Ericsson Nikola Tesla demonstrirao 5G s brzinom većom od 20 Gb/s

blank

U Zagrebu smo u Ericssonu Nikoli Tesli, zajedno uz premijera hrvatske vlade Andreja Plenkovića prisustvovali predstavljanju pete generacije mobilne telefonije.

Predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević uz krilaticu “Usmjereni na budućnost” najavila je otvaranje kompanijinog novog centra za razvoj u Osijeku, što je uz Andreja Plenkovića popratilo gotovo pola njegove vlade koja je bila prisutna u zagrebačkom sjedištu Ericssona Nikole Tesle. Uz ovu dobru novost za gospodarstvo istočnog dijela Slavonije u kojem se očekuje zapošljavanje većeg broja stručnjaka, nas je još više privukla demonstracija 5G-a kojem su uz predsjednika hrvatske vlade prisustvovali i svi čelni ljudi hrvatskih mobilnih i fiksnih telekomunikacijskih operatora.

Ericsson Nikola Tesla
Ericsson Nikola Tesla

Kao što možete vidjeti u našem videu snimljenom u prostorijama Ericssona Nikole Tesle, prijenos podataka putem pete generacije mobilne telefonije obavljen je brzinom većom od 20 Gb/s, a vrhovi prijenosa podataka bili su gotovo 22 Gb/s. To je 100 puta više nego što trenutno imamo brzine prijenosa podataka u mobilnim mrežama.

Za prijenos je korištena bazna postaja koja radi na frekvenciji od 28 GHz, a podaci su prenošeni kroz frekvencijski pojas širine čak 800 MHz (uz pomoć osam carriera sa 100 MHz). Latencija tijekom prijenosa podataka bila je između 2 do 10 ms, uz prosjek oko 5 ms.

andrej plenkovic
andrej plenkovic

Inače, Plenković je kompaniju Ericsson Nikola Tesla, zbog sedam desetljeća uspjeha kompanije Nikola Tesla koja je s radom započela u zagrebačkoj Palmotićevoj ulici sa 113 zaposlenika a danas zapošljava 3100 djelatnika od kojih 1300 radi na razvoju, nazvao perlom hrvatskog gospodarstva.