Ericsson ostvario prodaju od 5,3 milijardi eura

blank

Više od 80% Ericssonovih zaposlenika trenutno radi (k)od kuće, ali unatoč teškom okruženju u drugom tromjesečju ostvarili su solidan rezultat

U drugom tromjesečju 2019. Ericsson je ostvario prodaju od 5,2 milijardi eura, a u drugom ovogodišnjem tromjesečju iznos od prodaje popeo se na 5,3 milijardi eura.

Operativna dobit bez troškova restrukturiranja poboljšana je na 428,9 milijuna eura (8,2% operativna marža) s 371,7 milijuna eura (7,0% operativna marža) vođena poboljšanjima u segmentu Digitalne usluge. Prodaja u segmentu Mreže povećana je 4% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Operativna marža u segmentu Mreže bez troškova restrukturiranja iznosila je 14,1% (15,0%) pod utjecajem strateških ugovora i otpisa zaliha, što je djelomično ublaženo operativnom polugom i povoljnim poslovnim miksom.

Neto dobit iznosila je 247,8 milijuna eura (171,6 milijuna eura u Q2 2019. godine).

blank

 

Iz trenutne perspektive Ericsson zadržava ciljeve Grupe za 2020. i 2022. godinu: cilj operativne marže za 2022. od 10-12% ostaje čvrst. Organska prodaja u drugom tromjesečju ostala je na istoj razini, a bruto marža poboljšana je na 38,2% (36,7%) u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, uključujući
negativne učinke strateških ugovora.

U segmentu Mreže organski rast iznosio je 4%, a bruto marža 40,5% (41,4%), pod utjecajem većeg udjela strateških ugovora, uključujući i 5G opremu u kontinentalnoj Kini, gdje su otpisali zalihe. Ojačana pozicija na tržištu u kontinentalnoj Kini strateški je važna jer se očekuje da će ovo tržište biti pokretač važnih budućih zahtjeva i omogućiti Ericssonu skalabilnost. Očekuje se da će kineski 5G ugovori biti isplativi tijekom životnog ciklusa, no imali su negativan doprinos bruto marži u drugom tromjesečju.

Postoji velika potražnja za Ericssonovim portfeljem u oblaku i 5G portfeljom, a u 5G jezgrenoj mreži zabilježili su nekoliko važnih ugovora s vodećim operatorima koji će donijeti prihod u 2021. i nakon toga. Očekuje se da će 5G patenti dodatno ojačati Ericssonovo poslovanje u području intelektualnog vlasništva.