Uloga 8K tehnologije u podvodnoj kinematografiji i kućnoj zabavi

blank

Značaj 8K razlučivosti pojašnjava podvodni snimatelj Pawel Achtel, s više od 5000 zarona u rasponu od ekvatora do Antarktika

Sve veći broj uređaja može snimiti video u 8K rezoluciji, a već neko vrijeme su dostupni i televizori koji podržavaju tako visoku razlučivost.

Najnovija tehnologija video razlučivosti 8K nudi potpuno novu razinu detalja i jasnoće uz pomoću koje filmaši i snimatelji mogu zabilježiti fotografije i video zapise iznad i ispod razine mora s nevjerojatnom preciznošću, pružajući TV gledateljima impresivno iskustvo gledanja.

Što se sve može s 8K odgovara Pawel Achtel, svjetski poznati profesionalac u podvodnoj kinematografiji s karijerom dugom 35 godina te s 5000 zarona u rasponu od ekvatora do Antarktika. Bogato snimateljsko i ronilačko iskustvo potvrđuje njegov rad koji je zaokupio pozornost vodećih u industriji, kao što su National Geographic, BBC i Discovery.

Achel je sudjelovao u snimanju podvodnih sekvenci rezolucije 8K za „Avatar: Put vode” pružajući jedinstvenu perspektivu života pod vodom, čime se istaknuo u dizajniranju i proizvodnji napredne kinematografske opreme.

U nastavku ćete saznati način na koji Samsungova linija Neo QLED 8K preoblikuje krajolik za filmaše i gledatelje kod kuće.

U podvodnoj kinematografiji, gdje su vizualni elementi najvažniji, Samsung Neo QLED 8K je nezamjenjiv. Osim što pomaže gledateljima da se osjećaju kao da su zaista prisutni na mjestu događaja, od iznimne je važnosti za filmaše kako bi procijenili kvalitetu podvodne snimke.

Zbog različitih elemenata poput oceanskih struja i loma svjetlosti podvodno snimanje u pravoj 8K kvaliteti može biti izazovno. „Kada se sve okolnosti poslože, krajnji rezultati oduzimaju dah”, zaključio je Achtel.

Dok napredne tehnologije poput potopnih leća pomažu u podvodnom snimanju Neo QLED 8K, poznat po svojoj visokoj razlučivosti i jasnoći, omogućuje filmašima poput Achtela da pomno prikažu čak i najsitnije detalje podvodnog života. Ovaj način snimanja pomaže u poboljšanju oštrine kvalitete slike i nakon snimanja, nadvladavajući izazove podvodne optike.

blank

Samsung je na CES-u 2024. predstavio najnoviji Neo QLED 8K s novim procesorom NQ8 AI Gen3 koji gledateljima pruža kino iskustvo kod kuće. Impresioniran njegovim značajkama redatelj je TV nazvao revolucionarnim napretkom.

Posebnu pohvalu dobile su značajke poput 8K AI Upscaling Pro i AI Motion Enhancer Pro, dostupne na odabranim Neo QLED 8K modelima, koje dodatno potvrđuju predanost tvrtke Samsung izvanrednim vizualnim prikazima. Međutim, prava snaga 8K za ovog podvodnog kinematografa leži u besprijekornoj integraciji proizvodnih i gledateljskih tehnologija ucrtavajući novi smjer u stvaranju i konzumaciji sadržaja.

blank

Razvojem 8K opreme za snimanje dolazi do razvoja potpunog novog sadržaja. Realistični prikazi i zadivljujuća kvaliteta 8K bitni su alati za sadržaje koji zahtijevaju snažan vizualni dojam. Podvodne snimke, primjerice, se često reproduciraju sporijim tempom kako bi se publici omogućilo dovoljno vremena za upijanje nepoznatog okruženja i detalja koji bi inače prošli neopaženo.

Neo QLED 8K gledateljima omogućuje impresivan raspon boja i realistični prikaz oceanskih dubina. Od umirujuće plave vode do živih i svijetlih nijansi riba te koraljnih grebena Achtel pripisuje privlačnost upečatljivih boja i uzoraka upravo Neo QLED 8K.

Uz to, Neo QLED 8K obogaćuje iskustvo gledanja svih sadržaja pa čak i onih koji nisu inicijalno snimljeni u 8K rezoluciji. Mogućnost obrade sadržaja koji nije snimljen u 8K rezoluciji nudi značajne prednosti koje nadalje nadahnjuju filmaše da teže sadržaju više kvalitete.