Ericsson umjesto Huaweija u britanskoj BT mreži

blank

Britanski BT mijenja Huaweijevu postojeću opremu s Ericssonovom

British Telecom (BT), u čijem je vlasništvu britanski mobilni operator EE, najavio je implementaciju Ericssonove dual-mode 5G jezgre u BT Network Cloud. Implementacija će zahvatiti i postojeće 4G te 5G servise.

BT je u 2019. godini objavio natječaj za testiranje opreme Huaweijevih konkurenata, a prijavili su se Ericsson i Nokia. Ericsson je odabran zbog najboljih rezultata na temelju laboratorijskih rezultata i planova u budućnosti. Time će BT prijeći na konvergiranu IP mrežu kako bi se mogle koristiti nove mrežne funkcije i dalje razvijao 5G, u suradnji s novim poslovnim i industrijskim partnerima.

BT-ov potez dolazi četiri mjeseca nakon što je britanska vlada objavila da operatori moraju iz osnovnih dijelova svojih 5G mreža izbaciti Huawijevu opremu, čime se Huawei ograničava na 35 posto udjela. Očekuje se da će se do siječnja 2023. godine iz BT-ove 4G mreže u potpunosti izmjestiti Huaweijeva oprema.

blank

29. siječnja 2020. godine Huawei je za 5G dobio odobrenje i od Velike Britanije i od Europske komisije. Uslijedilo je to samo jedan dan nakon odluke vlade Velike Britanije da Huaweiju dopusti sudjelovanje u izgradnji njihove 5G mreže (uz određena ograničenja). Europska komisija tada je obznanila kako kompaniji Huawei neće biti zabranjeno sudjelovanje u natječajima za izgradnju mreže pete generacije. Huawei je u Europi prisutan gotovo 20 godina.