Huaweijev hardver i softver otvoreni su za korištenje

blank

Huawei je otvorio svoj hardver i softver kako bi se ubrzao razvoj industrijskih rješenja, objavljeno je na Huawei Connect 2020

Na konferenciji Huawei Connect 2020 obznanjen je zanimljiva informacija: na korištenje zajednici developera otvoreni su resursi kako bi se ubrzale industrijske inovacije. Svim zainteresiranim partnerskim kompanijama otvara se mogućnost korištenja hardverskih komponenti Kunpeng i Ascend, kao i softverskog paketa za industrijska rješenja.

Otvaranjem pristupa tehnologiji Huawei želi dodatno promovirati diverzificirano računarstvo koje jedino može ubrzati razvoj industrijskih rješenja koja su ključna u iskorištavanju potencijala novih tehnologija, posebno 5G tehnologije. Otvorenim pristupom tehnologiji Huawei omogućuje manjim hardverskim kompanijama izgradnju vlastitih zaokruženih proizvoda i brendova, dok otvorenih softverski kod omogućava brži razvoj novih rješenja.

blank

Huaweijev pristup ”Partner-First” već je rezultirao time da je u lipnju 2020. isporuka hardverskih rješenja premašila isporuku samog Huaweija. Što se tiče softvera otvorenog koda, Huawei je pokrenuo više projekata – openEuler, openGauss, openLooKeng i MindSpore, a oni su već rezultirali komercijalnim industrijskim rješenjima.

Selimo se u inteligentan svijet u kojem su sve stvari povezane i računalni su zahtjevi sve veći. Nekad smo poboljšavali čipove radi veće računske snage, ali da bismo sada udovoljili zahtjevima masovnog računarstva trebamo od temelja inovirati računalnu arhitekturu. Inovacija je otvorena, uključujući kombinaciju općeg i heterogenog računarstva, a pokriva čitav niz hardvera, osnovnog softvera i mogućnosti aplikacija.
Uz Kunpeng i Ascend, Huawei nudi diverzificiranu računalnu snagu, prihvaća inovacije u potpunosti te surađuje s partnerima i programerima kako bi unaprijedio ekosustav računalne industrije“, rekao je Deng Taihua, predsjednik Huawei Computing linije proizvoda.

Deng Taihua, Huawei
Deng Taihua, Huawei

Huaweijeve Kunpeng i Ascend ovorene platforme brzo napreduju i obuhvaćaju gotovo 300.000 programera, više od 1.000 partnera i preko 3.000 certificiranih rješenja. Huawei je na konferenciji Huawei Connect predstavio novu matičnu ploču Kunpeng 2.0, nove verzije openEuler i openGauss platformi, Kunpeng BoostKit alate za aplikacije i Kunpeng DevKit alate za cjeloviti razvoj.

Ascend platforma pak programerima donosi cjelovito AI rješenje, jednostavno za korištenje, a iznimno moćno u razvoju algoritama, aplikacija i implementacije usluga temeljenih na umjetnoj inteligenciji.

Kako bi, uz razvoj tehnologije i diverzificirani pristup njenon dijeljenju, dodatno potaknuo brži razvoj novih rješenja, Huawei znatno ulaže i u obrazovanje novih stručnjaka. Huawei je napravio suradnju s kineskim Ministarstvom obrazovanja i 72 sveučilišta kako bi zajedno uspostavili Inteligentni centar za razvoj talenata na području umjetne inteligencije. Huaweijev je plan da do 2021. godine ponudi ovaj program na više od 70 sveučilišta u Šangaju te na više od 2.600 sveučilišta u cijeloj Kini.