Sigurnost u prometu: Možda bismo začelje mogli prepustiti nekome drugome

blank

Danas se obilježava Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa 2022., ali Hrvatska se nema čime pohvaliti. Evo par savjeta za veću sigurnost u prometu

Treću godinu za redom 21. listopada se u Republici Hrvatskoj obilježava kao Nacionalni dan sigurnosti prometa na cestama kako bi se podigla svijest građana o ovoj tematici. Na hrvatskim cestama, nažalost, ne postoji dan da se ne dogodi neki prometni prekršaj dok prometne nesreće u Hrvatskoj predstavljaju jedan od značajnijih javnozdravstvenih problema.

Sigurnost cestovnog prometa u Republici Hrvatskoj, prema statističkim pokazateljima, iz godine u godinu bilježi trend poboljšanja ali još smo uvijek na začelju Europske unije kad je riječ o prometnoj sigurnosti općenito prvenstveno zbog neodgovornog ponašanja vozača u prometu ali i pomanjkanja prometne kulture i odgoja. Možda bismo uz ove savjete mogli napredovati…

Tri korisna savjeta za sigurniju, oprezniju ali i bezbrižniju vožnju

U Hrvatskoj se unutar jedne kalendarske godine dogodi prosječno 35.000 prometnih nesreća, a od toga je njih 69% posto s materijalnom štetom.

blank

Kako bi se povećao stupanj sigurnosti na cestama, policija u sferi sigurnosti prometa djeluje samostalno u okviru svojih ovlasti, ali i u sinergiji s drugim nadležnim tijelima i institucijama, a jedna od njih je i Hrvatski ured za osiguranje (HUO) koji donosi tri savjeta kako bi vaše vozilo imalo potrebno pokriće za sigurnu vožnju i kako biste znali što je potrebno učiniti u slučaju prometne nesreće.

Sigurnost na prvom mjestu. Uvijek!

Neprilagođena brzina, alkohol, nevezanje sigurnosnim pojasom i neoprezna vožnja te, naravno, kombinacije ova četiri čimbenika uzrok su najvećeg broja prometnih nesreća s težim posljedicama u kojima na globalnoj razini godišnje život izgubi više od 1.3 milijuna ljudi.

Kad ste na cesti, bilo sami ili s putnicima, sigurna bi vožnja uvijek trebala biti vaš glavni prioritet, a to podrazumijeva odgovornu, savjesnu i opreznu vožnju bez utjecaja alkohola i opijata. Imajte pritom na umu da je korištenje mobilnih telefona tijekom vožnje zabranjeno u cijeloj Europi pa tako i u Hrvatskoj.

Iako su u najvećem broju slučajeva, posljedice prometnih nesreća manje ili veće štete na vozilima, nažalost, i dan-danas događa se značajan broj prometnih nesreća s daleko težim i tragičnijim posljedicama za vozače, suputnike ili pješake što potvrđuje i stopa smrtnosti od cestovnih prometnih nesreća u 2021. godini koja je u Hrvatskoj iznosila 6 osoba na 100 tisuća stanovnika.

Svakako treba obratiti pažnju i na odgovarajuće održavanje vozila, posebno zimi, kada kiša, snijeg i led mogu učiniti vožnju znatno opasnijom. Obavezno pripremite svoje vozilo za zimu i prilagodite vožnju uvjetima na cesti u jesensko-zimskom periodu godine. Neke police auto osiguranja (ili čak nacionalni zakoni) zahtijevaju korištenje zimskih guma, stoga pažljivo provjerite uvjete i odredbe vaše police osiguranja.

Bitna je i polica osiguranja

Na hrvatskim se cestama, prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje, nalazi 30-ak tisuća neosiguranih vozila koja su u pravilu tehnički neispravna, a posljedice prometnih nesreća u kojima sudjeluju su u većini slučajeva teže i financijski gledano skuplje.

Postoji i polica kasko osiguranja koja pruža dodatnu financijsku zaštitu kod nesreća do kojih je došlo vašom krivnjom, a u nekim slučajevima i kod požara, krađa i kvarova. Vaš fokus prilikom odabira police ne bi trebao biti samo na cijeni police stoga obratite pozornost i na opseg pokrića.

Ako niste sigurni koju razinu pokrića trebate s obzirom na to kako, koliko učestalo i za koju svrhu koristite vozilo, sve detalje možete provjeriti sa stručnim savjetnikom u osiguravajućem društvu. Izbjegavanjem plaćanja prosječne godišnje premije osiguranja od oko 1.000 kuna, odnosno nesklapanjem ugovora o osiguranju od automobilske odgovornosti izlažete se riziku da za eventualno prouzročenu milijunsku štetu odgovarate svojom cjelokupnom imovinom.

Kako se ponašati u slučaju automobilske nesreće

Prikupite što je više moguće podataka o vlasniku i vozaču drugog vozila te u idealnim okolnostima popunite obrazac Europskog izvješća o prometnoj nesreći ili izvršite prijavu putem mobilne aplikacije vašeg osiguravajućeg društva. Obrazac Europskog izvješća o prometnoj nesreći omogućuje da obje strane uključene u prometnu nesreću razmjene relevantne podatke i da se, ako je to moguće, usuglase kako se prometna nesreća dogodila.

Dostupan je u višejezičnim varijantama koje prate isti format i poredak pitanja radi lakše razmjene informacija. Ako vam se dogodi prometna nesreća u zemlji ili u inozemstvu, na internet stranicama Hrvatskog ureda za osiguranje www.huo.hr možete pronaći više detalja o postupanju u slučaju prometne nesreće u kojoj je uzrokovana samo materijalna šteta na vozilima, u slučaju sudara s vozilom inozemnih registracijskih oznaka kao i o postupanju u prometnoj nesreći u kojoj netko izgubi život, teško je ozlijeđen ili je nastala značajnija materijalna šteta.