Ovo je anti-pametni telefon

blank

Sjećate li se kućnih, fiksnih telefona s okretnim mehanizmom? Zamislite da je to pametni telefon, koji ustvari nije pametni telefon

Jednoj osobi je palo na pamet kako bi bilo super kad bi postojao uređaj za telefoniranje, ali koji nema nikakve dodatne mogućnosti kakve nude današnji pametni telefoni. Dakle, ako želi nekoga nazvati, ne želi otvarati nikakve izbornike, gledati po ekranu, tipkati po ekranu. Samo želi nekoga nazvati odnosno javiti se na dolazni poziv. Ne želi niti čitati poruke.

blank

Ta osoba je Justine Haupt, programerka astrološke instrumentacije na Brookhaven National Laboratory. U posljednje tri godine Justine je tražila kako riješiti taj problem u svijetu hiper povezanih ljudi koji non stop koriste telefone bez kontrole i razumijevanja za druge. I tako je nastao Rotary Cellphone.

Izradila je mobitel po sistemu Do-it-yourself koji izgleda kao staromodni fiksni telefon s okretnim brojčanikom, nema ekran s izbornikom, nema telefonski imenik po kojem mora tražiti kontakte. Željela je dokazati kako je moguće imati savršeno upotrebljiv telefon, a uz to i funkcionalan. Koristila je Arduino Micro.

Uz ovaj uređaj koji vidite na fotografijama, kad želi nekoga nazvati, ne mora se kretati kroz nikakve izbornike i menije kako bi došla do aplikacije telefon. Na njezinom telefonu omogućila je i direktno pozivanje nekoliko osoba pa ako želi nazvati neki telefonski broj dovoljno je samo da pritisne jednu fizičku tipku. Dakle, ne mora uvijek okretati naporni mehanizam nego ima direktan pristup.

Baterija, signal

Što se tiče jačine signala, putem deset LED-ica može znati kakva je trenutna jakost, što znači da ima detaljniji prikaz nego što ga putem tri ili četiri crtice nude pametni telefoni. Zna i koliko joj je preostalo baterije koja može potrajati oko jedan dan. Glasnoću zvuka u slušalici podešava putem brojčanika.

blank

A kad svoj uradi-sam-mobitel želi isključiti onda ne mora neko vrijeme držati pritisnut gumb nego ima fizički klizni prekidač. Inače, dimenzije su male te uređaj bez problema stane u džep. I još jedna stvar: na donjoj strani se nalazi e-Paper, dakle ekran koji ne troši baterija, a na njemu je moguće bilo što napisati. Recimo, u slučaju gubitka, broj telefona na koji se pronalazač može javiti. Na ekranu se nalaze dvije zone.

Naziv ovog Rotary Cellphone uređaja je Wireless Electronic Digital Portable Telephone, to piše na uređaju, ali se u bilo kojem trenutku taj naziv može promijeniti. Pogledajte kako je nastao Rotary Cellphone:

blank

blank

blank

blank

blank

blank