TEST Renault Austral 1.2 iconic esprit Alpine E-Tech full hybrid 200

blank

Austral je automobil po mjeri, nije malen u interijeru, ali niti prevelik za vožnju i maneviranje, a donosi svjež izgled i napredne sustave

Na prvi pogled to je čistokrvni Renault, ima sve francuske gene koji njihove automobile čine tako prepoznatljivima na cesti. Renault Austral predivnog naziva dugačak je kompaktni SUV s podnicom udaljenom od tla za 180 mm te ima vizualno dorađena prednja LED C-svjetla u koja se na zanimljiv način uvlači dio prednjeg odbojnika.

Tu je i veliki Renaultov znak, vidi se „s kilometra“, a crni detalji na sivoj schiste boji karoserije čine ga misterioznim i skupim, uz lijepu prednju rešetku. Straga je to ipak nešto više klasični Renault, svjetlosni potpis poznat je već neko vrijeme, a na boku istaknuti rezovi čine se kao da ga je dotaknuo Zorro.

blank

blank

Ljepota se nastavlja i u interijeru u kojem nas infotainment sustav odmah dočekuje s porukom želimo li se spojiti na Android Auto. Kakvo ugodno iznenađenje, odgovaramo da želimo i od tada imamo i sve bitne aplikacije na središnjem ekranu od 12 inča. Spojen vizualno s ekranom ispred vozača čini se impozantan cijeli taj dio kokpita.

Oduševit će vas na ekranu veličina fonta imena osobe koja nazove, dok se vozite u Australu. Iznad je i veliko slovo koje označava prvo početno slovo imena. Istovremeno, na dnu ekrana je premalena ikona za prekid poziva. Možda da se to ipak malo usuglasi, ne zbog dizajna nego zbog praktičnosti pogađanja crvene tipke u vožnji?!

Malo više prostora na dnu mogla bi zauzeti i pozicija klima uređaja, iako se većina toga ne kontrolira preko ekrana nego preko lijepo dizajniranih fizičkih tipki ispod ekrana, što pohvaljujemo jer možemo preko njih kontrolirati dvozonski automatski klima uređaj.

S obzirom na proporcije, uz dužinu od 4510 mm, Renault Austral ima u kabini dosta prostora. Ne mislimo pri tome na dovoljno nego baš dosta prostora, uz puhanje zraka na stražnjim sjedalima kao i dva USB-C konektora za punjenje telefona. Sjedala su u kombinaciji tekstil-umjetna koža, udobna su i ugodna za duže vožnje, a prednja imaju fino i precizno električno podešavanje. Treba spomenuti i cool malu etiketu francuske zastave na boku prednjih sjedala.

blank

Stražnja se klupa može pomjerati po dužini te tako povećati prtljažni prostor obujma 430 litara – toliko mjeri full hybrid dok mild hybrid nudi 500 litara. Za obaranje stražnjih sjedala i povećavanje prostora na 1455 litara može se koristiti ručica smještena u prtljažniku, a spuštena sjedala se neće poravnati s podnicom prtljažnika. Prtljažnik se otvara električno, a ustreba li dodatnog prostora klizna stražnja klupa (pomiče se za 16 cm) povećat će prostor na 555 litara.

blank

Ne znam hoće li vas u prednjem dijelu malo uplašiti središnje postavljen naslon za desnu šaku jer izgleda baš avionski, a može se i pomjerati po dužini. Odmah do njega se nalazi bežični punjač mobitela. USB konektori su Type-C pa ako imate stariji pametni telefon ili USB stick s USB-A konektorom nećete ih moći koristiti.

blank

Renault se uskladio s odlukama Europske unije, o unificiranom USB konektoru. Od prosinca 2024. sve će manji elektronički uređaji u Europskoj uniji morati koristi spomenuti USB-C konektora, a kroz koju godinu standardizirat će se i prijenosna računala te bežično punjenje.

U prostranom interijeru prevladavaju ugodni i mekani na dodir materijali kakve ne viđamo često u automobilima – središnjo-vertikalni dio kokpita je od lijepe na dodir tkanine protkane koncem, iznad se nalazi svjetlosna traka, a središnji ekran okrenut je prema vozaču i neobičnog je oblika.

Na njemu se koristi Googleov Android Automotive koji pruža mnoge Googleove usluge, čak i ako nema spojenog pametnog telefona i Android Auta (bežično se obavlja spajanje, što je velika prednost). Imat ćemo Google Maps (Karte) navigaciju s prikazom aktualne situacije u prometu, što je svakako veliki benefit koji Google pruža već godinama.

blank

blank

blank

Sučelje je moderno, bogato opcijama, razigranih boja te brzo i responzivno na dodir, a moguće je koristiti i dva prsta za zumiranje karte, na primjer. Pomaže mu multifunkcijska tipka s desne strane upravljača putem koje se može javiti na dolazni poziv, promijeniti stanicu na radiju, prebaciti na sljedeću pjesmu na spojenom USB-u.

Za uživanje u glazbi se brine Harman/kardon, što je i naznačeno u interijeru s ukupno 12 zvučnika, a pogleda li se ispod podnice prtljažnika tamo će se pronaći pojačalo snage 485 W. Odlučite li koristiti glasovno upravljanje te postavljanje pitanja (na primjer, kakva je vremenska prognoza u Kutini, automobil vas neće razumjeti jer je potrebno koristiti engleski jezik).

blank

Na desnom dijelu kola upravljača vlada nešto veća gužva jer su dizajneri odlučili pročistiti središnji prostor pa tamo gdje se nalazi onaj avionski naslon za ruku nema ručice niti tipki mjenjača – to se nalazi na ručici s desne strane upravljača, a tu su smješteni još i ručica brisača, višenamjenska tipka, zatim poluga regenerativnog kočenja te na samom kolu upravljača i gumb za promjenu načina vožnje odnosno odziva motora, papučice gasa i upravljača.

