Aplikacija uz pomoć duboko podržanog učenja simulira kontrolu semafora

blank

Na međunarodnom natjecanju Atos IT Challenge 2020 inovativno rješenje osječkih studenata za poboljšanje prometa osvojilo je treće mjesto

Aplikacija „CTC – Cooperative Traffic Control“ simulira kontrolu semafora pomoću duboko održanog učenja (Deep Reinforcement Learning – DRL), a razvili su ju Lucija Blažević i Leon Imširović sa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te osvojili su treće mjesto.

Kako funkcionira ovo inovativno rješenje za poboljšanje prometa?

Svako raskrižje djeluje kao agent koji poduzima akciju (produžuje ili smanjuje zeleno/crveno svjetlo), ovisno o broju automobila i vremenu čekanja u voznoj traci. Aplikacija također dobiva informacije s raskrižja u blizini. Osječki tim studenata prilagodio je postavke kako bi dobili najbolju konfiguraciju modela za kontrolu semafora. Za vrijeme trajanja natjecanja mentorske im je savjete davala Atosova Helena Librenjak. Tim je osvojio novčanu nagradu u iznosu od 3.000 eura, a svaki član tima dobio je priliku odraditi studentsku praksu u Atosu ili razviti projekt zajedno s Atosom.

Helena Librenjak, Leon Imširović i Lucija Blažević
Helena Librenjak, Leon Imširović i Lucija Blažević

Na međunarodno natjecanje Atos IT Challenge 2020 prijavilo se 100 studentskih timova iz 27 zemalja, a ceremonija dodjele nagrada održana je u sklopu događanja Atos Technology Days. Prvo mjesto osvojila je aplikacija „PestKillerBot“ sa Sveučilišta Azija Pacifik, Malezija, koja uklanja štetočine s polja za uzgoj cvjetnica koristeći dronove koji vrše kontrolu štetočina i prikupljaju podatke.

Atos IT Challenge 2020, pobjednički tim
Atos IT Challenge 2020, pobjednički tim

Druga nagrada pripala je Tehnološkom institutu Estudios Superiores u Monterreyju, Meksiko. Rješenje nazvano „Digital Water“ za cilj ima isporučiti rješenja za potrošnju vode kućanstvima i poduzećima koja se bave vodoopskrbom. Radi se o web aplikaciji koja predviđa potrošnju vode kao i razinu vode na tri brane.

Najavljeno je i novo izdanje natjecanja Atos IT Challenge 2021. Sljedeće godine studenti će imati priliku razviti inovativne koncepte oko teme „Kako digitalno može pomoći u dekarbonizaciji nedigitalnog“.

Od 2012. godine Atos IT Challenge potiče studente iz cijelog svijeta na razvoj aplikacija povezanih s glavnim trendovima u digitalnoj revoluciji, kao što su pametna mobilnost, povezani automobili, interaktivni mediji, blockchain i umjetna inteligencija. Studente mentoriraju članovi Atosove znanstvene zajednice koji pružaju savjete i tehničku i praktičnu podršku.