Infobip u Barceloni predstavio Rich Communication Services

blank

RCS ili Rich Communication Services sljedeća je velika stvar koja bi se trebala dogoditi u području razmjene poruka putem mobilnih telefona, a iza tehnologije stoji hrvatska tvrtka Infobip.

Infobip je jedna od rijetkih hrvatskih firmi koje viđamo svake godine na Mobile World Congressu u Barceloni. Ove je godine u fokusu bila tema Rich Communication Services koji funkcionira samo na Android OS-u. O RCS-u smo razgovarali sa Željkom Bakom, Program managerom u Infobipu, a u čijem je fokusu još i Mobile Identity koji će koristiti korisnikov telefonski broj za sve autorizacije koje će obavljati, čime će se smanjiti potreba za velikim brojem lozinki koje danas koristimo za različite autorizacije.

blank
Željko Bak, Program manager u Infobipu

Na Googleovom štandu na MWC 2019 Infobip je unutar Inovacijskog centra predstavio višestruke demonstracije RCS robota koji unutar raznih industrija poboljšavaju korisničko iskustvo kroz više faza. Globalna tvrtka Infobip je lider u omnichanel angažmanima, a u Barceloni su pokazali kako može izgledati RCS za više različitih brandova poput Googlea i Vodafonea.

Brandovi koji sudjeluju kroz Infobipov RCS uključuju Twitter, Hong Leong Bank iz Malezije, tvrtku BlaBlaCar koja povezuje vozače i putnike te UTEL University za online edukacije. Twitter korisnici će kroz RCS notifikacije dobiti razne podsjetnike i pomoć, a UTEL University i njihovi učenici mogu kroz dvosmjernu komunikaciju jednostavno ažurirati online nastavu i promjene u nastavnom planu i programu.

U slučaju BlaBlaCara, koji je već nekoliko godina prisutan i na hrvatskom tržištu te povezuje privatne vozače automobila koji na svoje putovanje žele još nekoga povesti i s njime podijeliti troškove, RCS poruke donose bolji doživljaj prilikom naručivanja vožnje automobilom – recimo kroz slanje slike vozača te njegove ukupne ocjene koju je dobio od drugih putnika.

Uz desetu godišnjicu izlaganja na MWC-u, Infobip je predstavio i redizajn logoa tvrtke. Infobip je 2006. godine osnovao Silvio Kutić zajedno sa svojim prijateljem Izabel Jelenić, a danas djeluju na šest kontinenata kroz 61 ured. Posljednji ured otvoren je sredinom veljače 2019. u Tuzli. Infobip ima klijente u maloprodaji, bankarstvu, logistici i transportnom sektoru te u 190 zemalja svijeta opslužuju 7 milijardi ljudi i stvari.