TEST Dacia Sandero Stepway Expression 1.0 TCe 90: Gradski crossover još je moderniji

blank

Razigrani gradski automobil nudi svu potrebnu opremu, a trocilindrični 1.0 turbo benzinac je dinamičan i nije nimalo dosadan

Dacia Sandero spada među vozila koja hrvatski građani vole kupovati, pokazuju to podaci o prodaji unatrag nekoliko godina – u 2019. je Dacia bila na 5. mjestu kao brend dok je Sandero zauzeo 9. mjesto s 1441 prodano vozilo. U 2020. Dacia dolazi na 4. poziciju kao i Sandero koji je prodan u 1008 primjeraka.

U 2021. godini Dacia ponovo zauzima 5. mjesto, a na petom je mjestu bio i Sandero s 1252 isporučena vozila na hrvatsko tržište. Godinu dana kasnije Dacia ponovo drži peto mjesto, a Sandero skače na četvrto mjesto, uz 1229 vozila koja su našla svojeg vlasnika. I prošlu 2023. godinu Dacia završava na 5. mjestu što se tiče udjela, a Sandero opet zauzima visoko peto mjesto, s 1465 prodanih primjeraka.

Uz dimenzije koje pripadaju gradskom B-segmentu Sandero i Sandero Stepway su dobro odmjereni automobili koji nude solidan prostor, uz 2604 mm međuosovinskog razmaka tako da se u vozilu ugodno voze četiri odrasle osobe ili ukupno pet. Taj je razmak identičan i uvjetuje prostor u kabini kao i u prtljažniku.

Druge su dimenzije nešto različite pa inačica Sandero Stepway s 4099 mm ima za 11 mm veću dužinu od običnog Sandera. Imaju istu širinu od 2007 mm, trag kotača je nešto uži kod Stepwaya, a najveća razlika je ipak u visini – Sandero Stepway mjeri 1587 mm, a obični Sandero 1499, što je razlika od čak 88 mm. Tih gotovo 9 centimetara se ipak osjeti pri ulasku u vozilo koje je povišeno u odnosu na tlo, a cijenit će to svi koji imaju problema s kičmom.

blank

blank

Istovremeno, Sandero Stepway nudi i bolju vidljivost u vožnji uz povišeniju poziciju na promet ispred. Na drugoj strani, prtljažnik je identičan, uz 328 litara obujma dok se obaranjem stražnje klupe postiže 1108 litara. Ispod podnice je smješten dodatni prostor u koji inače ide rezervni kotač. U kabini je prostor identičan, u svim smjerovima i proporcijama tako da tu nema nikakve razlike.

Dakle, jedina je primjetna razlika što je podnica Sandera od tla udaljena 162 mm, a kod Sandera Stepway 39 mm više odnosno 201 mm. Zbog toga je Stepway inačica ipak iskoristivija u gradu kada se penje na nogostup, pri silasku s asfalta na zemljanu površinu.

Zbog povišene pozicije Sandero Stepway ima nešto veći CO2 otisak kod osnovne verzije 1.0 sa 67 kW (91 KS) – 127 g/km dok obični Sandero mjeri 118 grama. Postoji i razlika u cijeni pa Sandero Stepway košta od 15.900 eura dok se obični Sandero može dobiti za 150 eura manje (14.400 eura).

blank

blank

Sandero je unatrag nekoliko godina sazrio u lijep automobil, tome u prilog ide i novi logo te prednja rešetka, ali i Y-LED svjetla koja čine automobil modernim, privlačnim širokim masama, a odaberete li i boju volite tada to može biti jako dobra kupnja. Testni model je obojan u metalik narančastu Atacama boju koja je uočljiva na cesti i dvorištu. U nastavku testa bavit ćemo se verzijom Sandero Stepway, s paketom opreme Essential.

Benzinski motor, pogon i na plin

Automobil dolazi u dvije verzije – benzinskoj te kombinaciji benzina i plina koja ima 74 kW (100 KS). Pri vožnji na benzin (kada nema plina) motor daje 67 kW (91 KS), a toliko ima i obična benzinska verzija. Što se tiče opremljenosti dostupne su tri verzije – početna Stepway Essential (15.900 eura), Stepway Expression (17.400 eura) te Stepway Extreme (18.300 eura).

Uz narančastu boju s lijepim linijama vežu se i plastični detalji, ali i krovni nosači koji se iz uzdužnih mogu transformirati u poprečne kako biste na njih pričvrstili razne predmete poput nosača bicikala ili skija (u pretincu za rukavice potražite ključ).

blank

Poklopac motora je razigran te daje dobru dinamiku dizajnu prednjeg kraja na kojem ipak najviše do izražaja dolaze prednja svjetla i DC znak. Svima se to sviđa, redom svima. Tu su i dvobojni vanjski retrovizori. Gume su u dimenzijama 205/60 R16, a naplatci su čelični, s ukrasnim pokrovima kotača – zaista izgledaju kao da su aluminijski.

Dacia je lijepo dizajnirana i razigrana u kabini kojom prevladavaju detalji popraćeni u narančastoj boji, kao što je karoserija, a na sjedalima se nalazi prošiv koji vuče na bakrenu boju. Tvrdi materijal upotpunjen je s mekanim tekstilom prošaranim točkicama. U vožnji će dobro doći naslon za desni lakat vozača, a ručica ručnog mjenjača sa šest stupnjeva je također nešto povišena, kako bi se dinamičnije vozilo u gradu. Klasični Sandero ima pet stupnjeva prijenosa.

blank

blank

blank

Cijenimo kružne prekidače automatskog klima uređaja koji se mogu koristiti i bez skidanja pogleda s prometnice, a Dacia je u Sanderu Stepway na praktičan način omogućila postavljanje pametnog telefona na nosač smješten pored ekrana infotainmenta. Lako će primiti razne veličine telefona, a u pozadini se nalazi USB-A konektor za spajanje na punjenje, što olakšava situaciju svima koji koriste telefon u vožnji. Dodatni USB-A konektor smješten je ispod komandi ventilacije.

blank

Ispred vozača se nalaze klasični analogni instrumenti, s velikim okretomjerom i brzinomjerom te manjim ekranom putnog računala. U kabini je sve uredno postavljeno, vozač se dobro snalazi s komandama smještenima na kožom obloženom kolu upravljača koje se može pomjerati po visini i po dubini, a na sebi ima tipke za tempomat i limitator brzine vožnje.

Potonji dobro dođe kada se vozimo po lokalnim prometnicama te postavljanjem maksimalne brzine vožnje ne moramo gledati kazaljku brzinomjera, a ustreba li nam veća brzina dovoljno je papučicu gasa pritisnuti do kraja, što će trenutno poništiti ograničenje tako da nema opasnosti od korištenja ove značajke.

Dobro dođu i godinama poznati višefunkcionalni prekidači iza desne strane kola upravljača putem kojeg se možemo javiti na poziv, mijenjati radijske stanice, glazbu na USB sticku itd. Koristan je i prekidač električne parking kočnice, smješten pored prekidača krovnog otvora kao i komplet strujnih prekidača za kontrolu svih stakala na vratima.

blank

blank

Dinamična vožnja

Uz eco način vožnje Sandero Stepway pokazuje tromiju narav, ubrzanja su odmjerenija dok se isključivanjem tog načina vožnje može iskoristiti svih 91 konja u ergeli ispod haube. Najveću snagu od 91 KS postiže u području od 4600 do 5000 okretaja, a najveći okretni moment od 160 Nm je dostupan u području već od 2100 pa do 3750 okr/min.

Uz tri cilindra i obujam od 999 kubičnih centimetara i 12 ventila automobil s Euro 6D normom (127 g/km CO2) je uz osrednje tvrda sjedala i vozačko sjedalo podesivo po visini agilan u gradu, ali i na otvorenoj cesti. Postiže maksimalnih 180 km/h, od 0 do 100 km/h ubrzava za 12 sekundi. Čini se dugo, ali osjećaj je u gradu kako vozilo mase oko 1077 kg i nosivosti 484 kg ipak nekako brže ubrzava. Razlog je što uz turbinu dinamično starta.

blank

blank

Ako pogledate na ekran tamo ćete pronaći koliko se ekološki vozi, vidi se ocjena vožnje i predviđanja prometne situacije kako se ne bi previše često kočilo i ubrzavalo, a postoji i obuka kako naučiti voziti štedljivije. Uz uglavnom gradsku vožnju u Zagrebu smo imali prosjek oko 8 litara, a rezervoar prima 50 litara benzina.