Razlika se itekako osjeti kod vožnje benzinskog 1,2-litrenog trocilindričnog turbo motora kombiniranog sa strujom uz dva elektromotora pa govorimo o hibridu, ukupne snage 146 kW (200 KS). Benzinski motor samostalno razvija 130 KS (96 kW).

Iako malen obujmom benzinski motor u konačnici s električnim omogućuje zabavu u vožnji koja može biti i energična. Prijenos snage obavlja se preko mjenjača s dva stupnja prijenosa za električni motor te četiri stupnja za benzinski motor.

blank

Kočiti možemo koristeći poluge na kolu upravljača, odabirući najbolji stupanj rekuperacije. Zbog toga ćete ponekad osjetiti kako papučica kočnice ponekad propadne, ako kočenje dozirate i nogom. Potrošnja je od 7 do 8 litara, što ne iznenađuje s obzirom na proporcije vozila i masu od 1517 do 1627 kilograma, ovisno o opremi. Tvornički podatak je 4,6 litara i on se može postići, ali za to je potrebno nešto više gradske vožnje. Kapacitet rezervoara je 58 litara.

Uz 4Control i head-up display s prikazom prometnih znakova, brzine kretanja i navigacijskim uputama vožnja je ugodna, položaj pregledan, a automobil moćno nabire kilometre, koliko god ih želite. Pazi se na i položaj vozila u odnosu na vozila ispred, kako se ne bi ugrozila sigurnost, što će na ekranu ispred vozača biti i naglašeno sekundama u kojima bi potencijalno moglo doći do sudara.

Hibridna kombinacija pogona je dobra za grad, tada se i do 80 posto vožnji može obaviti na struju, a energija se skladištu samo pri kočenju i usporavanju – to je razlika u odnosu na plug-in hibride koji se mogu puniti i preko utičnice. Zbog tihog načina rada Austral će biti idealan za susjede kojima ujutro smeta pokretanje benzinskog motora, a nikoga neće probuditi niti kada se kasno navečer dolazi kući.

blank

Vožnja na struju ne događa se samo pri startu i manjim brzinama vožnje nego i pri većim gradskim vožnjama, ukoliko je baterija od 1,7 kWh i 400 V dovoljno napunjena (masa joj je 25 kilograma), a i pri 130 km/h se može primijetiti kako automobil vozi samo na struju.

Uz 4Control je odličan kada se na malom prostoru treba okrenuti, a osjećaj je kao da se vrtimo oko stražnjeg unutarnjeg kotača. Na površini od 10,1 metara je moguće napraviti puni krug, što je kao da govorimo o gradskom automobilu.

Pri brzinama vožnje do 50 km/h stražnji se kotači zakreću u suprotnom smjeru od prednjih čime se smanjuje krug okretanja. Kad su brzine veće od 50 km/h stražnji se kotači zakreću u istom smjeru kao i prednji što poboljšava prianjanje i povećava sigurnost. Najveća brzina koju Austral s ukupno 200 KS postiže je 175 km/h, a stotku lovi za 8,4 sekunde (emisija CO2 105 – 113 g/km).

U ponudi su benzinska verzija sa 130 KS (starta od 32.990 eura), zatim sa 160 KS te najjača s 200 KS. U vožnji je dostupno 27 naprednih sustava pomoći koji pomažu kada je situacija opasna i potrebno je reagirati na kočnicama ili kolu upravljača, kako bi se izbjegla tragedija.

Neki od njih su automatsko kočenje u nuždi pri vožnji unatrag, upozorenje na nenamjernu promjenu traka, sustav za otkrivanje umora vozača, sustav kočenja u nuždi s pomoći u vožnji raskrižjima, automatsko kočenje u nuždi pri vožnji unatrag, upozorenje pri izlasku iz parkirnog mjesta unatrag.

blank

 

U oznaci vozila nalazi se esprit Alpine, što asocira na suradnju Renaulta s dizajnerskim timom marke Alpine – uz 20-inčne crne naplatke dijamantne obrade Daytona tu je i predivna polusjajna metalizirana siva boja schiste, polusjajni sivi prednji spojler, krov je crn, a ističu se i polusjajni crni krovni nosači te posebne oznake. U interijeru se nalaze presvlake od mješavine Alcantare i tkanine koju krase plavi šavovi, a na naslonima za glavu izvezeni su ekskluzivni motivi.

Nasljednik modela Kadjar povisio je letvicu i sada je Austral izuzetno konkurentan kompaktni SUV koji plijeni pozornost dizajnom, a odlučite li se za nešto ekskluzivnije tada je to paket opreme esprit Alpine.

Naravno, ima u cijeni od 49.760 eura i nešto dodatnih opcija poput Matrix LED svjetala, kontrole zakretanja sva četiri kotača pa i dodataka poput grijanja vjetrobranskog stakla kao i ozvučenja koje oduševljava, a top je metalik siva boja koja košta 1800 eura. Nevjerojatna je uživo, to baš morate doživjeti svojim očima. I dodirnuti ju, svakako.

Uživali smo u masaži dostupnoj na vozačevom sjedalu, u velikom središnjem ekranu s Googleovim uslugama, a ako vas zanima pogon na sve kotače treba odmah reći kako to nije i neće biti dostupno. Ovo je lijep automobil za asfalt jer šteta bi bilo zaprljati sve ono što su napravili Renault i Alpine dizajneri. A napravili su dobar posao.

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank blank

blank

blank

blank blank

blank blank blank blank blank blank blank blank blank