5G će smanjiti potrošnju energije i emisiju ugljika

blank

Za razliku od prethodnih generacija mobilnih mreža, 5G je energetski najučinkovitiji standard ikad razvijen

Završila je konferencija u Davosu, a predsjednik i generalni direktor Ericssona Börje Ekholm pozvao je svjetske vlade, regulatore i inovatore na brzo djelovanje kako bi s 5G osigurali održiviji svijet.

5G kao energetski najučinkovitiji standard ikad razvijen pomoći će da se smanji potrošnja energije i smanje emisije ugljika, koje su karakterizirale prethodne generacije mobilnih mreža, smatraju u Ericssonu.

blank

ICT rješenja mogu omogućiti smanjenje potrošnje energije od 15 posto u ostalim industrijskim sektorima do 2030, što je više od emisije u EU i SAD zajedno. Tehnologije u nastajanju – koje omogućuje 5G – bit će temelj industriji, gradovima i zemljama za eksponencijalno smanjenje ugljikovog otiska i pravi put za budućnost u kojoj ćemo ograničiti povećanje temperature na najviše 1,5°C.

Doći će do stvaranje radnih mjesta i profita uz pomoć 5G. Naime, kao što je 4G bio neophodan za korisnike pametnih telefona tako će 5G mreže biti važne za poduzeća. U industriji, prvi korisnici 5G bit će lideri uz globalnu skalabilnost horizontalne platforme. To već postaje stvarnost npr. u elektronici i automobilskoj industriji.

blank

U izvješću „5G za poslovanje: kompas za tržište 2030. godine“ Ericsson procjenjuje da će digitalizacija industrije stvoriti nove tržišne prilike za isporučitelje usluga u vrijednosti od 700 milijardi dolara do 2030. godine. To iznosi svega 47 posto ukupne vrijednosti koju će omogućiti 5G.

10 postotno povećanje usvajanja mobilne širokopojasne mreže dovodi do povećanja bruto domaćeg proizvoda od 0,8 posto. Prema Ericssonovom izvještaju „Internet za sve“, mobilna širokopojasna mreža do 2024. godine pokrit će oko 92 posto svjetskog stanovništva.

5G će biti platforma za inovacije i ne možemo predvidjeti za što će je svjetski inovatori upotrijebiti. Ista je bila situacija i s 4G. Inovacije su uslijedile povrh mreže. Nitko nije znao da će streaming,
aplikacije za prijevoz i društvene mreže biti ključne aplikacije za 4G.

5G