156 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom

blank

Pojačani nadzor prometa na cestama u Hrvatskoj rezultirao je s 3158 prekršaja koje su proteklog vikenda evidentirali policijski službenici

Posljednjeg vikenda na hrvatskim cestama policijski službenici evidentirali su 1129 kazni za prebrzu vožnju i 225 vozača pod utjecajem alkohola, a ukupno je od 23. do 25. siječnja 2021. evidentirano 3158 prekršaja.

Od ukupnog broja prekršaja izdvajamo:
– 225 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, najveća koncentracija alkohola u količini 3,24 g/kg izmjerena na području PU Splitsko-dalmatinske
– 1129 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća izmjerena je na području PU Vukovarsko-srijemske, 190 km/h
– 399 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa.

Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU Zagrebačke, 29 takvih prekršaja, a ukupno je evidentirano 156 prekršaja.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU Zagrebačke, 33 takva prekršaja. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU Zagrebačka, 163 takva prekršaja. Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU Splitsko – dalmatinske, 88 takvih prekršaja.

U razdoblju od 22. – 24. siječnja 2021. na prometnicama Republike Hrvatske dogodilo se 37 prometnih nesreća s nastradalim osobama. U dvije nesreće poginule su dvije osobe, a jedna je zadobila teške tjelesne ozljede. U ostalim nesrećama ozlijeđena su 52 sudionika.

Ne zaboravite: u razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje, ne koristite mobitel tijekom vožnje, koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu.