Huaweijeva umjetna inteligencija otvara nove tržišne mogućnosti

Shao Yang
Shao Yang

Tema ovogodišnjeg Huawei Global Analyst Summit 2020 bila je „Besprijekorni AI život“, a rasprava se usredotočila na smjer budućeg razvoja poslovanja

Huawei se na 17. Analyst Summitu održanom u Shenzhenu susreo s analitičarima i ekspertima kako bi razgovarali o najnovijim trendovima u industriji, inovativnim tehnologijama i razvoju ekosustava.

„Era interneta svega (IoE) otvorila je novo tržište vrijedno bilijune dolara, a na njega će donijeti nove oblike usluga i uređaja“, istaknuo je Shao Yang, CSO Huawei CBG-a. „Huawei Consumer Business Group slijedi stratešku viziju besprijekornog AI života. Želimo revolucionirati potrošačko iskustvo hardverskom vezom, dijeljenjem mogućnosti i sinkronizacijom sadržaja, odnosno usluga između 1+8+n uređaja.“

U Huaweiju su posvećeni razvoju svoje „1+8+N“ strategije besprijekornog AI života. „+“ se odnosi na WAN i tehnologije povezivanja na kratke udaljenosti za spajanje različitih uređaja i omogućavanje dijeljenja funkcionalnosti između njih, omogućavajući pametnije iskustvo za potrošače. Huawei i dalje ulaže u osnovne tehnologije poput 5G-a, Huawei Sharea, distribuiranog OS-a i Huawei Assistanta, konsolidirajući svoju dugoročnu konkurentnost i kontinuirano predstavljajući inovativne proizvode na tržištu. Pored toga, Huawei Mobile Services omogućava korisnicima sinkronizaciju sadržaja na više uređaja, unapređujući iskustvo korištenja za posao, kućnu upotrebu ili prilikom putovanja.

Softversko iskustvo i ekosustav na temelju distribuiranog OS-a

Razvoj komunikacijskih mrežnih tehnologija i tehnologija interakcije s korisnicima potiče kontinuirano razvijanje uređaja. Krajnji korisnici kupuju sve veći broj pametnih uređaja. Međutim, mnogi smatraju da suradnja svih ovih uređaja može biti frustrirajuća. U govoru na samitu, Wang Chenglu, predsjednik odjela softverskog inženjerstva Huawei CBG-a, rekao je da je budući smjer razvoja pametnih uređaja povezivanje više uređaja i omogućavanje dijeljenja funkcionalnosti s pametnim telefonima u središtu. Time se pred operativne sustave postavljaju novi zahtjevi. Komunikacija putem uređaja mora biti jednako učinkovita i nesmetana kao i komunikacija unutar uređaja.

Wang Chenglu
Wang Chenglu

Otvaranjem mogućnosti distribucije, više uređaja može međusobno dijeliti svoje funkcionalnosti. Primjerice, uz značajku suradnje na više zaslona na EMUI 10.1 korisničkom sučelju, PC kamera ili mikrofon mogu se koristiti za odgovaranje na dolazni poziv na mobilnom telefonu. Multi-device upravljački centar na mobilnom telefonu omogućuje pametnu interakciju između uređaja, omogućujući korisnicima da uključe IoT uređaje ili projiciraju prikaz jednog uređaja na zaslon drugog.
Dijeljenjem funkcionalnosti mogu se smanjiti poteškoće u razvoju i vremenski troškovi za programere koji trebaju razviti samo jednu verziju aplikacije za više uređaja.

Potpuno otvaranje Huawei Mobile Services-a za izgradnju besprijekornog AI života

Huawei programerima otvara svoje „Chipset-Device-Cloud“ mogućnosti. Ove mogućnosti uključuju desetine HMS setova alata kao što su Account Kit, In-App Purchase Kit, Machine Learning Kit, HiAI Kit i Camera Kit. Huawei surađuje s programerima i partnerima širom svijeta na izgradnji Huawei Mobile Services ekosustava, obogaćujući sadržaj i usluge dostupne njihovim korisnicima u 5G eri.

Obraćajući se sudionicima, Eric Tan, potpredsjednik Huawei CBG odjela za potrošačke usluge u oblaku, istaknuo je da Huawei nudi vodeće visokokvalitetne aplikacije, smanjuje korake i vrijeme za pretraživanje i odabir aplikacija, te donosi sigurne i privlačne lokalne aplikacije.

Eric Tan
Eric Tan

Pored toga, Huawei je na globalnoj razini lansirao Quick App i Ability funkcionalnosti. Quick Apps nude iskustvo korištenja aplikacija bez instalacije, pružajući korisnicima dosljedno iskustvo korištenja na uređajima.

Kompanija kontinuirano surađuje s developerima širom svijeta, a od ožujka 2020. godine, ostvarena je suradnja s više od 1,4 milijuna programera. HMS Core usluge integrirane su u više od 60.000 aplikacija, što je porast od 66,7 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U budućnosti će Huawei otvoriti više Chipset-Device-Cloud mogućnosti i surađivati s vrhunskim programerima i partnerima širom svijeta na izgradnji besprijekornog AI iskustva.

Prvi Huawei Global Analyst Summit održan je 2004. godine i od tada se održava svake godine u proljeće.