Hrvatska na neslavnom prvom mjestu po prodaji novih automobila

blank

Hrvatska je u usporedbi s ostalim zemljama EU-a zabilježila najveći međugodišnji šestomjesečni pad (-54,4 posto). Kako su prošle druge EU zemlje?

Južnoeuropske i mediteranske turističke zemlje odnosno zemlje EU-a koje se najviše oslanjaju na turizam u prvoj polovici 2020. godine imale su najveći pad prodaje novih automobila. Najveći pad prodaje vozila dogodio se u Hrvatskoj (-54,4 posto), Španjolskoj (-50,9 posto) i Portugalu (-49,6 posto).
Pad veći od 40 posto zabilježeno je još u dri države: Italija (-46,1 posto), Bugarska (-44,5 posto) i Grčka (-44,2 posto).

Pad turističkog prometa proizveo je i pad potražnje za rent-a-car vozilima koja su činila značajne udjele prodaje novih vozila u svim turističkim zemljama. To je posebno vidljivo u Hrvatskoj u kojoj je u prošlogodišnjim brojkama o prodaji vozila za prvih pola godine svako drugo novo vozilo bilo registrirano za potrebe najma.

blank

Poremećaji na tržištu nastali s prvim lock-downom u proljeće ove godine poklopili su se s tradicionalnim mjesecima najvećih isporuka vozila rent-a-car kućama (poglavito u travnju i svibnju) što je posljedično proizvelo i veliki „manjak“. Kako je prošla prodaja automobila u drugim zemljama?

Promatrajući ostatak zemalja članica EU uočava se naredna grupa zemalja koje su bilježile pad između 30 i 40 posto: Francuska (-38,6 posto), Austrija (-35,9 posto), Poljska (-35,4 posto), Slovačka (-34,7 posto), Njemačka, Irska i Estonija (sve tri zemlje s -34,5 posto), Luxemburg (-33,2 posto), Slovenija (-31,9 posto), Latvija i Rumunjska (-30,7 posto), te na kraju Belgija (-30,2 posto).

Osam zemalja članica EU bilježe pad ispod 30 posto: Nizozemska (-29,9 posto), Litva (-28 posto), Danska (-27,7 posto), Češka (-26 posto), Cipar i Mađarska (obje po -25,3 posto), Švedska (-25,1 posto) i Finska (-21,4 posto). Ukupni pad svih zemalja članica EU (EU-27) iznosi 38,1 posto.

Tri zemlje EFTA-e bilježe pad sličan onom zabilježenom u članicama EU. Tako je najveći pad među ovim zemljama zabilježen na Islandu (-42,5 posto), a potom u Švicarskoj (-34,3 posto) i Norveškoj (-24,3 posto).

blank

U donedavnoj članici, Velikoj Britaniji brojke su se na brojčaniku zaustavile na -48,5 posto. Iz sadašnjih pokazatelja za države EU uočava se smanjivanje međugodišnjeg pada za usporedne mjesece. Tako je na razini EU-27 ovogodišnji mjesec lipanj bio slabiji za 22,3 posto od lanjskog. Svibanjske su brojke ukazivale na pad od 52,3 posto u odnosu na isti mjesec lani, a najveći je pad zabilježen u travnju s minusom od 76,3 posto.

Hrvatski međugodišnji trendovi prate ove zabilježene u EU-27. Tako je međugodišnji pad u travnju u odnosu na isti mjesec lani iznosio 87,4 posto, da bi se u naredna dva mjeseca taj pad postupno smanjivao (u svibnju na -76,2 posto, a sada u lipnju na -49,6 posto). Iz brojki o registracijama novih vozila u posljednjih 6 tjedana je vidljivo kako se ova linija trenda polagano ispravlja, odnosno ovogodišnje se brojke polagano na tjednim razinama primiču lanjskim brojkama.

U prvoj polovici 2019. registrirano je 38.156 novih osobnih automobila u Hrvatskoj. U prvoj polovici 2020. u Hrvatskoj je registrirano 17.436 novih osobnih automobila. Gledajući prodaju po mjesecima prodaja novih automobila izgleda ovako:

blank

U slučaju zadržavanja sadašnje epidemiološke situacije i ekonomske aktivnosti u EU-27, ali i u Hrvatskoj, za pretpostaviti je nastavak zabilježene tendencije smanjenja međugodišnje i međumjesečne razlike, ističe se u analizi trendova za prvih pola godine agencije Promocija plus.