvažili na hodanje po pustinji Wadi Rum. Bilo je jako vruće, neki su pali i u nesvijest te su u hladu stijene čekali da netko s džipom dođe po njih. Ostali su nastavili dalje te navečer uživali u logoru, pored vatre, a zatim spavanje u šatorima. Slavko je s CAT S62 Pro mjerio temperaturu, što je samo jedna od nevjerojatnih funkcionalnosti telefona s termalnom kamerom, ali i zaštitom kućišta.

blank

blank

Telefon mu je padao ne samo u pijesak nego i na stijene, ali sve je izdržao, bez ikakvih problema. Kućište je neprikosnoveno i idealno za sve one kojima će mobitel i više puta dnevno pasti na tvrdu podlogu. Pa i u mekanu poput vode, blata i raznih tekućina. Samo se opere i nastavi koristiti.

Na žalost, tijekom avanture u pustinji „Lawrence of Arabia“ kiša nije pala niti jednom tako da Slavko nije mogao isprobati razgovore po kiši. Niti u hladu jer u pustinji nema drveća. Eventualno je mogao pronaći neku stijenu i stati u hlad. Ali, kolona najupornijih je samo kratko stajala.

blank

Najviši vrh i najniža točka na Zemlji

Uslijedilo je, nakon povratka iz pustinje, penjanje na vrh Jabal Umm ad Dami, najviši vrh u Jordanu s 1853 metara visine. Nakon Himalaje i mnogih europskih vrhova Slavko je na svojoj listi precrtao još jedan naziv od kojeg će se mnogima zavrtjeti u glavi. Niti u ovom predjelu Jordana nema drveća, penju se po stijenama, a kad su se popeli u daljini su vidjeli Saudijsku Arabiju.

Iznenada se pojavila oluja, ali zahvaljujući dobroj opremljenosti Slavki i CAT-u ništa nije smetalo. Stavio je buff i naočale te pratio oluju s jakim vjetrovima oko sat vremena. Nema stajanja, na devama su krenuli do Crvenog mora. More je plave boje!

Naišli su na vlak u pustinji, tamo je ostavljen da podsjeća na neka davna vremena, što se vidi po puškama kojima se vlak branio od lopova i drugih vojski. Danas je to atrakcija, ali nekada nije bilo tako. Kao da sama pustinja nije dovoljno opasna. U večernjim satima s CAT S62 Pro Slavko mjeri temperaturu vatre, a FLIR senzor pokazuje 150°C dok se temperatura pijeska spustila na 17 stupnjeva.

blank

blank

Stigli su u Aqabu, grad na tromeđi južnog Jordana, Izraela i Saudijske Arabije. To je danas moderan grad na samo 6 metara nadmorske visine u kojem je vruće, temperature se penju iznad 41 stupanj Celzijusa, ali se ne možete rashladiti s hladnim pivom jer tamo nema alkohola. Konačno su i Slavko i CAT S62 Pro mogli uživati u komforu spavanja u hotelu.

Na redu je bilo Mrtvo more u kojem nema plivanja niti hodanja – legne se i tako se može ležati cijeli dan, zbog gustoće soli u vodi. Teško je okrenuti se u toj slanoj vodi koja zapljuskuje plažu od soli. To je to teški hedonizam. Mrtvo more je najniža točka na Zemlji.

Uslijedilo je Mojsijevo brdo odnosno Mount Nebo na 808 metara nadmorske visine, prekrasno mjesto s crkvom koja je izgrađena na temeljima stare crkve, kako bi štitila staru crkvu. Inače, prema hebrejskoj Bibliji tu je Mojsije prvi put ugledao Obećanu zemlju Izrael. S tog se mjesta pogled proteže sve do Jeruzalema.

blank

Velika je atrakcija u gradu Madaba, u katoličkoj crkvi St. George, originalna mapa Bliskog istoka iz 6. stoljeća koja se gotovo nimalo ne razlikuje od današnje mape tog područja.

Slijede nova čuda

Jedno od čuda, kad bi se stvarao popis mobitela čuda, svakako bi bio i CAT S62 Pro čije se avanture nakon Jordana nastavljaju i dalje. Pratite Cat Rugged Phones na Instagramu i Facebooku kako biste otkrili čudesne krajeve našeg planeta i ekstremne uvjete koje mogu prevladati samo najbolji. Na kraju slijedi nagrada – iskustvo s kojim se mogu pohvaliti rijetki i hrabri!

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank