Flipping Bangers u novim avanturama: Dižu aute iz mrtvih i usput zarađuju

blank

Dvojac iz Velike Britanije ponovo je aktivan te traže jeftine automobile u koje će uložiti svoje vrijeme i što manje novca

I zaraditi! Nakon kupnje krtnije za (najčešće) nekoliko stotina britanskih funti Will Trickett i Gus Gregory se bacaju na posao kako bi popravili automobil i doveli ga u što bolje stanje. Dok ga uređuju automobil je već na online aukciji.

Kako je sve krenulo?

Sigurno ste već primijetili simpatični dvojac koji je kroz dvije prethodne sezone emisije Flipping Bangers na satelitskom kanalu Viasat Explore uspio popraviti nekoliko desetaka automobila ili bolje rečeno – krntija. I zatim ih prodati. I usput nešto zaraditi.

blank

Jedan od tih automobila, kabriolet Audi TT, kupila je u drugoj sezoni Willova supruga Nikki i još uvijek ga posjeduje, saznajemo u intervjuu koji smo napravili s glavnim likovima svjetski popularne emisije Flipping Bangers čija je treća sezona upravo počela, a može se gledati i na hrvatskim TV platformama. Sjećamo se, Audi TT su platili 750 funti, nekad je koštao 30.000 funti, a na automobilu krov nije radio, ABS nije radio…

U drugoj sezoni gledali smo kako kupuju, popravljaju i za najviše sedam dana prodaju automobile Austin Maestro, Rover Sterling, Reliant Kitten, MGB GT, Škoda Estelle, Renault 5 MK1, Morris Minor, Volkswagen Beetle, Renault 5 MK1, Saab 99, Suzuki SJ i Citroen XM.

blank

Gus Gregory i Will Trickett ostavili su stalan posao kako bi se bavili preprodajom automobila kakve ljudi najčešće izbjegavaju i nakon dviju sezona (i 23 automobila dosad) ponovno su u akciji! Ulažući vlastiti novac i nastojeći udvostručiti svaku utrošenu funtu, putuju po cijeloj zemlji u potrazi za automobilima koje nitko drugi ne bi ni pogledao.

Nakon što su ih iznervirani susjedi istjerali iz njihove prijašnje radionice sada imaju posve novu, načinjenu od starih brodskih kontejnera, zajedno s mračnom i vlažnom kamp-prikolicom i dvije udobne stolice zahvaljujući kojima se osjećaju kao kod kuće.

Momci u svakoj epizodi predstavljaju jedan automobil, u rasponu od najgoreg britanskog Rolls-Roycea do najljepšeg Tiuimph Heralda. Svi u timu veliki ljubitelji su automobila i biraju jeftine automobile koji su im zanimljivi, a oba voditelja predano rade prihvaćajući neuspjehe gotovo jednako spremno kao i uspjehe… jer takav je život.

blank

Gdje je novac?

Pitamo ih jesu li već potrošili sav novac iz prethodnog serijala od 13 epizoda, a Gus uz smijeh odgovara kako im nije trebalo dugo da sve potroše. Will dodaje kako je to novac koji ćete pronaći u džepovima hlača prije nego ih stavite u perilicu rublja.

U međuvremenu, imali su dugu pauzu zbog korone, prethodna sezona se emitirala u 2019. godini, nakon što ih je autor ovog članka posjetio u svibnju 2019. godine u okolici predivnog engleskog grada Bath. Bilo je to putovanje iz snova.

Uložili su sav novac koji su prethodno zaradili, što baš i nije neki iznos, ali barem obojica uživaju u onom što rade – u popravljanju krntija čije stanje vrlo često nije nimalo dobro. Ali, imaju dobro oko i primijet će što se još može iskoristiti. Ponekada skrivajući jedan od drugoga planove kako nešto riješiti. Sve to na kraju ispadne simpatično i najčešće uspješno.

Gus Gregory i Will Trickett
Gus Gregory i Will Trickett

Pitamo ih imaju li kontakte s ljudima koji kupe njihove krntije, a jedan od kontakata koji su zadržali je s gospođom koja je kupila predivni Triumph. Tip koji je kupio Freelandera vrlo se često javi i postavlja neka pitanja poput koju vrstu ulja koristiti za motor, zašto se prozor na stražnjim vratima više ne podiže i spušta…

Ili, koliki pritisak treba staviti u gume. Jedan kupac svoju nekadašnju krntiju vrlo rado izlaže na izložbama i jako je ponosan na svoj automobil. I na Willov i Gusov rad koji su uložili. Sve se to čini kao jedna velika, sretna obitelj.

