Toyota Prius plug-in hybrid u posve novom obliku

blank

Peta generacija modela Prius bit će dostupna samo u verziji modela Plug-in Hybrid Electric (plug-in hibridno električno vozilo)

Prius Plug-in Hybrid 220, najnoviji Prius, slijedi pionirske korake svojih uspješnih prethodnika i ponovno je posve drugačiji od drugih, „klasičnih” modela. U razdoblju duljem od četvrtine stoljeća, još od 1997. godine, Prius je ostavio trajni trag na marku Toyota i na svijet kao prvi elektrificirani automobil masovne proizvodnje, predvodnik budućih trendova u pogledu električnih automobila i model koji je elektrificiranu tehnologiju učinio pristupačnom većem broju kupaca.

Najnoviji Prius ide korak dalje na tom putu i donosi poboljšanu elektrifikaciju primjenom najnovije tehnologije plug-ih hibridnog električnog vozila (PEHV) kako bi pomogao Toyoti, koja je prodala već više od 23 milijuna primjeraka elektrificiranih vozila na globalnoj razni (od čega više od 5 milijuna hibridnih i plug-in hibridnih modela Prius), da ostvari svoj cilj ugljične neutralnosti.

blank

Novi Prius Plug-in Hybrid nudi doseg vožnje samo na struju od 86 km, a omogućuje mu ga baterija od 13,6 kWh, što je dovoljno za vožnju samo na struju za većinu vožnji tijekom dana. Za dulja putovanja ili kad punjenje nije praktično nova generacija Toyotinog plug-in hibridnog sustava ima poboljšanu izlaznu snagu i iznimno niske emisije CO2 od samo 11 g/km u kombiniranom ciklusu vožnje WLTP, što je najniža vrijednost ikad za Prius.

Krov je manji nego prije, ali zahvaljujući novim solarnim ćelijama ukupna učinkovitost povećana je za više od 15 %. Solarne ćelije se mogu ugraditi u krov te one sada izravno pune bateriju plug-in hibridnog vozila i više nije potrebna dodatna solarna baterija kao na starijim modelima.

blank

Vozaču se informacije prikazuju na sedam inčnom zaslonu, koji se nalazi točno na sredini vidnog polja, a povećava razinu sigurnosti jer vozaču omogućuje da se u potpunosti fokusira na cestu. Diskretno smješteni niži, središnji zaslon omogućuje pristup najnovijem multimedijskom sustavu tvrtke Toyota u oblaku i tanke komande klima uređaja.

Sustav Toyota T-Mate, koji sadrži najnoviju generaciju sustava Toyota Safety Sense (TSS), sad se može lako ažurirati bežičnim putem. Poboljšana prednja kamera i senzor imaju dvostruko veći domet pri detekciji ispred vozila i šire područje prikaza bočno i okomito, što omogućuje ranije detektiranje objekata u blizini vozila te lakše utvrđivanje većeg broja potencijalnih opasnosti, uključujući motocikle i prepreke na cesti.

blank

Za još bezbrižniju vožnju dodani su prednji bočni radarski senzori uz sustav za zaštitu prije sudara, sustav za zadržavanje u prometnom traku i prednji sustav za otkrivanje vozila pod pravim kutom. A nakon dolaska za odredište Prius omogućuje i jednostavno parkiranje bez puno stresa zahvaljujući poluautonomnom sustavu za pomoć pri parkiranju Advanced Park koji parkira vozilo bez upotrebe ruku ili putem daljinskog upravljanja.

Novi Prius prvo je vozilo koje upotrebljava zajedno 2,0-litreni motor TNGA i Toyotin plug-in hibridni sustav treće generacije. Motor je manje zapremnine u odnosu na 1,8-litreni koji se upotrebljavao na prethodnoj generaciji motora, a postignuta je iznimno visoka toplinska učinkovitost od 41 %.

Novorazvijeni 2,0-litreni motor (152 DIN KS /112 kW) i novi prednji motor na međuosovini (163 DIN KS / 120kW) omogućuju sustavu postizanje ukupne izlazne snage od 223 DIN KS (164 kW).

blank

blank

blank