Kočnice s naprijed diskovima i bubanj natrag su odmjerene, upravljač je dosta dobar, iako nije predirektan, ali nije niti problematičan tako da s vozilom možete biti zadovoljni nakon kupnje. Prednji ovjes s Pseudo Mc-Phersonima s trokutastim ramenima je ugodan, udoban i ne umara, a straga se nalaze spiralne opruge.

Praktično je što se ključ ne koristi niti za otključavanje vozila niti za pokretanje motora. Idealno za sve koji tijekom dana često ulaze i izlaze iz vozila. U vožnji će dobro doći aktivno kočenje koje reagira ako vozač nema pravovremenu reakciju na situaciju ispred, koja je opasna i potencijalno može doći do sudara.

blank

blank

U retrovizorima se nalaze identifikatori vozila u mrtvom kutu te će signalizirati kada pretjecanje i prelazak u drugu voznu traku nije sigurno. Te dvije opcije svakako uključite u postavkama koje su prevedene i na hrvatski jezik.

Dinamici vožnje doprinosi turbo punjač koji će u gradu ipak dati svoj obol kada je potrebno što brže doći do određene brzine vožnje ili se prebaciti u drugu voznu traku.

Za parkiranje postoje prednji i stražnji parking senzori, a svakako dobro dođe i stražnja kamera koja se malo slabije snalazi u mračnim okruženjima, ali vidjet ćete dovoljno i tada, iako se umjetno povećava osvjetljenje na ekranu, što donosi i nešto više šuma. Prednja LED kratka svjetla učinkovito osvjetljavaju prometnicu. Vozilu za okretanje je potrebno 10,39 metara.

blank

Infotainment sustav i sigurnost u vožnji

Multimedija na touch ekranu od 8 inča lijepo radi, glavni izbornik je podijeljen u šest cjelina koje su logične te se vrlo lako snaći unutar svake od njih, a trenutno odabrana označena je narančastom bojom.

Pametni će se telefon prijaviti na Bluetooth svaki put automatski pri ulasku u vozilo, imamo i navigaciju Istočne Europe. Svakako u postavkama radija podesite da se glasnoća zvuka regulira prema brzini vožnje, to je šteta ne koristiti kako glazba ne bi bila preglasna kada se uspori ili stane na semaforu. Putnici straga nemaju USB konektor, ali postoji 12-voltni upaljač u koji se može smjestiti auto punjač (dostupno je i na prednjem dijelu kabine).

blank

Na sustav se može spojiti pametne telefone Android i Apple iPhone, uz podršku za Android Auto i Apple CarPlay, što je danas itekako korisno jer ćete lakše upravljati svojim telefonom, porukama koje dolaze i mogućnošću glasovnog odgovaranja na pristiglu poruku koja će biti pročitana uz glasovnog asistenta. Vrlo lako ćete odgovoriti s da ili ne, kako ne biste smanjivali koncentraciju na prometnicu.

Dacia Sandero Stepway treće generacije je u testnom izdanju bogato opremljena, radi se o srednjem paketu opreme Expression – s opcijskom opremom poput automatskog klima uređaja, DAB prijamnika, slobodnih ruku pri ulasku u vozilo, automatske parking kočnice, električnog panoramskog krovnog otvora, a kroz paket sigurnost dobiju se spomenuta kamera i dodatni prednji parking senzori te sustav za nadzor mrtvog kuta.

Ovo je automobil koji zasigurno nudi najbolji omjer uloženo-dobiveno, čemu je pridonio i (re)dizajn, a pogledate li popis opreme vidjet ćete veliki napredak i sve veći broj sigurnosnih sustava te pomoći vozaču u vožnji. Cijena za testni model Dacia Sandero Stepway s paketom opreme Expression i dodatnim opcijama je 19.800 eura, a za 371 euro dobit ćete produljeno jamstvo na 5 godina odnosno 100.000 km.

blank

blank blank

blank blank

blank

blank

blank blank

blank

blank

blank

blank blank blank blank blank

blank