Nova sezona – nove krntije

U trećoj sezoni od 13 epizoda primjenjuju isti princip: kupuju jeftine krntije, vrlo često u izuzetno lošem stanju, a već se na prvi pogled primjećuje da su automobili zaboravljeni i zanemareni. Zatim smišljaju rješenja, sami bruse hrđu, vare novi lim, mijenjaju opruge, lakiraju karoseriju, servisiraju ih kako bi budući kupac bio zadovoljan kupljenim.

blank

blank

Među 13 automobila su kockasti Fiat 127, sredili su ljupki Triumph Herald, uredili i popravili Audi 100 te Volkswagen Golf. Svakako će zanimljivo biti pogledati kako je prije sređivanja izgledao Rolls-Royce. Will i Gus kažu da je Rolls-Royce bila strašna olupina, ali najavljuju odlične priče koje ćete obavezno htjeti sve pogledati.

Posebno je zanimljiv MGB-GT kojeg je hrđa dobrano zahvatila, krov nije u dobrom stanju, ali žuta će biti mamac za kupce. Na kraju će taj automobil kao poklon mužu kupiti jedna supruga. Hoće li nešto usput i zaraditi, za automobil koji su platili 1059 funti te na popravke i rezervne dijelove potrošili 1654 funte? Pogledajte na Viasat Explore kanalu tijekom srpnja 2022.

blank

blank

U novoj sezoni promijenili su prostor u kojem popravljaju automobile, sada su u Willovom dvorištu. Treća sezona ih je dodatno opustila i sada slobodnije popravljaju automobile. Smatraju da je najnovija sezona najbolja koju su napravili. Usput su i više kod kuće, što veseli naročito Willa.

Ovaj put nisu putovali kako bi nabavili neke automobile kao u prethodnoj, drugoj sezoni u kojoj su prešli kanal La Manche i u Francuskoj nabavili automobil koji im se činio kao dobra prilika za zaradu, nakon popravka. Ograničenja kretanja su učinila svoje, ali su ipak uspjeli kupiti veći broj stranih automobila.

Svjesni su ograničenja i zbog izlaska Velike Britanije iz Europske unije što im sada otežava uvoz automobila na izolirani otok. Ili uvoz dijelova. Pokušali su doći do nekih dijelova iz Poljske, ali su odustali jer bi sve predugo trajalo prilikom uvoza u Veliku Britaniju. Oni imaju samo nekoliko dana da sve poprave i prodaju automobil. Ako ga ne prodaju, projekt propada i neće na njemu ništa zaraditi. Dakle, u minusu su.

Gus Gregory
Gus Gregory
Will Trickett
Will Trickett

Will obožava putovanja, krstarenja s automobilom, voli razgovarati o svemu i svačemu, bilo o automobilima, drveću ili pticama. Gus nas vraća u stvarnost i na pitanje jesu li se s nečim iznenadili prilikom restauracije i popravljanja krntija koje su kupili odgovara: “Ima toliko toga, uglavnom loših sjećanja, iako ih nema baš previše. Bilo je trenutaka kad bih pomislio da je automobil u puno boljem stanju nego što izgleda, ali kasnije se pokazalo obrnuto. Ma, gotovo uvijek je obrnuto”.

Will ističe da su mogli puno vremena uštedjeti trošeći dvostruko više novca na svaki pojedini automobil koji su kupili, ali “onda se sigurno ne bismo toliko zabavljali dok ga popravljamo, zar ne?”

blank

“Uvijek će biti teško”, nastavlja Gus podsjećajući da je upravo to priroda posla kojeg rade. Svjesni su kakve automobile kupuju i da im nikada neće biti lako, ali imaju fantastično razumijevanje za te automobile. I u tome uživaju, kao što možete vidjeti na Viasat Explore kanalu u sljedećim danima.

Svjesni su i da kupuju, popravljaju i voze (samo nekoliko dana) automobile koji su im nekada bili samo san. Imaju priliku raditi posao u kojem uživaju. Svjesni su da te automobile nisu samo posjedovali nego su ih vratili u život. I shvatili su kako pojedini automobili funkcioniraju, kako riješiti neke probleme i izazove.

Četvrta sezona, očekuju, bit će im sigurno lakša, nakon problema koje su imali tijekom lockdowna. Žele ponovo otići u inozemstvo i upoznati nove ljude od kojih će kupiti automobile. Na kraju su nas zamolili da im u Hrvatskoj pronađemo neke automobile koje bi mogli kupiti i odvesti u Veliku Britaniju. Vrlo rado, obećali smo im.

Emisiju Uređivanje krntija (Flipping Bangers) možete pratiti premijerno od petka 1. srpnja 2022. u 20:00 sati na Viasat Explore kanalu.

 

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank