Kina dobila četvrtog mobilnog operatora

blank

China Broadcasting Network Co (CBN) četvrti je mobilni operator koji će svoje usluge ponuditi kineskim građanima

U Kini su do sada radila tri telekomunikacijska mobilna operatora – China Unicom, China Telecom i China Mobile. Sva tri nude 5G usluge, a novi mobilni operator China Broadcasting Network Co je početkom 2020. godine dobio zeleno svjetlo od državnog regulatora. Uz tv podružnicu China Broadcasting Network, glavni dioničari CBN-a su Državna mreža za informacije i telekomunikacije (u državnom vlasništvu) i VC ogranak e-trgovinskog diva Alibaba.

CBN je u svibnju ove godine potpisao ugovor o dijeljenju mreže i suradnji na izgradnji mreže s China Mobileom kako bi se ubrzalo lansiranje 5G usluge i drastično smanjila sredstva potrebna za izgradnju vlastite mreže.

Kina je u 5G utrku ušla nešto kasnije nego neke druge zemlje (Švicarska je prva u Europi krenula u travnju 2019.). Tek su u lipnju 2019. izdane licence, a komercijalno su kineski mobilni operatori svoju 5G uslugu ponudili tri mjeseca kasnije, u rujnu. Ipak, Kina je ubrzo postala jedan od svjetskih lidera u 5G tehnologiji uz gotovo 500.000 5G baznih stanica.