Iz Hrvatske u Mađarsku, u 5G roaming

blank

Uz Budimpeštu i Budaörs, 5G usluga je dostupna na 21 lokaciji na Balatonu, kao i u šest glavnih gradova pokrajina

Hrvatski Telekom prvi je u Hrvatskoj pokrenuo 5G roaming. Prva zemlja na popisu koji će se uskoro širiti je Mađarska u kojoj je Magyar Telekom svoju komercijalnu 5G uslugu na frekvenciji od 3,6 GHz pokrenuo prije godinu dana.

Uz Budimpeštu i Budaörs, mobilna usluga pete generacije na frekvenciji od 3,6 GHz od prije godinu dana dostupna je na 21 lokaciji na Balatonu te u šest glavnih gradova pokrajina (Zalaegerszeg, Debrecen, Szeged, Kecskemét, Győr i Szombathely).

U studenome prošle godine Magyar Telekom je pokrenuo svoju 5G uslugu u frekvencijskom opsegu 2100 MHz, a zahvaljujući tome i korištenju dviju frekvencija nacionalna pokrivenost Telekom 5G mreže je trenutno 9,8 posto stanovništva.

blank

Korisnici Hrvatskog Telekoma moraju imati uređaje i tarife koje podržavaju 5G te bez dodatne naknade mogu koristiti 5G mrežu Magyar Telekoma, uz korištenje količina mobilnih podataka koje su uključene u njihovu tarifu, a sukladno roaming uvjetima temeljenim na principu „u roamingu kao kod kuće“ i politici pravedne uporabe.

Isto tako, i korisnici Magyar Telekoma, s odgovarajućim uređajem i tarifom, mogu na području pokrivenosti koristiti 5G mrežu Hrvatskog Telekoma prilikom posjete Hrvatskoj. 5G mreža Hrvatskog Telekoma trenutno pokriva 45 hrvatskih gradova i 1,7 milijuna stanovnika. Očekujući dovršetak pokrenutog postupka aukcije za nove pojaseve 5G spektra, 5G mreža Hrvatskog Telekoma radi na 2100 MHz, uz tehnologiju Dynamic Spectrum Sharing (DSS).

U Hrvatskoj je 29. listopada 2020. s komercijalnim radom počela prva 5G mreža, a Hrvatski Telekom ulazi u povijest kao prvi mobilni operator koji je to napravio.