Tesla uvođenjem vizualizacije prometa uživo želi povećati prihode

blank

Zašto pišemo o Tesli? U prosincu 2019. Tesla je najavila mogućnost plaćanja mjesečne pretplate za vlasnike njihovih električnih vozila, a u 2019. su bili i profitabilni i neprofitabilni

Radi se o premium usluzi koja uključuje povezivanje vozila na internet, uz stalnu (dodatnu) vezu. Dakle, zajedno uz standardno ponuđenu Wi-Fi povezivost. Dodatne usluge uključuju vizualizaciju prometa uživo, streamanje (preuzimanje) glazbe i medijskih sadržaja u vozilo.

Inače, svi Tesla automobili koji su prodani prije srpnja 2018. već imaju doživotnu premium uslugu povezivanja. Očigledno je neprofitabilnost, koja je trajala godinama, imala utjecaj na uvođenje dodatne pretplate kako bi se poboljšali poslovni rezultati.

Proizvodnja i isporuke Tesla vozila u 2019. godini
Proizvodnja i isporuke Tesla vozila u 2019.

Na prometnicama je već blizu milijun Tesla vozila, a za tvrtku Tesla vrlo je bitno imati i pristup podacima vlasnika vozila. Sve veći broj vozila na cesti povećava i cijenu prenesenih podataka između vozila i servera. Kako bi nadoknadili dio ovih troškova i otvoreni novi kanali za prihod novca, pokrenuta je mjesečna pretplata za premium usluge povezivanja.

Iako je u dva posljednja tromjesečja 2019. Tesla (konačno) bila profitabilna (105 milijuna USD), u cijeloj 2019. ipak nisu bili tako uspješni (imali su gubitak od 862 milijuna USD). Teslin prihod od prodaje automobila u 2019. godini povećao se u odnosu na 2018. godinu – u 2018. godini prihodi su iznosili 18,5 milijardi USD dok su u 2019. iznosili 20,8 milijuna američkih dolara.

Tesla Model 3
Tesla Model 3

Povećanju prihoda utjecala je veća isporuka vozila nego u prethodnim godinama, ali prodaja manje profitabilnog Tesla Modela 3 ipak je usporila prihode.

Tesla procjenjuje da će u 2020. godini isporučiti 500.000 vozila širom svijeta, iako u SAD-u i Kini prodaja usporava dok se u Europi povećava.

blank

Tesla kompanija osnovana je 2003. godine, a pokrenula ju je grupa inženjera s ciljem da dokažu kako električna vozila mogu biti bolja, brža i zabavnija za vožnju od benzinskih i dizelskih vozila. Danas Tesla, uz proizvodnju automobila (Model 3, Model S, Model X, Model Y te nadolazećih modela Roadster, Semi i Cybertruck) proizvodi i baterije za skladištenje baterije, nego samo u vozilima nego i za kuće. Proizvode i solarne panele.