Facebook i Twitter su prošlost za mlade korisnike pametnih telefona

blank

Kada su u pitanju preferencije mladih korisnika prema određenim društvenim mrežama, tinejdžeri u SAD-u su lojalni kao što je Brut bio prema Cezaru

2013. godine Facebook je mladim Amerikancima bio najdraža društvena mreža. Već u sljedećoj, 2014. godini Instagram je na kraće vrijeme preuzeo prijestolje prije nego što je i njega 2016. godine zamijenio Snapchat.

blankSada, u proljeće 2019., Snapchat je još uvijek društvena mreža broj jedan za mlade u Sjedinjenim Američkim Državama, ali Instagram ponovo priprema tlo za sebe. Prema najnovijem izdanju PiperJaffrayove ankete “Taking Stock with Teens”, 41 posto od otprilike 8.000 anketiranih tinejdžera starosti u prosjeku 16 godina imenovalo je Snapchat omiljenom platformom društvenih medija dok je 35 posto ispitanika odabralo Instagram kao svoju platformu izbora.

Popularnost Snapchata i Instagrama očigledno u sjenu bacaju Facebook i Twitter, koji su sve manje privlačni tinejdžerskoj populaciji. Facebook je u konstantnom padu od 2015. godine, a Twitter i duže dok je Snapchat imao odličan rast do prošle 2018. godine, a Instagram korača prema naprijed.

blank