Britanci se neće tako lako riješiti Huaweija – trebat će im 10 godina

blank

Do 2027. godine svi britanski telekom operatori trebali bi zamijeniti Huaweijevu opremu, ali procjenjuje se da će im trebati deset godina

Britanska vlada nedavno je donijela odluku o zabrani teleoperatorima kupovine antena i sve opreme za 5G mrežu koju proizvodi Huawei. Huawei je na to oštro reagirao, a glavni britanski teleoperator British Telecom ističe da im za zamjenu Huaweijeve opreme treba i 10 godina.

Izvršni direktor britanskog teleoperatora istaknuo je u intervjuu za BBC kako će kompanija trebati između pet do sedam godina kako bi uklonila svu Huaweijevu 5G opremu te do deset godina kako bi se zamijenila oprema korištena u prethodnim mrežnim generacijama.

Glavni direktor BT-a, Philip Jansen, istaknuo je potencijalne rizike ovakve odluke za britansku infrastrukturnu mrežu, te ponovio kako su čak mogući i gubici signala širom zemalja ako je rok za
uklanjanje Huaweijeve opreme prekratak. Jensen je dodao kako će, osim hardvera, tvrtke koristiti i Huaweijev softver, za koji se očekuje između 15 do 20 značajnih ažuriranja važnih za stabilnost mreža.

blank

U BT-u su već prethodno radili na zamjenama Huaweijeve opreme u svojoj mreži, što će ih koštati oko 500 milijuna britanskih funti. Troškovi uklanjanja Huaweijeve opreme ukazuju kako će troškovi implementacije 5G mreže na području Ujedinjenog Kraljevstva biti veći od planiranog, ali i da će pokrivenost 5G signalom kasniti, zbog čega će ispaštati krajnji korisnici.

Huawei je već zatražio od britanskih vlasti da još jednom razmotre ovu odluku, ističući razočaranje ovakvim ishodom. Iz kompanije upozoravaju i na negativne posljedice odluke – usporavanje digitalizacije u Ujedinjenom Kraljevstvu, povećanje troškova te produbljivanje digitalnog jaza.

Tijekom posljednjih 20 godina, Huawei se fokusirao na izgradnju bolje povezanog Ujedinjenog Kraljevstva, a kao odgovorna kompanija, nastavit će podržavati svoje kupce. Huawei je najavio i da će provesti detaljan pregled onoga što ova odluka znači za njihovo poslovanje i surađivat će s vladom Velike Britanije kako bi mogli nastaviti pridonositi bolje povezanom Ujedinjenom Kraljevstvu.