IFA 2019: ovo je prvi TCL pametni telefon i odlično izgleda, ali to nije sve

blank

Pod krilaticom Making Life Intelligent, TCL je u Berlinu predstavio izuzetno zanimljive uređaje, a vidjeli smo i prvi TCL pametni telefon Plex

blank

Predstavljamo prvi TCL pametni telefon pod nazivom Plex predstavljen netom prije početka IFA 2019 sajma u Berlinu. A da se TCL ne šali možete vidjeti već po prvim karakteristikama koje nudi Plex, a niti cijena od 329 eura (u prodaji od listopada 2019.) ne zvuči previše s obzirom da se unutar kvalitetnog staklenog kućišta nalaze ukupno četiri kamere. Tri stražnje kamere nude posebnost kakvu nismo do sada vidjeli – na ekranu se može uživo vidjeti ono što kamere omogućuje.

blank

blank

Glavna stražnja AI kamera koristi Sonyjev senzor IMX582 od 48 megapiksela, a uz nju su još i ultraširoka 16-megapikselna kamera s kutom snimanja do 123 stupnja te 2-megapikselna kamera s 2,9 mikrometra velikim pikselima namijenjena noćnom snimanju i usporenom (slow motion) s 960 sličica u sekundi. TCL je zgodno složio tri stražnje kamere, a lijevo i desno od njih nalaze se i dvije LED-ice. Video se snima u 4K, podržan je pro način rada kamere, bokeh efekti, video stabilizacija i još desetak različitih načina snimanja.

blank

TCL Plex na prednjoj strani putem IPS ekrana dijagonale 6,53 inča u full HD-u (1080 x 2340 piksela) prikazuje odlično podešen kontrast, boje i oštrinu uz TCL UI sučelje nadograđeno na Android 9 (bit će dostupna nadogradnja na Android 10). Prednja kamera smještena unutar ekrana nudi 24 megapiksela, uz vidljivi kut do 78,2°.

Ugrađeno je 6 GB radne memorije te 128 GB interne (plus microSD kartice do 256 GB), uz bateriju od 3820 mAh s podržanim brzim punjenjem preko Type-C konektora (za 32 minute napunit će se 50 posto baterije, a za sat i 45 minuta baterija će biti puna). Na stražnjoj se strani, ispod kamera, nalazi i senzor otiska prsta. Sve to pokreće Snapdragon 675 s osam procesorskih jezgri.

Super Bluetooth omogućuje da se na Plex istovremeno spoji do četiri uređaja putem Bluetooth veze, a u prodaji će biti dostupan u crnoj i u bijeloj boji staklenog kućišta.

blank
U Berlinu smo odmah nakon svjetske premijere isprobali novi TCL Plex:

blank

Oduševile su nas TCL naočale Project Archery (za sada samo koncept) koje se spajaju na pametni telefon, a zatim se na njima putem micro OLED ekrana može pratiti omiljeni film ili pak čitati omiljena knjiga kao da sve to gledate na 100-inčnom televizoru. TCL jamči identično iskustvo.

blank

blank

Pravo oduševljenje izazvale su slušalice TCL ACTV500TWS s baterijom koja traje do 33 sata, podržavaju IPX7 standard vodootpornosti, pune se preko Type-C konektora te imaju fenomenalan dizajn. Najbolji dio je bežično punjenje, a za 15 minuta baterija će se u slušalicama napuniti za jedan sat.

TCL ACTV500TWS
TCL ACTV500TWS
TCL ACTV500TWS
TCL ACTV500TWS

TCL SOCL300BT su Bluetooth slušalice standarda 5.0 dostupne u četiri boje (crna, narančasta, plava i ružičasta) imaju bateriju koja traje do 17 sati, a za samo 15 minuta baterija će se napuniti za 3 sata slušanja glazbe. Zvučnici su veličine 8,6 mm te su ove slušalice idealne za sportaše koji pri trčanju obavezno slušaju glazbu.

TCL SOCL300BT
TCL SOCL300BT

TCL SOCL500TWS omogućuju slušanje glazbe do 26 sati, uz brzo punjenje će se baterija za samo 15 minuta napuniti za jedan sat slušanja glazbe, podržavaju IPX4 standard te im ne smeta prskanje vodom, a dolaze u četiri boje (crna, plava, narančasta i ljubičasta).

TCL SOCL500TWS
TCL SOCL500TWS

TCL u Berlinu predstavlja 8K QLED X seriju televizora kod kojih se ističe jedan detalj – u donjem se dijelu nalazi mali ekran s prikazom sata, ali i glazbe koja se sluša bežičnim spajanjem mobitela. Pokazali su i TCL Ray-Danz Atmos soundbar. TCL zauzima deseto mjesto u svijetu prema prodaji pametnih telefona, u domeni televizora rangirani su na drugom mjestu. Na pozornici je predstavljen i preklopni mobitel, ali to za sada nije komercijalni model.

I ovo je zanimljivo: 79 posto svih podataka koji će se u svijetu prenositi u 2022. godini bit će video, do 2025. u svijetu će biti povezano 75 milijardi uređaja. Znate li da je u prošloj 2018. godini u svijetu ukupno napravljeno 1200 milijardi fotografija?