E-Xperience je uspio: Volkswagen i Škoda u električnom izdanju

blank

Do Opatije i natrag do Zagreba – isprobali smo tri VW i Škoda električna modela, a uživo se pred nama pojavio i Volkswagen ID. Buzz

Budućnost je električna, znaju to već i ptice na grani, a što nudi sadašnjost uvjerili smo se na hrvatskim prometnicama, bez ijednog stajanja za punjenje baterije. Više nema prisutnog niti osjećaja anksioznosti koju smo do ne tako davno osjećali kada smo vozili strujiće.

Na jedinstven su način Volkswagen i Škoda, po prvi put pod okriljem brenda Moon, javnosti predstavili svoje viđenje e-mobilnosti. Na velikom eventu E-Xperience održanom u Opatiji zabilježene su i pretpremijera modela Volkswagen ID. Buzz te hrvatska premijera modela Škoda Enyaq Coupe RS iV kojeg smo isprobali u Mamba zelenoj metalik boji.

blank

blank

Uz novu Škodu vozili smo Volkswagene ID.4 GTX i ID.5 GTX dok se ID.3 trenutno više niti ne prodaje jer se sljedeće godine očekuje nasljednik ID.3 PA. Oba ID modela imaju identičan dizajn koji se osjeti i u interijeru u kojem je sve na dohvat ruke.

Pri vožnji autocestom od Zagreba do Karlovca isprobavali smo i autonomne sposobnosti, mijenjali vozne trake bez upotrebe upravljača jer napredna tehnologija već sad može obaviti tu radnju, samo uz položene ruke na kolu upravljača. Automobili prate prometne znakove, sami usporavaju i ubrzavaju držeći nas u stanju pripravnosti, ali sve je tako sigurno da je vožnja opuštena i uzbudljiva.

blank

blank

ID modeli koriste podatke iz navigacije, kombinirajući ih sa senzorima i kamerama ugrađenima na vozilu, ukoliko vozilo primijeti da je situacija ažurnija nego što ju nudi navigacija. Oba su modela uvijek umrežena i povezana s tvornicom preko eSIM kartice za koju se ne plaća nikakva pretplata, osim ako želite neke dodatne usluge poput streaminga glazbe, za što se plaća podatkovni promet.

Vozilo se više ne mora voziti u servis kako bi se preuzela najnovija ažuriranja softvera, što je dostupno od verzije 3.0. Stoga, ako vaš ID.4 ili ID.5 ima nižu verziju vrijeme je za update kako biste dobili i neke nove funkcionalnosti. Na primjer, verzija 3.0 sada omogućuje još brže punjenje baterije – snaga je povećana s dosadašnjih 125 na 135 kW, uz DC punjenje. Dakle, podržano je spajanje na brze punionice snage 150 kW. Uz wallbox punjenje ide do 11 kW max.

Ispred vozača se događa i zanimljiva nova realnost, točnije augmented reality te se na vjetrobranskom staklu, u visini očiju, prikazuju strelice koje vozaču daju upute kada treba skrenuti, ukoliko koristi usluge navigiranja. To je detaljnije i praktičnije od gledanja uputa na središnjem ekranu, a bolje je i od headup displaya koji informacije prikazuje pri dnu vjetrobranskog stakla.

Za sada nedostaju hrvatske govorne upute za proširenu stvarnost. Istovremeno, ako vladate nekim od svjetskih jezika moguće je glasom pokrenuti otvaranje krovnog otvora, stišati ili pojačati zvuk radija…

GTX modeli snage 299 KS imaju bateriju kapaciteta od 77 kW, ubrzavaju za 6,2 sekunde do 100 km/h, uz 480 km dosega s jednim punjenjem, i kod ID.4 i ID.5 modela.

Do 2030. godine Volkswagen planira da 55 posto njihovih BEV (baterijskih) automobila bude na zelenu energiju.

Volkswagen ID.Buzz

blank

blank

U Opatiji smo po prvi put uživo vidjeli i novi transportni model Volkswagen ID.Buzz, a poseban je ne samo po izgledu (uzor je P1 Bulli) nego i po tome što će to biti VW-ov glavni nositelj model za autonomnu vožnju, za cijelu VW grupaciju. Testiranja u Munchenu i Hamburgu su već počela, a cilj je da do 2025. godine to bude potpuno autonomno vozilo.

ID.Buzz je specifičan po tome što nije nastao iz nekog modela s motorom s unutarnjim sagorijevanjem nego je od početka razvijan kao električni. U siječnju počinje prodaja modela ID.Buzz Pro s pet sjedala, uz cijenu od 476.456 kuna, ima 2,99 metara međuosovinskog razmaka (dužina vozila je 4,71 metara, uz kratke prevjese).

blank

Kasnije će doći verzija s još većim međuosovinskim razmakom i s više sjedala. U planu je i ID.Buzz Cargo izvedba nosivosti 650 kilograma, uz prtljažni prostor za dvije europalete odnosno do 2,2 metra dužine tereta, a cijena ovog modela će biti 430.931 kuna.

