Na današnji dan u Zagrebu je postavljena prva telefonska centrala

blank

Prvu telefonsku centralu u Hrvatskoj na Novu godinu postavio je Zagrepčanin Vilim Schwarz, a prolongirao ju je tadašnji veliki potres u Zagrebu

Na današnji dan, prije 134 godine, točnije 1. siječnja 1887. godine u Zagrebu je (na uglu današnje Tkalčićeve ulice i Krvavog mosta) postavljena prva telefonska centrala s ručnim prespajanjem, a za to je zaslužan Vilim Schwarz. Telefon je u Zagreb ipak stigao nekoliko godina ranije.

7. siječnja 1881. godine proradila je prva telefonska veza čime su kabelom povezani Građevinski ured zagrebačkog Gradskog poglavarstva u Ćirilometodskoj ulici na Gornjem gradu i vodovodna strojarnica u donjem dijelu Zagreba, a veza je bila dužine od 3,5 kilometara. Bilo je to samo pet godina nakon pojave prvog telefona u Americi (1876. godine), za što je zaslužan Škot Alexander Graham Bell. “Gospodine Watson, dođite ovamo, želim Vas vidjeti”, prva je izgovorena rečenica u povijesti preko telefona.

Izgradnja prve telefonske linije počela je u jesen 1880. godine, ali ju je tadašnji razorni potres jačine 6,3 stupnja po Richteru (razornosti od 8 stupnjeva Mercallijeve ljestvice), koji je Zagreb pogodio 9. studenog 1880. godine ipak odgodio za početak 1881. godine.

Vilim Schwarz, austrougarski industrijalac rođen 1831. godine u Velikoj Kaniži u Mađarskoj, dobio je kao privatnik prvu koncesiju za izgradnju javne telefonske mreže na području tadašnje Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije.

Krajem 1886. godine u Zagrebu je izgrađena mreža i postavljena prva telefonska centrala, a usluga je startala na Novu godinu 1887. godine.