Na današnji dan u Zagrebu je po prvi put obavljen telefonski poziv

blank

7. siječnja 1881. godine proradila je prva telefonska veza u Zagrebu, a dva uređaja povezana su kabelom dužine 3,5 kilometara

Prvom telefonskom linijom u Zagrebu su na današnji dan, prije 140 godina, povezani Građevinski ured zagrebačkog Gradskog poglavarstva u Ćirilometodskoj ulici na Gornjem gradu i vodovodna strojarnica u donjem dijelu Zagreba (kod današnjeg Zapadnog kolodvora odnosno nekadašnjeg Južnog kolodvora), a veza je bila dužine 3,5 kilometara.

S izgradnjom prve telefonske linije počelo se u jesen 1880. godine, a planove o prvom telefonskom pozivu do kraja iste godine poremetio je razorni potres jačine 6,3 stupnja po Richteru (razornosti od 8 stupnjeva Mercallijeve ljestvice), koji je Zagreb pogodio 9. studenog 1880. godine. Prvi poziv ostvaren je 7. siječnja 1881. godine.

Zagreb je samo pet godina nakon pojave prvog telefona u Americi (1876. godine) dobio prvu telefonsku liniju, za što je zaslužan Škot Alexander Graham Bell. “Gospodine Watson, dođite ovamo, želim Vas vidjeti”, prva je izgovorena rečenica u povijesti preko telefona.

blank

1. siječnja 1887. godine u Zagrebu je (na uglu današnje Tkalčićeve ulice i Krvavog mosta) postavljena prva telefonska centrala s ručnim prespajanjem, a za to je zaslužan Vilim Schwarz, austrougarski industrijalac rođen 1831. godine u Velikoj Kaniži u Mađarskoj.

Schwarz je kao privatnik dobio prvu koncesiju za izgradnju javne telefonske mreže na području tadašnje Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije. Krajem 1886. godine u Zagrebu je izgrađena mreža i postavljena prva telefonska centrala, a usluga je startala na Novu godinu 1887. godine.