Ugrađena je baterija kapaciteta 77 kWh (82 kWh bruto), snaga punjenja je 170 kW te će se za 12 minuta napuniti za 100 do 150 kilometara dosega. Za 30 minuta puni se do 8 posto, što će biti dovoljno za 320 kilometara dosega. Doseg ID. Buzz Pro prema WLTP-u iznosi do 423 km, a ID. Buzz Cargo Pro do 426 km. Elektromotor snage 150 kW (204 KS) smješten je u stražnjem dijelu vozila s okretnim momentom od 310 Nm iz stanja mirovanja.

Škoda Eniaq Coupe RS iV

Škoda želi do 2030. godine biti u top 5 brendova u Europi te planiraju tri nova električna modela kako bi to postigli. 50 do 70 posto modela koji će izaći iz Škodine tvornice mora biti električno do 2030. Na bazi Kamiqa u 2025. dolazi novi model – očekuje se da će biti povoljan, s cijenom oko 25.000 eura.

blank

Zvijezda našeg putovanja do Opatije, uz stajanje u Fužinama, bilo je automobil na 21-inčnim kotačima te najjača Škoda svih vremena s 220 kW (299 KS) i 460 Nm – Mamba zeleni Eniaq Coupe RS iV na kojem se posebno ističe 131 LED-ica na prednjoj maski. Boja je ekskluzivna samo za ovaj model, a pravi mali light show događa se i na stražnjim svjetlima, dok se automobil uključuje ili isključuje.

Serijski dolazi stakleni krov (nije panoramski jer se zbog linije krova ne može otvoriti). Dostupan je s pogonom s dva motora, na sve kotače. Eniaq model se inače od 2020. godine isporučio u 70.000 primjeraka, a razvijen je na MEB platformi.

Coupe automobil u stilu SUV-a dostupan je kao RS izvedba sa 135 kW snažnim punjenjem (serijski), što je nadogradnja s dosadašnjih 125 kW (uz nadogradnju softvera na verziju 3.0, sve se događa online, OTA). Strujni Eniaq RS omogućuje 540 km dosega (WLTP mjerenje).

Uz snažnu izvedbu od 220 kW dolaze i slabije sa 150 kW i 195 kW dok se model sa slabijom baterijom kapaciteta 62 kWh (neto 58 kWh) isporučuje s motorom od 123 kW snage. Punjenje preko kućne utičnice trajat će duže od 24 sata, preko 11 kW wallboxa 6 odnosno 7 sati.

blank

blank

290.000 stanica za punjenje se može koristiti u Europi uz pomoć Škoda Powerpass kartice koja mjesečno košta nekoliko desetaka kuna pa se već nakon nekoliko punjenja kartica otplati, a radi i na Ionity punionicama. Za 29 minuta se baterija puni od 10 do 80 posto, uz punjenje snagom od 135 kW.

Baterija od 62 kWh i 82 kWh ima jamstvo 8 godina ili do 160.000 km, uz zajamčenih minimalno 70 posto kapaciteta. Jača baterija se sastoji od 12 modula i svaka se ćelija zasebno može mijenjati. Jedan modul košta oko 2000 eura odnosno kompletna baterija košta oko 24.000 eura.

Recimo i kako će u bateriji i nakon što pokaže da je doseg 0 km ipak ostati još 3 posto rezerve, a kad se baterija napuni do 100 posto, ustvari ostaje još 2 posto baterije u koji se struja ne nadopunjava. Ostanete li bez struje dok se vozite, samo se zaustavite i zatim ćete imati još 200 metara dosega kako biste vozilo maknuli s prometnice, a zatim još i 50 metara za smjestiti vozilo na kamion, ukoliko to bude potrebno kako biste ga prevezli do prve punionice. Inače, strogo je zabranjeno „šlepanje“ električnih automobila. Recimo i kako specijalna verzija Eniaqa može vući prikolicu mase do 1400 kilograma.

blank

Maksimalna brzina RS modela je limitirana na 180 km/h, 160 km/h maksimalno će potegnuti izvedba Eniaqa koja nije RS, a 6 sekundi je potrebno RS-u za postizanje 100 km/h. Prtljažnik je s 570 litara izdašan, dok je s preklopljenim sjedalima kapacitet 1610 litara.

U interijeru serijski dolazi veliki 13-inčni ekran s navigacijom. Središnji zračni jastuk je novost u serijskoj opremi dok LED Matrix glavna svjetla ipak nisu serijska, ali su dostupna kao opcija. Rekuperacija se u vožnji uvijek događa preko zadnjeg sinkronog motora, dok prednje smješten asinkroni motor prvi potegne kad je potrebna snaga.

Škoda ima 4 kamere te se automobil može naučiti kako da se samostalno parkira, s tim da je to moguće samo ako se koristi uvijek isti parking. Uz Trained Parking vozilo će naučiti pokrete vozača i samo će ih kasnije primijeniti.

