Dobra vijest: IFA 2020 bit će održana u Berlinu

blank

Iako je prvotno IFA 2020 planirana od 4. do 9. rujna 2020, sajam će se u novom konceptu održati od 3. do 5. rujna

IT scena se pomalo vraća u stvarni svijet. Nakon otkazivanja velikog broja događanja zbog pandemije koronavirusa, a sve je počelo otkazivanjem MWC 2020 u veljači u Barceloni, prvi veći sajam koji će se održati je IFA u Berlinu, početkom rujna 2020.

Jedan od najvažnijih sajmova potrošačke elektronike i kućanskih uređaja, IFA, održat će se u fizičkom formatu, što je vrlo bitno, kako bi se povezali brandovi i mediji koji će potrošačima prenijeti najnovije inovacije iz Berlina. Potaknut će se time i oporavak IT industrije.

blank

Na međunarodnoj konferenciji za novinare u Berlinu sudjelovat će oko 800 novinara iz cijelog svijeta. Velika pozornost bit će posvećena zdravlju svih sudionika, s obzirom na epidemiju koronavirusa. Ovogodišnji IFA 2020 Special Edition ugostit će različite brandove, proizvođače, medije i prodavače kako bi se povezali i predstavili inovacije iz područja potrošačke elektronike i kućanskih uređaja.

IFA će biti domaćin četiri samostalna događaja: IFA Global Press Conference (press konferencija prebačena je s travnja na rujan), IFA Global Markets, IFA NEXT meets IFA SHIFT Mobility (samo će ove godine ova dva događaja biti spojena u jedan) te IFA Business (maloprodaja i sastanci u sobama za sastanke).

blank

Dakle, na IFA 2020 moći će se doći samo s posebnom pozivnicom kako bi se kontrolirao broj sudionika. Događaj, koji je u rujnu 2019. godine okupio 2000 izlagača i 245.000 posjetitelja, neće biti otvoren za širu javnost, ali je odlična najava za Crni petak (Black Friday), Dan samaca (Singles Day), Cyber ponedjeljak (Cyber Monday), Božić i Novu 2021. godinu.

Iako su održani virtualni događaji, na kojima su nakon MWC 2020 predstavljeni novi uređaji, svim tim događanjima nedostajali su neposredni kontakt, praktično iskustvo korištenja i ljudski kontakti zbog kojih su sajmovi poput IFA Berlin izuzetno korisni.

blank
Cristiano Amon, Qualcomm

Uvodnu riječ na IFA 2020 održat će Cristiano Amon, predsjednik Qualcomma, a govorit će o najnovijim dostignućima tvrtke u području 5G, umjetne inteligencije i drugim ključnim tehnologijama. Na sajmu je svoje sudjelovanje već najavio predsjednik uprave Huaweija Chengdong (Richard) Yu, a njegova tvrtka je u Berlinu prisutna već devet godina.

Koncept IFA 2020 razvijen je u uskoj suradnji s javnozdravstvenim vlastima u Njemačkoj kako bi se svim sudionicima osiguralo zdravlje i sigurnost, a organizatori će paziti da se između sudionika održava socijalna distanca. U prostorima će se paziti na broj sudionika (maksimalno 1000 ljudi dnevno), uz prisutne mjere higijene. Iako se do jeseni očekuje poboljšanje javnozdravstvene situacije, mjere su ipak uvedene iz opreza.

Kratki povijesni pogled na IFA sajam

IFA ili Internationale Funkausstellung se u Berlinu održava od 1924. godine. U početku je IFA sajam nosio naziv “Große Deutsche Funkausstellung” odnosno „velika njemačka radio izložba“ te je više puta mijenjao naziv, najčešće zbog tehnološkog napretka.

Međunarodna radio izložba prijevod je naziva berlinskog IFA sajma „Internationale Funkausstellung“ koja se po 60. put održava u vremenu od 3. do 5. rujna 2020. Sve je počelo davne 1924. godine (u vrijeme kad nije postojao niti televizor, niti hladnjak, a niti mobitel, ali je postojao radio s vakuumskom cijevi) te je sve do 1939. godine IFA održavana svake godine. 1930. je fizičar i nobelovac Albert Einstein bio nazočan pri otvaranju sajma te je putem radija održao uvodni govor.

1939. naziv se mijenja u “Große Deutsche Rundfunk- und Fernseh-Rundfunk-Ausstellung Berlin” odnosno velika njemačka radio-televizijska izložba u Berlinu. Od 1939. godine uslijedila je pauza. Od 1950. pa do 2005. IFA se održavala svake dvije godine.

„Internationale Funkausstellung“ naziv postoji od 70-ih godina, a u novije se vrijeme koristi samo skraćenica IFA. Inače, od kraja drugog svjetskog rata pa do 1970. godine sajam je bio putujući budući da se održavao u Düsseldorfu, Frankfurtu na Majni i Stuttgartu, a od 1971. ustalio se u Berlinu. U Berlinu će sigurno biti do 2023. godine, do kada traje aktualni ugovor između organizatora i Messe Berlin, aktualne lokacije IFA sajma.