Vlasnici oldtimera se okupili na 5. Uskrsnom Oldtimer Promo Touru

blank

U Rogoznici se, na trgu okruženom arkadama, mogla vidjeti nezaboravna slika pomalo zaboravljenih povijesnih modela automobila, a zatim i u Šibeniku

Najviše pažnje i znatiželje tijekom održavanja događaja 5. Uskrsni Oldtimer Promo Tour izazvao je najstariji oldtimer Dodge Roadster iz 1924. godine vlasnika Drage Kukoviča iz Slovenije. Došao je po četvrti put na Uskrsni Oldtimer Promo Tour.

Ove godine bila je to posebna prigoda jer je ovaj muzejski primjerak oldtimera napunio 100 godina pa mu je predstavnik TZ Rogoznica uručio prigodni poklon za rođendan njegovog oldtimera. Gospodin Drago ga je prije više od 20 godina nabavio iz Australije i do sada zajedno sa suprugom Renatom sudjelovao na brojnim oldtimer događajima u regiji.

TZ Rogoznica ove godine organizirala je jubilarni 15. Uskrsni doručak a već 5. godinu po tradiciji ovom jedinstvenom događaju pridružili su se i sudionici projekta Oldtimer Promo Tour. Još dan prije Uskrsa u Marina Frapa Resort dolaze vlasnici oldtimera iz udaljenijih gradova i drugih država.

Sljedeći dan se zajedno s oldtimerašima iz okolice okupljaju na trgu okruženom arkadama što svake godine pruža nezaboravnu sliku i prigodu da se ovjekovječi ovaj prizor. Nakon druženja sudionika i zajedničkog fotografiranja kolona oldtimera odlazi u centar Rogoznice na Uskršnji doručak.

Još jedan zanimljiv susret obilježio je ovogodišnji Uskrsni doručak i Oldtimer Promo Tour. Uz oldtimer automobil gospodin Robert Bekar iz Slovenije, koji je kolekcionar Tomos mopeda, dovezao je tri primjerka mopeda.

To ne bi trebala bila vijest jer ovi legendarni skuteri se još uvijek mogu sresti, a postoji dosta kolekcionara koji ih obnavljaju i sakupljaju. Ono što je fascinantno je podvig koji je gospodin Bekar ostvario 2018. godine kada je s još trojicom prijatelja na skuterima Tomos od 50 ccm u 23 dana prošao oko 6.300 km.

Bilo je to putovanje od New Yorka do San Franciska kroz 10 saveznih država vozeći u zahtjevnim vremenskim uvjetima i različitim cestama do cilja.

blank blank

Ugostitelji iz Rogoznice svima koji su došli na Uskrsni doručak priredili su tradicionalna jela vezana za Uskrs te svima pružili gastro užitke. Osim toga ne smijemo zaboraviti uživanje u predivnom krajoliku te neobičnoj edukacija o očuvanju tehničke baštine, ali i povijesne baštine kojom Rogoznica obiluje i s velikom pažnjom održava.

Sudionici projekta Oldtimer Promo Tour nakon toga odlaze na promotivnu vožnju do Trogira. U idealnoj scenografiji koju pružaju zidine i kula Kamerlengo brojni turisti domaćini mogli su uživati u nesvakidašnjim primjercima oldtimera.

Tamo im se pridružio i vlasnik Jeep Willisa koji datira iz 1943. a broj otisnut na karoseriji otkriva da je bio za vrijeme II svjetskog rata bio u Europi. Nakon šetnje Trogirom sudionici projekta Oldtimer Promo vratili su se na druženje u Marina Frapa Resort odakle su krenuli u Šibenik.

blank blank blank blank blank blank blank blank blank

I ovogodišnji Promo tour organiziran je u suradnji s Oldtimer Klubom Šibenik, a okuplja vlasnike oldtimera iz cijele Dalmacije kojima se priključuju i sudionici Uskrsnog Oldtimer Promo Toura Rogoznica koji dolaze iz udaljenijih područja Hrvatske te po tradiciji iz Slovenije.

Svojevrsna izložba oldtimera održava se na šibenskoj rivi te pruža nezaboravan doživljaj svima koji se tu zateknu. Rijetka je prigoda u ovom prekrasnom ambijentu Šibenika vidjeti na jednom mjestu paletu oldtimera koji datiraju od najstarijeg Dodge Roadstera koji je star 100 godina do onih nešto novijih koji ulaze u ovu kategoriju jer prelaze 30 godina starosti.

blank

Najzastupljeniji su bili modeli Fiata koji datiraju iz 60-tih godina prošlog stoljeća kao što su Fiat 1100 millecento iz 1961., Fiat 1100 D 1964. te iz 70-tih dva modela – Fiat 124 sport coupe iz 1971. i iz 1973. veoma rijetki Fiat 1500 GT Ghia proizveden u samo oko 800 primjeraka. Zatim, Fiat 1300 iz 1978., Fiat X 1/9 Bertone 1980. te simpatična Fiat Panda iz 1992.

Modeli bavarskog BMW-a predstavili su se prekrasnim BMW 2002 iz 1968., 316 iz 1976. te nešto novijim koji datira iz 1992. iz serije 7 oznake 750i E 32 opremljen impresivnim V12 motorom 5000 ccm obujma koji razvija 300 KS.

Bilo je i par uvijek simpatičnih Volkswagen Buba iz 1971. i 1968. do jedne posebne Bube tip 113 model expert iz 1962. Uz njih bilo je veoma zanimljivo vidjeti legendarnog Fiću odnosno Zastavu 750 iz 1971. te inačicu opremljenu motorom od 850 ccm iz 1981.

Pojavile su se i dvije Alfa Romeo i to GT Junior iz 1970. te model 75 2.0 TS 1991. Cabriolet modeli bili su zastupljeni engleskim brandom Triumph model Spitfire MKIV iz 1974. preko Mercedes Benza 380 SL iz 1980. opremljen V8 motorom do Toyote Celice iz 1991. te sportskog modela Opela oznake GT 1900 iz 1971. koji je prošlogodišnji prvak Hrvatske u kategoriji starodobnih vozila i na kraju Volvo 244 GL iz 1977.

Još jednom se potvrdilo kako Oldtimer Promo Tour osim strasti prema automobilima, njeguje ono najvažnije – druženje ljudi koje to spaja, a dolaze iz različitih sredina.

blank blank blank blank blank blank blank blank