Prvi poziv preko mobitela: 3. travnja 1973.

blank
Martin Cooper s prvim mobitelom Motorola DynaTAC iz 1973. godine

3. travnja 1973. u New Yorku je s asfalta 6. avenije dr. Martin Cooper, izumitelj prvog mobitela, obavio prvi telefonski poziv – s mobitelom Motorola Dynatac

Prvi poziv je uputio Motorolinom konkurentu Joelu Engelu u AT&T koji je također radio na projektu prvog mobitela, a s druge strane se čula samo tišina. Kasnije je Martin pitao Joela sjeća li se tog poziva, ali Joel je odgovorio kako se ne sjeća. Naravno da se ne sjeća 🙂

Motorola Dynatec
Motorola Dynatec

Motorolini inženjeri na čelu s dr. Martinom Cooperom projekt mobitela započeli su krajem 1972. godine, a cilj je bio već desetljećima postojeći auto-mobitel prenijeti u manje kućište, koje će biti prenosivo. Nakon što je 3. travnja 1973. godine novinarima i javnosti predstavljen prvi mobitel na svijetu Motorola DynaTAC (Dynamic Adaptive Total Area Coverage), prošlo je još deset godina prije nego li je mobitel postao komercijalno dostupan.

prvi poziv preko mobitela
Motorola DynaTAC 8000x prodaje se na Ebayu, pogledajte cijenu telefona u oglasu

Cijena mobitela Motorola DynaTAC 8000x bila je 3.995 USD (danas bi koštao 50.000 kuna), a baterija telefona trajala je za 30 minuta razgovora. Odmah je postao simbolom bogatstva i moći, a kultni status dobiva pojavljivanjem u filmu Wall Street i u seriji Poroci Miamija.

U seriji novih tekstova na Portofonu ćemo se vratiti u daleku prošlost i opisati mnoge zanimljive detalje koji se vežu uz povijest mobitela i mobilne telefonije, kako u cijelom svijetu tako i u Hrvatskoj. Do tada, pogledajte prvi video o Motoroli DynaTAC 8000x: