Ulazak Xiaomija u automobilsku industriju označava novi početak za Xiaomi

blank

Jednog će dana Xiaomijevo električno vozilo biti poznat prizor na cestama diljem svijeta, očekuje Lei Jun

Xiaomi je prije nekoliko dana predstavio svoje prvo električno vozilo Xiaomi SU7. Otkriveno je i pet ključnih tehnologija na kojima se bazira, a to su: e-motor, baterija, Xiaomijeva tehnologija lijevanja pod pritiskom, Xiaomi pilotska autonomna vožnja i pametna kabina.

Xiaomijevo prvo električno vozilo Xiaomi SU7 je limuzina koja je bazirana na eko tehnologiji visokih performansi te pomiče granice performansi, ekosustava i pametnog mobilnog prostora.

Lei Jun, osnivač, predsjednik i direktor tvrtke Xiaomi naglasio je da Xiaomijev ulazak u automobilsku industriju označava značajan iskorak iz industrije pametnih telefona te predstavlja krucijalan korak prema dovršavanju Xiaomijeve strategije Čovjek x Vozilo x Dom.

“Xiaomi je odlučio deseterostruko uložiti, počevši od razvoja temeljnih temeljnih tehnologija, posvetivši se konstruiranju izvanrednog vozila. U periodu od 15 do 20 narednih godina Xiaomi ima za cilj postati jedan od pet najboljih svjetskih proizvođača automobila.“

Integracijom industrijske proizvodnje, pametnog softvera i AI (umjetne inteligencije) Xiaomijevo električno vozilo potpuno će redefinirati automobilsku industriju, označavajući značajan skok u
njenom tehnološkom krajoliku.

blank

Xiaomi je uložio 10 milijardi kineskih yuana u početnu fazu istraživanja i razvoja. Tim za istraživanje i razvoj sastoji se od 3400 inženjera i tisuću tehničkih stručnjaka u ključnim domenama u Kini i inozemstvu.

U ključnim segmentima kao što su e-motor, baterija, Xiaomi, Xiaomi pilotska autonomna vožnja i pametna kabina Xiaomi je razvio vlastite tehnologije koje su prve ovakve vrste na globalnoj i lokalnoj razini. One su rezultat Xiaomijevih 13 godina sveobuhvatne tehnološke akumulacije od svog početka.

Xiaomi je predstavio svoje e-motore HyperEngine V6, HyperEngine V6s i HyperEngine V8s. Tri e-motora, koja koriste inovativne tehnologije kao što je dvosmjerna tehnologija potpunog hlađenja ulja, dizajn uljnog kruga u obliku slova S i raspoređeni dizajn laminata od silikonskog čelika, suparnici su performansama tradicionalnih velikih V8 i V6 pogonskih sklopova iz ere motora s unutarnjim izgaranjem, gurajući granice izvedbe industrije do novih visina.

Naime, HyperEngine V8s, s maksimalnom brzinom od 27.200 okretaja u minuti, izlaznom snagom od 425 kW i vršnim momentom od 635 Nm postavlja globalni rekord za E-motore. Kako bi se omogućio industrijski standard od 27.200 okretaja u minuti HyperEngine V8s koristi prvu industrijsku ploču od silikonskog čelika ultra visoke čvrstoće s vlačnom čvrstoćom od 960 MPa koja se može pohvaliti snagom koja nadmašuje glavne ponude u industriji više od dva puta.

blank

HyperEngine V8s je u razvoju i trebao bi biti masovno proizveden i implementiran u Xiaomijevo električno vozilo kroz 2025.godinu. HyperEngine V6 super motor ima najveću snagu od 299 KS i najveći okretni moment od 400 Nm dok HyperEngine V6s super motor postiže najveću snagu od 374 KS i najveći okretni moment od 500 Nm.

Xiaomi je, također, samostalno razvio tehnologiju integrirane baterije CTB kroz inovativnu tehnologiju obrnutih ćelija s maksimalnim kapacitetom baterije do 150 kWh i teoretskim CLTC dometom jednog punjenja većim od 1200 km.

Što se tiče autonomne vožnje Xiaomi je uveo tri ključne tehnologije: Adaptive BEV Technology, Road-Mapping Foundational Model i Super-Res Occupancy Network Technology.

Adaptive BEV tehnologija je vodeća inovacija u industriji koja koristi različite algoritme percepcije na temelju scenarija. Mreža percepcije ima minimalnu granularnost od 5 cm i maksimalnu 20 cm, s rasponom prepoznavanja koji se proteže od 5 cm do 250 m.

Ova tehnologija osigurava širu vidljivost u urbanim scenarijima, proširenu vidljivost u scenarijima velikih brzina i veću preciznost u scenarijima parkiranja.

Road-Mapping Foundational Model revolucionira tradicionalne metode sagledavanja uvjeta na cesti. Ovaj model ne samo da ih prepoznaje u stvarnom vremenu i inteligentno se prebacuje na razumniju putanju vožnje već se također može glatko kretati u složenim raskrižjima bez oslanjanja na karte visoke razlučivosti zahvaljujući učenju iz složenih scenarija raskrižja i navika iskusnog vozača.

blank

Što se tiče prepoznavanja prepreka, Xiaomijeva Super-Res Occupancy Network Technology postiže neograničene kategorije prepoznavanja nepravilnih prepreka. U usporedbi s tradicionalnim mrežama koje prepreke tumače kao blokove Xiaomijev inovativni vektorski algoritam simulira sve vidljive objekte kao kontinuirane zakrivljene površine.

To poboljšava točnost prepoznavanja na samo 0,1 m. Dodatno, Xiaomijeva samorazvijena značajka smanjenja šuma jednim klikom eliminira utjecaj kiše i snijega na prepoznavanje, značajno smanjujući vjerojatnost pogrešne identifikacije.

U kabini se nalazi 16,1-inčna 3K središnja konzola, 56-inčni HUD head-up zaslon, 7,1-inčna rotirajuća nadzorna ploča i dva produžna nosača za naslon sjedala koji omogućuju montažu dva tablet uređaja. Opremljena je čipom Snapdragon 8295 za automobile s AI računalnom snagom do 30 TOPS-a, što omogućuje ultimativno interaktivno iskustvo s povezivanjem pet različitih zaslona.

Xiaomi SU7 Max postiže ubrzanje od nule do sto za impresivnih 2,78 sekundi, čime se čvrsto svrstava u klub „superautomobila koji ovo ubrzanje postižu za manje od 2 sekunde, dok je istovremeno sposoban postići nevjerojatnu najveću brzinu od 265 km/h.