TEST Dacia Dokker 1.3 TCe 130 Techroad: Naglasak na prostranosti i tehnologiji

blank

Praktično vozilo Dacia Dokker isprobali smo s paketom opreme Techroad, uz uspješno povezivanje s različitim pametnim telefonima

blank

Uz 800 litara prtljažnika odnosno 3000 litara s preklopljenim sjedalima u drugom redu, izuzetnu otvorenost i pristupačnost prtljažnog (teretnog) prostora s tri strane, do izražaja na Daciji Dokker dolazi i oznaka Techroad. Vrlo jasno i nedvosmisleno ukazuje na tehnologije koje su ugrađene u vozilo prvenstveno namijenjeno za (brzu) dostavu. Da, brzu dostavu uz benzinski četverocilindrični 1.3 TCe motor snage 130 KS. Paket opreme je Stepway, a nadograđen je s dodatnom multimedijom.

Media Nav Evolution

Već i sam naziv multimedijskog paketa Media Nav Evolution ukazuje na značenje ugrađenih komponenti i funkcionalnosti – podržano je spajanje različitih medija, podržana je navigacija s kartografijom Adriatik te evolucija koja sve to prati. Osnova je 7-inčni ekran osjetljiv na dodir na kojem je šest ikona vrlo pregledno i jednostavno dizajnirano, kako bi u bilo kojem trenutku mogli odabrati željenu opciju. I sve je prevedeno na hrvatski jezik, što je za pohvalu.

blank

blank

Popis onoga što se nalazi integrirano unutar Media Nav Evolution je podugačak: radio, DAB, MP3, AUX, Bluetooth, USB, audio priključak, Android Auto, Apple CarPlay, a svemu tome se pridružuju i komande pri kolu upravljača. Upravo je multifunkcijska tipka, smještena ispod ručice mjenjača, jedno od najboljih i najpraktičnijih rješenja koja se mogu pronaći već duži niz godina na Dacijama, iako se na njoj nalazi velik broj gumbića, ali sve je izuzetno funkcionalno te se koristi bez greške. I pri tome ne morate niti micati prste s kola upravljača.

Android Auto

blank

blank

U Hrvatskoj Googleova aplikacija Android Auto službeno nije dostupna, ali se bez ikakvih problema može skinuti i izvan Googleove trgovine aplikacijama. Mi smo apk file preuzeli s web stranice www.apkmirror.com – putem pretraživača interneta na Android mobitelu potražite Android Auto, odaberite najnoviju verziju i preuzmite ju na svoj pametni telefon. Napominjemo kako se Android Auto može koristiti samo na Android telefonima verzije operativnog sustava 5.0 i više, što znači da su podržani svi Android pametni telefoni proizvedeni unatrag nekoliko godina. U ovom je trenutku aktualna Android verzija 10 (lipanj 2020.).

Nakon instalacije pokrenite aplikaciju na telefonu, spojite kabel za punjenje na USB ulaz iznad ekrana Dacije Dokker te odaberite prijenos podataka na ekranu, jer će vas pitati želite li samo puniti bateriju telefona ili možda želite prebaciti fotografije iz memorije telefona.

blank

blank

Uskoro se na ekranu Dacije Dokker pojavljuje potpuno novo sučelje, s potpuno drugačijim izgledom ikona, a dobit ćete i mnoge nove korisne funkcije poput Google Maps (Karte), Waze aplikacije za navigiranje uz koju možete pratiti aktualno stanje u prometu (gužve, zastoje, prometne nesreće, policijske kontrole, fiksne prometne kamere), primanje poruka putem aplikacije Telegram, informacije iz podsjetnika i kalendara, slušanje podcast kanala koje pratite. Podržano je i slušanje najnovijih vijesti putem Google News platforme kao i informiranje o trenutnoj vremenskoj prognozi te o onome što slijedi što se tiče vremena.

Naravno, i telefoniranje kakvo se inače nudi spajanjem preko Bluetooth veze koja je također ugrađena u infotainment sustav testne Dacije Dokker. Na ekranu se prikazuju i favorite (omiljeni) kontakti koje smo definirali u telefonskom imeniku telefona, kako bi nam bili na dohvat ruke, uz malenu sličicu osobe. Detaljnije funkcije možete vidjeti u našem video filmu u ovom članku.

Apple CarPlay

blank

Appleova aplikacija CarPlay može se preuzeti na iPhone telefone u Hrvatskoj bez ikakvih ograničenja, na telefonu morate imati verziju operativnog sustava 7.1 ili višu (trenutno je aktualna verzija 13, čime se sugerira kako i vlasnici starijih iPhone telefona bez problema mogu koristiti ovakav način spajanja pametnog telefona). Glavni benefit od spajanja Appleovih uređaja putem kabela za punjenje su također dodatne funkcionalnosti, ali i izuzetno lijepo sučelje. Znamo da je Apple majstor po pitanju dizajna.

