197 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom

blank

Policijski službenici svih hrvatskih policijskih uprava su od 28. do 30. listopada 2022. godine utvrdili 3747 prekršaja

Šest vozača je zadržano u posebnim prostorijama do 12 sati, a protiv devet vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni. To je samo dio onoga što je policija evidentirala tijekom proteklog vikenda.

Policija je za vikend utvrdila sljedeće:

• 410 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, a najveća koncentracija alkohola od 3,69 g/kg izmjerena je na području PU varaždinske
• 1051 prekršaj prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU šibensko-kninske – 220 km/h
• 556 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa
• 197 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je također na području PU zagrebačke (32 prekršaja).

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU zagrebačke, 67 takvih prekršaja. Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači u dobnoj skupini od 31 do 40 godina (117 prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija od 0,51 do 1,00 g/kg te je najčešće izmjerena koncentracija kod svih dobnih skupina bila od 0,51 do 1,00 g/kg alkohola.

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU splitsko-dalmatinska sa 142 prekršaja. Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU zagrebačke (82 prekršaja).

Od 28. do 30. listopada na prometnicama Republike Hrvatske dogodilo se 65 prometnih nesreća s nastradalim osobama, od kojih 16 pripada kategoriji teških prometnih nesreća. U navedenim teškim prometnim nesrećama jedna osoba je smrtno stradala, 19 osoba je zadobilo teže, a devet osoba lakše tjelesne ozljede. U svim nesrećama ukupno je ozlijeđeno 87 osoba.