Po Stockholmu vozi autonomni električni 5G minibus

blank

Ericsson, Telia i partneri u centru Stockholma testiraju autonomni električni minibus u okviru inicijative 5G vožnja

Testiranje autonomnog električnog minibusa traje otprilike dva tjedna na ruti na kojoj se nalaze neke od najpoznatijih turističkih atrakcija i lokacija u Stockholmu, a putnici tijekom vožnje moraju poštivati stroge mjere povezane s COVID-19, uključujući fizičku distancu.

Mrežu na koju se minibus spaja pokreću komercijalni proizvodi i rješenja iz portfelja Ericsson Radio System, a Ericsson osigurava i tehničko rješenje za povezani kontrolni toranj. Ericsson i nordijski pružatelj komunikacijskih usluga Telia Company (Telia) testno su uveli 5G na rutu te kao dio dugoročnog strateškog 5G partnerstva za poticanje digitalizacije u mnogim industrijama te kao jedan od više tamošnjih korisničkih slučajeva. Nakon početnih testova, iduće se godine očekuju daljnja ispitivanja čiji je cilj utiranje puta za usluge 5G električnog autonomnog javnog prijevoza.

Telia je ranije ove godine već pokrenula 5G na Ericssonovoj opremi u centru Stockholma na pojasu od 700 MHz. Velika brzina prijenosa podataka, niska latencija i pouzdanost 5G omogućuju ovom minibusu reakcije na komande iz kontrolnog tornja u stvarnom vremenu.

blank
Sadašnja pilot-inicijativa dio je partnerstva između Urban ICT Arene, Keolisa, Telije, Ericssona i Intela, usredotočenog na omogućavanje održivijih i učinkovitijih sustava javnog prijevoza putem 5G mreže i povezanih kontrolnih tornjeva. Inicijativu podupiru Vinnova i Drive Sweden, a mini-bus je osigurala tehnološka kompanija T-Engineering.

Ceremoniji pokretanja prisustvovali su i švedski kraljevski princ Daniel, predsjednica i izvršna direktorica Telia Company Allison Kirkby te voditeljica Ericssonovog odjela za kupce u Sjevernoj i Srednjoj Europi Jenny Lindqvist koja je komentirala:
„Ponosni smo jer smo dio ovog uzbudljivog putovanja. Od korisničkog iskustva, preko cestovne sigurnosti i učinka na okoliš – sve više raste potencijal koji 5G nudi društvu. Zahvaljujući učinkovitosti i pouzdanosti 5G, Ericssonovo rješenje za kontrolni toranj upravlja autonomnim autobusima na pametan način transformirajući prijevoz. U partnerstvu s Teliom, omogućavamo 5G kao osnovnu platformu za inovacije koja u Stockholmu održivi prijevoz pretvara u stvarnost.“

Anders Olsson, CEO u Telia Sweden, ističe: “Ovaj je projekt odličan primjer načina na koji 5G može donijeti dobrobiti društvu. Tehnologija autonomnih vozila u spoju s elektrifikacijom i 5G može pomoći transformirati javni prijevoz, čineći ga učinkovitijim i pristupačnijim ljudima kojima je potreban, uz istodobno smanjenje negativnog utjecaja na okoliš, a to su ključne komponente u izgradnji pametnih gradova.”