HT-ova mobilna mreža je potvrđena kao najbolja u Hrvatskoj

blank

Prema istraživanju kompanije P3 Communications, mobilna mreža Hrvatskog Telekoma je postigla najbolji rezultat prema njihovim mjerenjima napravljenima u 2018. godini u Hrvatskoj.

Prema certifikatu „P3 – Best in Test“ kojeg je od kompanije P3 Communications dobio Hrvatski Telekom, ostvaren je rezultat od 948 bodova tijekom mjerenja (od maksimalnih 1000 bodova), što je najbolji rezultat tijekom svih višegodišnjih mjerenja na hrvatskom tržištu. HT je tako osvojio 24 boda više nego u 2017. godini, a najboljom su mrežom proglašeni i u 2015. Istovremeno, HT-ova mobilna mreža ušla je među 10 najboljih mobilnih mreža u cijelom svijetu, koje su u 2018. prošle P3 mjerenje, a unutar Deutsche Telekom grupe Hrvatski Telekom je zauzeo drugo mjesto, odmah iza nizozemske podružnice Deutsche Telekoma. Rezultate je u Zagrebu predstavio Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

blankCertifikat P3 uzima se kao svojevrsni standard mjerenja kvalitete mreže i zadovoljstva korisnika telekom operatera diljem svijeta. Istraživanje je provodila kompanija P3 Communications krajem studenog i početkom prosinca 2018. godine u različitim vremenskim uvjetima, na područjima 25 gradova te brojnih prometnica, a mjerila se kvaliteta podatkovne usluge u ključnim segmentima korisničkoga iskustva – u brzini surfanja i korištenja aplikacija, kvaliteti zvuka i pokrivenosti.

Vrijednost HT-ovih investicija u poboljšanje mobilne mreže u 2018 i u 2019. godini premašit će milijardu kuna. Fokus je na modernizaciji radijske mreže prema SRAN konceptu – tehnologiji koja osigurava koegzistenciju 2G, 3G, 4G i 5G mreže na istoj opremi, višestruko povećava kapacitet 4G mreže i osigurava funkcionalnost Interneta stvari (IoT).

Kratki povijesni pregled: u Hrvatskoj je prva mobilna mreža Mobitel startala 1991. godine, a četiri godine kasnije, 1995. pokrenuta je digitalna mobilna mreža Cronet. 4G je Hrvatski Telekom na hrvatskom tržištu ponudio 2012. godine, a polako se ostvaruju planovi o pokretanju 5G mobilne mreže. U tijeku je zamjena 800 baznih stanica novima koje će biti spremne prihvatiti petu generaciju i velike brzine prijenosa podataka.