A1 Hrvatska u 2021: ukupni prihodi viši 5,6%

blank

U 2021. godini prihodi A1 Hrvatske iznosili su 452 milijuna eura, a rast je ostvaren na svim poljima poslovanja

U odnosu na 2020. godinu ukupni prihodi operatora A1 Hrvatska viši su 5,6%, a osim prihoda od mobilnih i fiksnih usluga, zamjetan je rast prihoda od ICT usluga. Porast prometa posjetitelja u roamingu zahvaljujući turističkoj sezoni iznad svih je očekivanja, a akvizicija frekvencija i pokretanje 5G mreže te izgradnja najmodernijeg regionalnog podatkovnog centra obilježili su poslovanje A1 Hrvatske.

blank

Povećana je potražnja za konvergentnom MOZAIK ponudom, povećana su ulaganja u premium TV sadržaje poput sportskih Arena kanala, nastavljena je dobra prodaja Homebox usluge, a porastao je interes za novim servisima poput glazbenog A1 Xplore music by Deezer. U 2021. uložena su sredstva i u radiofrekvencijski spektar za 5G mrežu, što je dio ukupnih 93,7% viših ulaganja odnosno 96,1 milijuna eura.

Iako je došlo do rastuće inflacije i poremećaja lanaca opskrbe te porasta cijena sirovina i čipova, A1 Hrvatska zabilježila je pozitivne financijske rezultate uz iznimna ulaganja. Operativna dobit (EBITDA) od 155,7 milijuna eura porast je od 8,6% u odnosu na godinu ranije.

Broj mobilnih pretplatnika povećan je za 6,2%, za 2,6 posto manje je korisnika na bonove što čini 2,8 posto rasta mobilnih korisnika u 2021. Povećan je i prosječni prihod po korisniku (ARPU) od 3,4% te iznosi 10,6 eura.

U segmentu fiksnih usluga ukupni broj linija je 2,1% viši zahvaljujući rastu širokopojasnih linija za 6,6%. Prosječni prihod po priključku (ARPL) iznosi 32 eura, što je 1,4% više nego lani.