Automobili od 1. travnja ne moraju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla

blank

Zakon o sigurnosti prometa na cestama od 1. travnja propisuje prestanak obavezne vožnje s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima

Ipak, u slučaju smanjene vidljivosti vozila bi trebala imati upaljena svjetla kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu te i na taj način doprinijeli vlastitoj sigurnosti te sigurnosti drugih sudionika u cestovnom prometu.

Time u Republici Hrvatskoj prestaje datumski određeno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala danju tijekom vožnje na vozilima u razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka. Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 30,00 eura.

Pored navedenog, sukladno članku 101. citiranog Zakona i vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 60,00 eura.