Toyotin automobil dostignuo je brojku od čak 10 milijuna

blank

Nakon 25 godina proizvodnje Yaris se pridružuje drugim Toyotinim modelima s također 10-milijunskim isporukama

Corolla, Camry, RAV4, Hilux i Land Cruiser već su ostvarili 10 milijuna isporučenih kupaca. I mali genije ostavlja velik trag. Toyota Yaris je upravo dosegla 10 milijuna prodanih primjeraka širom svijeta.

Desetmilijunski primjerak automobila, Yaris GR SPORT u sivoj boji Dynamic Grey, proizveden je u Toyotinoj tvornici u Francuskoj, na mjestu gdje se Yaris proizvodi od 2001. s impresivnim proizvodnim brojkama. Isporučen je francuskom kupcu iz pariške regije.

blank

Yaris je tijekom 25 godina višestruko nagrađivan i oduvijek popularan model tako da ne čudi uspjeh i postizanje osmeroznamenkaste brojke. Iz Toyote ističu da je Yaris vodeći u klasi u pogledu inovacija i pionir po pitanju uvođenja novih tehnologija i koncepata u segment kompaktnih automobila i to već četvrtinu stoljeća, a tijekom čitavog tog razdoblja postojano je najprodavaniji Toyotin model u Europi.

Yaris je iskonski globalni Toyotin model s proizvodnim tvornicama širom svijeta. Proizvodnja modela Yaris započela je u siječnju 1999. godine u tvornici Takaoka, u gradu Aichi u Japanu. Danas se Yaris proizvodi u 10 zemalja: Japanu, Brazilu, Kini, Tajvanu, Indoneziji, Maleziji, Pakistanu, Tajlandu, Francuskoj i Češkoj.

blank

Tvrtka Toyota Motor Manufacturing France (TMMF) proizvodi Yaris u Europi od 2001. godine, a Yaris Cross od 2021. godine, što je godina kad je i tvrtka Toyota Motor Manufacturing Czech Republic (TMMCZ) započela s proizvodnjom modela Yaris u Kolinu kako bi se ispunila povećana potražnja za ovim modelom u Europi.

Brojka ukupno proizvedenih modela iz obitelji Yaris u Europi dosegla je brojku veću od 4,6 milijuna do kraja 2022. Ključne komponente modela Yaris, primjerice, benzinski i hibridni električni motori i mjenjači, također se proizvode lokalno, u tvornici Toyota Motor Manufacturing Poland (TMMP), koja istim komponentama opskrbljuje podružnice TMMF i TMMCZ.

Prva generacija modela Yaris prvi je Toyotin model koji je osvojio dugo priželjkivanu titulu automobila godine 2000. godine, iste godine kad je titula automobila godine u Japanu dodijeljena modelu Toyota Vitz, kako se Yaris zove u Japanu.

Toyota Yaris 2005.
Toyota Yaris 2005.
Toyota Yaris 2012.
Toyota Yaris 2012.

Sve generacije modela Yaris nakon toga uvijek su bile u užem izboru za automobil godine, a 2021. godine zadnja i aktualna generacija postala je prvi model koji je prestižnu titulu automobila godine osvojio dva puta u 21. stoljeću.

Automobil s puno imena

Osim ljupkih nadimaka, Yaris je poznat pod različitim nazivima širom svijeta. Dobro poznati naziv Yaris izvedenica je riječi „Charis”, oblik iste riječi u nominativu jednine kao „Charites” (engleski termin za Harite), grčke boginje ljupkosti i ljepote, ljudskog šarma i plodnosti.

Od premijernog predstavljanja modela u Japanu 1999. godine pa sve do njegove aktualne generacije model se na tržištu prodaje pod nazivom Vitz. Ovisno o varijanti i regiji, model je također poznat pod nazivom Toyota Platz, Echo, Belta, Vios i Scion iA. Na nekim se tržištima prodaje i pod nazivom Daihatsu Charde i Mazda2. Prodajna brojka od 10 milijuna odnosi se samo na nazive Yaris, Vitz, Yaris Cross i GR Yaris.

Toyota Yaris GRMN 2017.
Toyota Yaris GRMN 2017.
Toyota Yaris 2020.
Toyota Yaris 2020.

 

Toyota GR Yaris 2020.
Toyota GR Yaris 2020.

blank