Uređaji za otkrivanje i ometanje policijskog radara i lasera

blank

Smiju li se u Republici Hrvatskoj koristiti uređaji koji ometaju policiju u radu (tzv. jammeri), ali i uređaji koji kombiniraju više različitih funkcionalnosti?

Ovo je tema koja zanima one vozače koji žele voziti brže od dopuštenih brzina, ali žele biti nevidljivi za policijske radare odnosno na vrijeme primijetiti radar i prilagoditi svoju brzinu vožnje. Pojedini vozači čak kalkuliraju između financijskog ulaganja u takav uređaj i broja potencijalnih kazni koje će platiti kroz nekoliko godina.

blank

Detektori i ometači signala u domaćim trgovinama

Hrvatski policijski službenici vozila zaustavljaju zbog nedopuštene brzine, nevezanja sigurnosnog pojasa i nedopuštenog korištenja mobitela te u pravilu ne provjeravaju funkcionalnost multimedijskih uređaja ugrađenih u vozila, koji su najčešće fiksirani. Potrebno je najprije podnijeti zahtjev da se uređaj deinstalira, za što je potrebno vrijeme, ali i želja policajca da se upušta u to. Istovremeno, austrijski policajci su educirani te znaju kako izgledaju antilaser i antiradar uređaji. Odmah će ih prepoznati i od vozača će tražiti da ih odmah uklone. Ukratko, u Austriji vozači skidaju kamere iz vozila, sve se isključuje i vozi se prema propisu.

Od Igora Gajskog iz Elektromedia.hr saznajemo kako su našim vozačima najkorisniji uređaji za dojavu fiksnih kamera, u kojima su pohranjene baze svih postavljenih prometnih kamera. Radi se o svima dostupnim bazama podataka koje se nalaze i u Google Maps (Google Karte) aplikaciji. Iako mnogi koriste aplikacije na pametnim telefonima, situacija se mijenja nakon što vozaču zazvoni telefon tako da su ovakvi uređaji u vozilu ipak korisniji.

Kupce upozoravaju koje su sve funkcije kamere koju kupuju, ali ne mogu spriječiti da netko koristi funkcionalnost zabranjenu zakonima. Ljudi vole ono što je zabranjeno, zabranjeno voće je najdraže. Ono što nije zabranjeno, to nije zanimljivo.

blank

Mnogi proizvodi su legalni za kupnju, ali nije dopušteno korištenje njihovih određenih funkcija. Recimo, video kamera za snimanje u vožnji i s upozorenjem na nailazeće prometne kamere i statičke radare, koja se zbog pristupačne cijene nešto veće od 1000 kuna u Hrvatskoj najčešće koristi, može uz veći uloženi novčani iznos imati i funkciju radar detektora, ali se ta funkcija ne smije koristiti u Hrvatskoj. Ukratko, smijete kupiti nož, ali s njim ne smijete nikoga ubosti. Video materijal snimljen tijekom vožnje smije se koristiti samo u privatne svrhe, a javna objava nije dopuštena, zbog odredbi GDPR-a.

Veće su cijene za anti laser uređaje (4000 do 5000 kuna) i oni se daleko manje traže, s obzirom da je za mnoge vozače koji ne pretjeruju previše s pritiskom na papučici gasa potrebno duže vrijeme „isplativosti ulaganja“, a da biste bili kompletno opremljeni sa svim zaštitama i detektorima potrebno je uložiti 15.000 do 20.000 kuna.

Vozite li se samo po gradu, treba vam samo dojava fiksnih kamera. Ako se vozite po lokalnim prometnicama, trebaju vam dojava kamera i anti laser. Za vožnju po autocesti vam ne treba anti laser niti dojava fiksnih kamera, ali vam treba otkrivanje presretača. Za neke situacije bit će vam dovoljne mobilne aplikacije Radarbot i Waze uz koje vozači jedni drugima javljaju položaj policijskih kontrola.

Korištenje detektora radara u SAD-u

Jedan Amerikanac nam otkriva kako već 22 godine u SAD-u legalno koristi radar detektor i radar lokator Valentine, s obzirom da živi u državi u kojoj je to dopušteno, a ovaj uređaj, za kojeg kaže da je najbolji na svijetu, upozorio ga je najmanje 10.000 puta.

Dodaje i da je bitno znati kako se takav uređaj koristi, s obzirom da policijski radar funkcionira na principu line of sight (vidnog polja). Dakle, policija ne može mjeriti brzinu vozila pokrivenih prirodnim preprekama dok istovremeno radar detektori otkrivaju policijski radarski signal i kada se odbije od drugih objekata, što je prednost za korisnike radar detektora.

blank

Ali, policija može radar držati iza neke prepreke poput nadvožnjaka u stand by načinu (u pripravnosti) i tada ga nije moguće otkriti pomoću radar detektora. Kada policajci primijete vozača koji vozi brzo, pritiskom na daljinski radar se trenutno aktivira. I dok radar detektor otkrije signal, policija već izmjeri brzinu prije nego što vozač ima vremena usporiti. Zato je važno gledati daleko ispred sebe i pokrivati se iza drugih vozača.

Što o ovoj tematici kaže zakon?

Smije li se u vozilima koristiti uređaj u kojem se, uz legalno dostupne funkcije, nalaze i funkcije poput detektiranja i ometanja policijskog radara i lasera?

U Zakonu o sigurnosti prometa na cestama („Narodne novine“ broj: 67/08, 48/10, 74/11, 80/13, 158/13, 89/14, 92/14, 64/15, 108/17, 70/19 i 42/20.), članak 283. stavak 4., piše da se „na hrvatskim prometnicama ne smiju se koristiti niti ugrađivati u motorno vozilo uređaji ili naprave koje imaju za cilj ometanje ili otkrivanje uređaja koje koriste ovlaštene osobe za nadzor prometa na cestama. Ukoliko policijski službenik nađe na vozilu ili u vozilu takav uređaj ili napravu naredit će vozaču da ga ukloni, a ukoliko vozač to odbije, uređaj ili naprava će se ukloniti o trošku vozača.

U članku 283. stavak 5 Zakona o sigurnosti prometa na cestama piše: „novčanom kaznom u iznosu od 2.000 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbi stavka 4. ovoga članka.“ Policija je u 2019. godini na hrvatskim prometnicama u ovom prometnom prekršaju zatekla deset vozača.