Spajanjem iPhone uređaja na Media Nav Evolution pojavit će se ikona Apple CarPlay u donjem desnom dijelu ekrana. Odaberete ju, a na ekranu Dokkera pojavljuju se šarene, ali decentno dizajnirane ikone za telefon, karte, poruke, glazbu, podcaste i WhatsApp aplikaciju za dopisivanje. Naravno, popis funkcionalnosti ovisi o tome što ste instalirali na svoj iPhone.

blank

Posebno je zanimljivo pozivanje i slanje poruka prema kontaktima koji su spremljeni u memoriji telefona. Recimo, ako želimo poslati WhatsApp poruku, sve se obavlja glasom, što je i sigurnije u vožnji jer ne moramo skidati ruku s upravljača kako bismo natipkali poruku putem ekrana (prethodno se moramo i zaustaviti, naravno). Poruku ćemo izgovoriti na engleskom jeziku, a prije slanja Apple CarPlay će nas pitati želimo li poruku ponovo čuti kako bismo ju eventualno izmijenili. Ako je sve dobro prošlo što se tiče našeg izgovora poruke, treba reći SEND i poruka će se poslati.

 

Isprobali smo Android Auto i Apple CarPlay (VIDEO)

Sve ostale funkcionalnosti su također jednostavne za korištenje, a kako funkcioniraju možete vidjeti u našem video filmu:

 

 

Navigacija

Dacia Dokker dolazi s navigacijom tako da i bez spajanja telefona možemo koristiti navigacijske usluge, ali predlažemo da s vremena na vrijeme obavite nadogradnju karti unutar sustava Media Nav Evolution. Naime, svaki dan se u svijetu dogodi 2,7 milijuna promjena na cestama, a imat ćete i bazu prometnih kamere koje mjere brzinu vožnje. S novom verzijom karte i nadograđenim informacijama o promjenama štedi se vrijeme, štedi se gorivo, a imamo i pristup do svih novih POI točaka od interesa (trgovine, parkirališta, pošte, bankomati, ljekarne, benzinske stanice itd.).

blank

Kako bi se obavila nadogradnja kartografije potrebno je u Dokker spojiti USB stick od najmanje 8 GB memorije, uključiti sustav i pričekati dok se informacije ne prenesu na spojeni stick (odaberite Navigacija > Opcije > Nadogradnja karte > Opcije > Update). Zatim na svojem računalu, s Dacijine web stranice, preuzmite besplatnu aplikaciju Toolbox (napominjemo kako se Toolbox može preuzeti samo na prijenosno ili desktop računalo, s Windows 7 i novijim verzijama te s OS X 10.10 ili novije za Mac računala). Preuzmite nadogradnju na računalo, spojite USB stick i prebacite podatke na njega.

Na kraju, USB stick ponovo spojite na Dacijin infotainment u vozilu kako bi se prebacila najnovija inačica te uključite infotainment sustav vozila. Na ekranu će se pojaviti poruka Želite li napraviti update. Odaberite DA i pričekajte dok se podaci sinkroniziraju te izvadite USB stick. Upute možete pogledati i u video filmu:

blank

 

 

Dacia Dokker u vožnji

Dokker uz prednji pogon, turbobenzinski motor snage 96 kW (130 KS) i 220 Nm okretnog momenta uparen s ručnim 6-stupanjskim ručnim mjenjačem postiže 189 km/h, uz ubrzavanje od 0 do 100 km/h za 9,2 sekunde. Pri 130 km/h motor se vrti pri 2750 okr/min, a putem GPS uređaja izmjerili smo stvarnu brzinu vožnje od 127 km/h. U prosjeku, Dokker je u različitim vrstama okruženja trošio 8,6 litara benzina na 100 km, a tolika nam je otprilike bila i potrošnja na autocesti.

Za prijevoz različite vrste i oblika prtljage dobro će doći stražnja asimetrična vrata te dvoja bočna klizna vrata s prozorima. Nosivost vozila je do 600 kilograma, a mi smo izmjerili mogućnost prijevoza predmeta dužine do 160 centimetara. Između blatobrana, u teretni dio mogu se smjestiti predmeti širine do 1130 mm dok je ukupna širina osvijetljenog tovarnog prostora 1372 mm. Najniža točka prtljažnika je na 53 centimetra. Dužina Dokkera je 4388 mm, uz podnicu udaljenu od tla za 190 mm tako da će i prelazak preko prepreka biti praktičniji.

blank

Početna cijena za dostavno, lako komercijalno vozilo Dacia Dokker s benzinskim 1.3 TCE motorom snage 130 KS je 109.000 kuna, a od dodatne opreme nudi stražnji parking senzor, kameru za vožnju unatrag (koristan dodatak i potreban kad je prtljažni prostor popunjen do vrha), rezervni kotač i tamnosivu metalik boju s oznakom Comete te 16-inčne naplatke. Cijena za tako opremljen model Dacia Dokker Techroad do registracije iznosi 133.050 kuna.

Od zanimljive opreme, Dokker nudi svjetla za maglu sprijedu, presvlake Stepway, uzdužne krovne nosače u boji mat kroma dok će obloge blatobrana u crnoj boji i kromirani dodaci sprijeda i straga asocirati na SUV. U interijeru je ugrađen ručni klima uređaj s tri praktična kružna prekidača, ima električno podesive vanjske retrovizore, električno podizanje prednjih stakala, rolo prtljažnog prostora, otvoreni pretinac iznad vjetrobrana i zatvoren ispred suvozača, daljinsko centralno zaključavanje, sklopivu i preklopivu stražnju klupu (1/3 i 2/3), a vozačevo sjedalo i upravljač podesivi su po visini.

Od sigurnosnih sustava Dacia Dokker nudi sustav pomoći pri naglom kočenju, sustav za nadzor stabilnosti vozila i kontrolu proklizavanja, sustav za pomoć prilikom kretanja na uzbrdici, Isofix sustav za pričvršćenje dječje sjedalice straga, sustav za nadzor tlaka u gumama.

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank