213 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom

blank

Policijski službenici svih policijskih uprava proteklog vikenda utvrdili su ukupno 3.983 prekršaja, a među prekršajima su i oni za korištenje mobitela

U akciju je, tijekom pojačanog nadzora prometa proteklog vikenda bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

Policijski službenici svih policijskih uprava su proteklog vikenda, od 25. – 27. rujna 2020. godine, utvrdili ukupno 3.983 prekršaja od čega izdvajamo:
– 424 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 3,13 g/kg izmjerena na području Policijske uprave varaždinske
– 1.603 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području Policijske uprave šibensko – kninske, 252 km/h
– 512 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa
– 213 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području Policijske uprave zagrebačke, 36 takva prekršaja.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području Policijske uprave zagrebačke, 63 takva prekršaja, dok je najmanji broj takvih prekršaja utvrđen na području Policijske uprave ličko-senjske, jedan takav prekršaj.

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je Policijska uprava zagrebačka sa 381 takvim prekršajem, dok je najmanji broj takvih prekršaja zabilježen na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, 19 takvih prekršaja.

Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske, 126 takvih prekršaja.

U razdoblju od 25. – 27. rujna 2020. na prometnicama Republike Hrvatske dogodile su se 83 prometne nesreće s nastradalim osobama. U jednoj nesreći smrtno je stradala jedna osoba, a jedna je zadobile teške tjelesne ozljede. U ostalim nesrećama ozlijeđeno je 109 sudionika.