Ovo je GigaBEEtna pčela

blank

U nagradnom natječaju su sudjelovala djeca iz osnovnih škola i vrtića diljem Hrvatske, koristeći razne likovne tehnike

Završio je nagradni natječaj koji su organizirali A1 Hrvatska i Go2Digital pod nazivom „Ovo je GigaBEEtna pčela“. Cilj projekta GigaBEEtno je podizanje svijesti o važnosti ovih insekata kao i njihove zaštite od negativnog ljudskog djelovanja.

Nakon 427 pristigla grupna likovna rada iz 87 vrtića i osnovnih škola odabrana su tri najbolja. Pobijedio je Dječji vrtić „Bajka“ iz Zagreba, drugo mjesto je odnio Dječji vrtić Slunj, a treće OŠ Središće iz Zagreba. Sve pristigle radove možete pogledati i sami na web stranici projekta.

„Projekt GigaBEEtno pokrenuli smo kako bismo javnost educirali o utjecaju pčela na ekosustave gradova. Nakon gradnje hotela za pčele diljem Zagreba, u ovoj fazi projekta fokusirali smo se na najmlađe, s čime smo dodatno usmjerili edukativnu komponentu prema djeci. Ovakvi projekti važni su kako bi se poboljšalo znanje kod generacija koje će u skoroj budućnosti krojiti naše ekološke politike“, izjavila je Dubravka Štefanac Vinovrški, direktorica korporativnih komunikacija u A1 Hrvatska.

blank

U Zagrebu su tijekom ove godine postavljena četiri velika hotela te deset malih kućica za pčele koji će ovim vrlo bitnim insektima u prezimljavanju i preživljavanju u urbanim sredinama gdje su njihova prirodna staništa ugrožena zbog ljudskog djelovanja, gradnje i sječe stabala.

Hoteli su do sada postavljeni na tri lokacije na području Zagreba – u Botaničkom vrtu, na Vrtnom putu ispred zgrade A1 Hrvatska, u dvorištu HALE Zagreb između dva Go2Digital zaslona te deset kućica za pčele u sklopu Medvedgrada. No, ovaj projekt ne staje tu već širi svoje djelovanje na različite skupine.

Solitarne pčele najčešće su vrste pčela – one ne žive u košnicama, ne roje se, nemaju maticu niti radilice te sve rade same. Zbog takvog načina života jedna solitarna pčela oprašuje jednako efikasno kao 120 medonosnih pčela i posebno su važne na području gradova gdje upravo one prevladavaju. One su osnova održavanja gradskih ekosustava na životu.