Analogni automobil za digitalno doba

blank

Toyota GR86 je konstruirana za istinski užitak vožnje, ali nisu zaboravljene niti nove digitalne tehnologije

Novi coupe Toyota GR86 je treći globalni Toyotin model GR razvijen uz tehničku stručnost Toyota Gazoo Racinga. Novost je i novi četverocilindrični benzinski bokser motor obujma 2,4 litre, što je primjetno više u odnosu na prethodnika s 2-litrenim bokser motorom.

Zadržavan je klasični raspored uz motor sprijeda/stražnji pogon koji jamči odlične performanse i užitak u vožnji. Novi GR86 ima značajno veću snagu i okretni moment, a fokus je usmjeren na povećanu krutost karoserije, manju masu vozila i niže težište radi postizanja veće okretnosti i boljeg odziva.

blank

Četverocilindarski DOHC motor sa 16 ventila koristi isti blok kao i prije, ali je njegova zapremina povećana s 1.998 na 2.387 kubičnih centimetara. To je postignuto povećanjem provrta, s 86 na 94 mm. Ipak, i dalje je zadržana oznaka 86 koja asocira na spomenuti provrt od 86 mm te na legendarnu Toyotu AE86.

Sada motor isporučuje 234 KS/172 kW pri 7.000 okr/min. Kao rezultat, ubrzanje 0-100 km/h je skraćeno za više od sekunde, na 6,3 sekunde (6,9 sekundi s automatskim mjenjačem). Najveća brzina za GR86 je 226 km/h s ručnim mjenjačem, odnosno 216 km/h za automatik.

blank

Povećan je i okretni moment, pri čemu su performanse podešene tako da se vršnih 250 Nm postiže ranije – pri 3.700 okr/min u usporedbi s 205 Nm pri 6.400 – 6.600 okr/min u GT86. Okretni moment je isti za ručni i automatski mjenjač.

Nova LED glavna svjetla imaju unutarnji raspored u obliku L, kao i GR Supra, a nova maska hladnjaka ima mrežasti uzorak G koji je ekskluzivan na modelima GR. Aluminij se sada koristi za poklopac motora, krov i prednje blatobrane.

blank

U interijeru je funkcionalnost središnjeg naslona za ruku povećana nosačima za čašu/bočicu, a tu su i dva USB ulaza i AUX utičnica. Status posebnog sportskog automobila modela GR86 se ocrtava u pojedinostima kao što su oznake GR na početnoj animaciji središnjeg dodirnog zaslona od 8“ i višenamjenskog zaslona vozača od 7“.

Multimedijski sustav ima pojačanu računalnu snagu pa time i brži odziv. Standardne funkcionalnosti uključuju sustav DAB, Bluetooth i integraciju pametnog telefona putem aplikacija Apple CarPlay i Android Auto. USB ulazi i utičnica AUX su isto tako tu radi povezivanja i punjenja uređaja. Opremljen novim modulom za prijenos podataka (Data Communications Module), GR86 osigurava funkciju eCall u slučaju nesreće ili nužde.

blank

blank

Ploča s instrumentima vozača sadrži višenamjenski zaslon, a lijevo od njega brojač okretaja te prikaz brzine vozila smješten u sredini. Sadržaj prikaza je moguće prilagoditi, resetirati i mijenjati pomoću prekidača na obruču upravljača. U načinu rada Sport pokazivači su osvijetljeni crvenom bojom.

Novi GR86 prvi put je predstavljen u travnju 2021., a njegova prodaja u Europi počinje u proljeće 2022.

blank

blank

blank

blank

blank

blank