Ovo je nova Toyota Land Cruiser

blank

Moderna ikona ostaje vjerna svojim korijenima – Toyota je predstavila potpuno novi Land Cruiser 250, a dolazi krajem ovog ljeta

Model koji je u proteklih 70 godina stvorio nenadmašan ugled zahvaljujući svojoj snazi, pouzdanosti i sposobnosti da se nosi s najtežim uvjetima u svim dijelovima svijeta nastavlja u istom stilu. Ovo je prvi Land Cruiser s električnim servo upravljačem i novim sustavom stabilizatora za pomoć pri prevrtanju.

Rekonstruirani 2,8-litreni turbodizelski motor snage 204 DIN KS / 150 kW dolazi s novim automatskim mjenjačem s osam stupnjeva prijenosa i stalnim pogonom na sve kotače, a elektrificirani model s blagim hibridnim sustavom od 48 V pridružit će se ponudi 2025. godine.

Obitelj Land Cruisera evoluirala je tijekom godina u tri paralelne serije:
– Station Wagon: karavan zastupljen današnjom serijom 300 koja je dostupna na brojnim svjetskim tržištima uključujući Afriku, Bliski istok, Aziju i Pacifik
– Heavy Duty: svjetski poznata serija 70 koja slavi svoju 40. godišnjicu, a dostupna je na tržištima u Africi, Bliskom istoku i Pacifiku
– Light Duty: vozila za lakše terenske zadatke koja uključuju potpuno novu seriju 250, glavni model na europskom tržištu.

Land Cruiser prvi je put predstavljen na tržištu prije 72 godine, točnije 1. kolovoza 1951. pod nazivom „Toyota BJ”. Prvi model iz serije Light Duty (također poznat kao „Prado” u nekim regijama) pridružio se globalnoj ponudi Land Cruisera 1985. godine.

Njegov ga je razvoj tijekom godina obilježjima približio luksuznijoj i većoj seriji Land Cruiser 300. Tijekom razvoja modela serije 250 za 2024. godinu donesena je svjesna odluka da se Land Cruiser vrati svojim korijenima i da u prvom planu bude njegova temeljna kvaliteta praktičnog i pristupačnog vozila.

blank

Odluku je detaljnije objasnio glavni inženjer Keita Moritsu: „Promijenili smo svoju percepciju i vjerujemo da bi ovaj model Land Cruisera trebao biti pozicioniran na tržištu kao praktično i pristupačno terensko vozilo. Odlučili smo da će ideja povratka korijenima odsad biti temeljni dio razvoja brenda Land Cruiser.”

Potpuno novi model nudi snažne i autentične terenske performanse podržane novom platformom i okvirom GA-F: odlična funkcionalnost za prijevoz putnika i tereta, poboljšana vidljivost za vozača kao i jednostavnost zahvaljujući dijelovima koji su posebno osmišljeni da bi ih se moglo jednostavno popraviti ili zamijeniti dijelovima izrađenima po narudžbi.

blank

Kvaliteta s motom „povratka korijenima” također se očituje u dizajnu vozila koji spaja baštinu Land Cruisera i moderna obilježja. Robusni stil objedinjuje pouzdanost, bezvremenski izgled i vrstu funkcionalne kvalitete koju povezujemo s najboljim profesionalnim alatima.

Karoserija je posebno oblikovana za sprječavanje oštećenja u zahtjevnim uvjetima, a dijelovi su osmišljeni tako da se mogu jednostavno zamijeniti. Unutrašnjost krasi funkcionalan i visokokvalitetan dizajn s prilagodljivom digitalnom instrumentnom pločom i najnovijim Toyotinim paketom multimedijskih značajki.

blank

Land Cruiser nudi dovoljno prostora za udoban prijevoz do sedam osoba, s velikim prostorom za teret. Novi Toyota Land Cruiser 2024 u Hrvatskoj očekujemo krajem ljeta 2024. godine, a online rezervacije su već započele na stranici ng-land-cruiser (toyota.hr).

Ne iznenađuje da je Land Cruiser, zahvaljujući svojem dugogodišnjem svjetskom ugledu, postao jedan od najprodavanijih Toyotinih modela s 11,3 milijuna prodanih automobila u više od 170 zemalja i regija (podatak se odnosi na period do lipnja 2023., a kumulativni i godišnji obujam prodaje uključuje modele Lexus LX i Lexus GX).

blank