Moon punjači

Tvrtka Porsche Holding u Opatiji je predstavila svoj portfolio punjača. U 2021. godini su isporučili 500 uređaja za punjenje, a ove planiraju oko 400. Imaju sve u ponudi, za privatnu i za komercijalnu potrebu punjenja električnih vozila vozila, a isporučuju i softver uz uređaje.

Moon Power2go je najtraženiji model, radi na 220 volti, ugrađeni su moduli do 32 ampera, koristi se bez autorizacije pa je punjač pogodan za korištenje kod kuće. Za DC potrebe punjenja imaju dva uređaja. Power DC dolazi sa snagom od 75 kW pa do 300 kW. Drugi power DC puni od 22 do 30 kW.

Moon punjače predstavio je Bojan Tkalec iz Porsche Holdinga
Moon punjače predstavio je Bojan Tkalec iz Porsche Holdinga

E-Xperience za 200 uzvanika

Događaj E-Xperience je tijekom sedam dana ugostio 200 uzvanika koji su sudjelovali na prezentacijama e-mobilnosti te na ruti od 380 kilometara vozili ukupno 44 električna modela marki Volkswagen, Škoda i Volkswagen Gospodarska vozila rutom od Zagreba do Opatije.

Tijekom dvodnevnog događaja družili smo se i s trenerima Volkswagen akademije koji su svim uzvanicima podijelili sve informacije i novosti o funkcijama i sustavima asistencije vozila te koji su odgovorili i na najsloženija pitanja oko samih vozila.

U Opatiji su organizirana i 4 zanimljiva panela vezana uz e-mobilnost na kojima su uzvanici u aktivnoj raspravi mogli vidjeti kojim smjerom se kreće cjelokupna automobilska industrija, ali i što je sve potrebno osigurati kako bi se električnim vozilom prometovalo bez bojazni oko punjenja.

blank

blank

blank
blank

Calendar

studeni 2022
P U S Č P S N
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

RSS Meks Blog

 • 10 Best Knowledge Base & Wiki WordPress Themes 2021 15/09/2021
  Running a successful online business requires an exceptional WordPress knowledge base theme that organizes documentation and helps customers. Customization options, intuitive navigation, unique layouts, and fast responsiveness are just some of the features you need. The following 10 WordPress wiki themes represent the best options for 2021 and beyond. Explore the full range to determine […]
  Dusan Milovanovic
 • How to increase WordPress Memory Limit (quick fixes) 16/06/2021
  Here is a post about how to increase the memory limit in WordPress. Allowed memory size exhausted error message showed up in your WordPress installation? No worries – this is one of the most common errors in WordPress. You can apply an easy fix by increasing the memory limit in your PHP. Table of Contents […]
  Dusan Milovanovic
 • How to use (and why) WordPress sitemap plugin 01/03/2021
  Did you know that by knowing how to use the WordPress sitemap plugin you can significantly improve your site’s visibility and traffic? Although it isn’t mandatory to have a sitemap on your site, having one significantly improves the site’s quality, crawlability and indexing. All this is important for better optimization, which is why we wanted […]
  Ivana Cirkovic
 • 22 free and premium podcast software for your show [2021 edition] 18/01/2021
  You’re determined to start or improve your podcast but don’t know which podcast software to use to really make it stand out? We’ve got you! #podcasting Top 22 free and premium podcast software for your show #WordPressTips #podcasting The post 22 free and premium podcast software for your show [2021 edition] appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic
 • Digital storytelling with WordPress – an all-in-one guide to make your web stories pop! 23/11/2020
  Wondering how to improve digital storytelling with WordPress and build more awareness and exposure of your business? Let our guide lead the way. The post Digital storytelling with WordPress – an all-in-one guide to make your web stories pop! appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic
 • How to use WordPress autoposting plugin to improve your visibility and SEO? 10/09/2020
  Did you know you can use the WordPress autoposting plugin for your content efforts and improve not only your time management but your business and visibility as well? The post How to use WordPress autoposting plugin to improve your visibility and SEO? appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic
 • How to create a personal branding site? Step-by-step DIY guide 15/08/2020
  Looking for ways and means to create a personal branding site? Well, look no further ’cause we’re giving away all the how-to’s to do it yourselves! The post How to create a personal branding site? Step-by-step DIY guide appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic
 • Top 15 WordPress content plugins and tools to improve your visibility and rankings 16/07/2020
  Let’s take a look at some of the must-have WordPress content plugins and tools to use to improve both your UX and rankings. The post Top 15 WordPress content plugins and tools to improve your visibility and rankings appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic
 • WCEU 2020 recap – key takeaways from the biggest online WordPress conference 09/06/2020
  Missed WCEU 2020 and all the exciting stuff from there? Here are all the key takeaways and main points to remember so, take notes! The post WCEU 2020 recap – key takeaways from the biggest online WordPress conference appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic
 • How to change the WordPress username? An easy step-by-step guide 14/05/2020
  Wondering how can you change WordPress username once you set up your blog or site? Read all about it in our helpful guide! The post How to change the WordPress username? An easy step-by-step guide appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic

Text

Distinctively utilize long-term high-impact total linkage whereas high-payoff experiences. Appropriately communicate 24/365.